«

»

Reclamele stradale… pericol public?

Share

Lucrarea pune in evidenta pericolul prezentat de dezvoltarea haotica a publicitatii stradale in orase si de-a lungul cailor de comunicatii.

In tara noastra, in perioada post-decembrista, publicitatea este unul din sectoarele de activitate cu cea mai mare dezvoltare. Dintre formele de publicitate, cea stradala are un mare impact asupra consumatorilor. Fara a fi impotriva publicitatii stra­dale, prezentul articol se doreste un semnal de alarma pentru crearea unui cadru legislativ corect si aplicarea stricta a acestuia, in vederea reducerii riscului pe care il implica prezenta reclamelor in zone intens circulate.

 

Printre cele mai intalnite materializari ale publicitatii la nivel stradal, se pot enumera:

LED-Display – ecrane de diverse dimensiuni, realizate din leduri de trei culori, amplasate, de obicei, pe fatadele blocurilor din intersectii;

Rooftop – panouri de reclame pozitionate pe blocuri;

Trivision – panouri publicitare ale caror suprafete de expunere sunt realizate dintr-un mare numar de prisme triunghiulare. Prin rotirea periodica, automata, a prismelor, se creeaza trei imagini diferite;

BKL – panou publicitar cu dubla fata a carei suprafata de expunere este realizata din poliplan printat si infasurat pe doua role. Imaginea prezentata poate fi schimbata prin rotirea periodica a rolelor (similar proiectarii filmelor la vechile cinematografe);

Easy change – panouri publici­tare amplasate rigid pe calcanele cladirilor sau pe fatade fara ferestre;

Unipoluri – panouri publicitare amplasate la marginile soselelor, pe un stalp;

Mesh – plasa de fibra de sticla, printata si amplasata pe fatadele cladirilor;

Banner – suprafata de poliplan, printata si atarnata intre doi stalpi (de multe ori peste caile rutiere).

Asa cum vom arata in cele ce urmeaza, toate aceste reclame se pot constitui in adevarate pericole pentru cladiri si, mai ales, pentru masini si pietoni.

 

Cauzele aparitiei accidentelor datorate reclamelor  stradale

Accidentele datorate publicitatii stradale pot avea o multitudine de cauze, care pot aparea din faza de proiectare a reclamei pana la dezafectarea acesteia.

Cauzele  aparitiei  accidentelor datorate proiectarii

In faza de proiect, principalele cauze susceptibile de a genera accidente sunt:

a) Interpretarea gresita a normativelor (Cod de proiectare. Bazele proiectarii si actiuni asupra constructiilor. Actiunea vantului – indi­cativ NP 082-2004). Structurile de rezistenta ale panourilor publicitare sunt, in marea lor majoritate, constructii metalice zvelte, sensibile la actiunea vantului;

b) Prezenta unor concentratori de vant in zona, bulevarde largi si lungi etc.;

c) Necunoasterea suportului pe care se amplaseaza reclama;

d) Sub-dimensionarea elementelor structurale din considerente economice;

e) Lipsa unei strategii privind perioada de exploatare, programul de urmarire si intretinere, modul de demolare si refacere a starii initiale a amplasamentului.

Cauzele  aparitiei  accidentelor datorate executiei

Printre cele mai importante cauze susceptibile de a genera accidente in faza de executie sunt:

a) ancorarea incorecta a structurii;

b) ancorare incorecta a suprafe­tei de expunere pe structura;

c) defecte de sudura datorate pozitiei de sudare, conditiilor atmo­sferice, lipsei de experienta a sudorului;

d) periclitarea sigurantei structurale pentru cladirile pe care se monteaza.

Cauzele  aparitiei  accidentelor

in exploatare

Principale cauze susceptibile de a genera accidente in exploatare sunt:

a) furtul si vandalismul;

b) lipsa programului de urmarire, in timp, a comportarii reclamei sau nerespectarea acestuia;

c) interventii asupra structurii reclamei;

d) obstructionarea cailor de acces;

e) obturarea vizibilitatii asupra semnelor de circulatie;

f) distragerea atentiei participan­tilor la trafic;

g) improvizatii la retelele electrice;

h) desprinderi si prabusiri ale elementelor componente sau ale intregii  reclame.

Cauzele  aparitiei  accidentelor

in urma dezafectarii

panourilor publicitare

In urma dezafectarii panourilor publicitare, cauzele susceptibile de a genera accidente in exploatare sunt:

a) demontarea incompleta a struc­turii, lestului sau a elementelor de ancoraj;

b) abandonarea structurii de rezis­­tenta, la pozitie sau in vecinatatea acesteia.

 

Tipuri de accidente probabile, datorate reclamelor stradale

Pe toata durata de existenta a reclamelor stradale si chiar dupa dezafectarea acestora, pot aparea accidente, din multitudinea de cauze prezentate anterior. In urma acestora pot rezulta importante pagube materiale ale cladirilor si autovehiculelor aflate in zona, cat si ranirea sau uciderea participantilor la trafic.

Printre cele mai intalnite sau probabile accidente enumeram:

• Cel mai important accident, in care sunt implicate reclamele stra­dale, este prabusirea, totala sau partiala, a reclamei.

Acest tip de accident este cel mai des intalnit si poate cauza efecte grave. Exista numeroase astfel de incidente in Romania care, din fericire, pana acum, nu s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti. Prabusirea partiala sau totala a unei cladiri, din cauza amplasarii pe aceasta a unei reclame, nu s-a produs inca in Romania. Avand in vedere marimea suprafetei expuse la vant si greutatea apreciabila (mai ales la cele lestate), coroborate cu starea si varsta cladirilor, putem spune ca acest pericol exista, cel putin teoretic.

• Distrugerea fatadelor cladirilor (de multe ori fatade monumentale) cauzata de elementele de ancorare. Diblurile, conexpand-urile, ancorele chimice si jugurile folosite la fixarea reclamelor pe fatade sunt piese ce raman la pozitie si dupa dezafectare. Toate se constituie in acceleratori ai degradarii fatadelor si produc prabu­sirea placarilor sau a tencuielilor, creand un aspect neplacut. Asemenea situatii se pot observa, foarte usor, pe bulevardele centrale.

• Distrugerea hidroizolatiilor, termoizolatiilor teraselor si a invelitorilor acoperisurilor sunt cauzate tot de elementele de fixare (diblurile, conexpand-urile, ancorele chimice, jugurile si lesturile). Remedierea lor este costisitoare si de lunga durata, presupunand disconfort pentru loca­tari si, nu de putine ori, sunt insotite de procese judiciare interminabile.

• Incendii provocate de sudarea la pozitie si de instalatiile electrice ale reclamelor luminoase sau de lipsa impamantarii. Exista exemple de acci­dente de acest tip care s-au soldat cu pierderi materiale importante.

• Electrocutari datorate lipsei impamantarii, distrugerii izolatiilor electrice sau ruperii conductorilor de alimentare.

• Accidentari ale pietonilor cauzate de prezenta pe trotuare a blocurilor de beton (parti din cuzinetii funda­tiilor), a gropilor, buloanelor si conexpand-urilor ramase in urma dezafectarii unor reclame stradale.

• Tamponari auto datorate obtu­rarii vizibilitatii asupra semnelor de circulatie, a distragerii atentiei sofe­rilor de catre afisajul reclamei sau de aprin­derea si stingerea brusca, pe timp de noapte, a reclamelor luminoase.

 

Masuri de prevenire a aparitiei accidentelor datorate reclamelor stradale

In prezent, in Romania exista legi care reglementeaza activitatea de publicitate stradala; pe langa acestea exista si reglementari ale consiliilor locale. Respectarea lor este urmarita de catre serviciile de publi­citate de pe langa primarii si de inspectiile de stat in constructii.

Legislatia referitoare la aceasta activitate, relativ noua in tara noastra, este in continua transformare, interpretabila si greu de urmarit (parte din ea este prezentata in bibliografie). Urmarirea aplicarii legii in lucrarile de realizare a reclamelor stradale se efectueaza mai mult din punct de vedere scriptic si mai putin in teren.

Operatorii economici din domeniul publicitatii eludeaza legea, din necunoastere sau din rea vointa. Inspectoratul de Stat in Constructii a verificat conditiile de autorizare, amplasare, executie si exploatare a corpurilor si panourilor de afisaj, precum si a reclamelor amplasate in spatiul public. Scopul actiunii a fost verificarea modului in care autori­tatile publice locale respecta legislatia si impun cerintele necesare pentru limitarea cazurilor de ampla­sare care contravin normelor de utilizare a spatiului public, constituie factori de risc si afecteaza siguranta circulatiei, siguranta in exploatare a cladirilor, zonele naturale, istorice si arhitecturale aflate sub protectie.

Au fost verificate 16.761 de panouri realizate in perioada 2007-2010, dintre care 6.454 (33%) au fost amplasate fara autorizatie de construire. Astfel, autoritatile au dispus desfiintarea a 1.756 de panouri. Acest raport pus la dispozitia presei de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ne ofera o imagine de ansamblu asupra gravitatii fenome­nului si asupra necesitatii elaborarii unei legi unitare in domeniul publi­citatii stradale.

Cresterea sigurantei in preajma reclamelor stradale se poate realiza prin aplicarea stricta a unei legislatii coerente si unitare. Cea mai importanta prevedere legislativa, aparuta relativ recent, este impunerea expertizei tehnice a fatadelor cladirilor pe care urmeaza sa fie amplasate reclame. Imbunatatirea legislatiei ar trebui sa cuprinda impunerea unui program de urmarire a calitatii in timpul executiei, a unui program de urmarire a comportarii in timp a reclamelor, mentionarea stricta a perioadei de exploatare si norme stricte de dezafectare si refacere a starii initiale a amplasamentului. Aceste masuri ar reduce semnificativ riscul de accidente si ar asigura confortul vizual in orase si pe caile de comunicatii.

 

Bibliografie

1. Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata cu modifica­rile si completarile ulterioare;

2. Cod de proiectare. Bazele proiectarii si actiuni asupra constructiilor. Actiunea vantului – indicativ NP 082-2004  – vant;

3. Legea nr. 10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea in constructii;

4. Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, cu modificarile si completarile ulterioare;

5. Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata;

6. Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 571/1997 pentru aprobarea Normelor tehnice privind proiectarea si amplasarea constructiilor, instalatiilor si panourilor publicitare in zona drumurilor;

7. Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

8. Legea nr. 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun, cu modificarile si completarile ulterioare;

9. Legea nr. 196/2003 privind prevenirea si combaterea porno­grafiei, cu modificarile si comple­tarile ulterioare;

10. Ordinul nr. 268/2003 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea si prezentarea bauturilor spirtoase;

11. Legea nr. 78/2002 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului – nr. 70/2001 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996;

12. Legea nr. 7/1996 – Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare;

13. http://www.mdrt.ro/ (site-ul Ministerului  Dezvoltarii Regionale si Turismului);

14. Proiecte ale structurilor de rezistenta ale reclamelor, realizate de autor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 68 – martie 2011, pag. 48

 

Autor:
lector univ. dr. Mircea Alexe – Universitatea Spiru Haret, Bucuresti



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/03/11/reclamele-stradale-pericol-public/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.