«

»

SOUDAL WINDOW SYSTEM: Solutia pentru fereastra dumneavoastra

Share

Montajul adecvat al ferestrei in peretele cladirii are o mare influenta asupra confortului din incaperile moderne. Este locul in care se pierde cea mai mare cantitate de caldura din interior si in care se depune cel mai mult condens. De aceea, foarte important este sa aveti cat mai multe cunostinte despre modul in care se monteaza ferestrele. Chiar si feroneria cea mai buna isi va pierde caracteristicile daca nu este montata in mod adecvat. Numai o montare corecta, folosind produse izolante de buna calitate, de exemplu Soudal Window System, asigura fereastra pentru ca aceasta sa isi indeplineasca bine functiile sale.

 

De mai multi ani cladirile sunt construite folosind fero­neriile moderne, de ultima generatie. Totusi, nu inainte de anul 2006, a avut loc implementarea instructiunilor armonizate de montare a acestora – din partea Institutului de Tehnici de Constructie din Polonia (ITB). Concluzia pe care o putem trage nu este prea optimista. Aceasta inseamna ca, inainte, ferestrele au fost montate conform cunos­tintelor indivi­duale ale echipelor de constructie si, deci, au fost executate incorect, ceea ce a avut ca efect, de exemplu: aparitia mucega­iului sau pierderi majore de caldura.

Din pacate, aceste instructiuni nu constituie o norma obligatorie, iar in prezent, multe ferestre sunt, deseori, montate gresit. De aceea este atat de important sa aveti cunostintele despre montarea corecta a feroneriei si despre ce fel de produse trebuie sa utilizati pentru aceasta.

Pentru a-si indepli­ni corect functiile, feres­trele trebuie incas­trate in peretii cladirii, asi­guran­du-se etansa­rea lor atat din interior cat si din exterior; in completare, trebuie sa se prevada si sa se planifice o ventilare adecvata a incaperii.

Constructiile de astazi sunt din ce in ce mai etanse si permit micsorarea costurilor de incal­zire dar, concomitent, pot duce la cresterea umiditatii aerului in interiorul cladirii. Ferestrele etanse micsoreaza schim­bul de aer intre interior si exterior iar umiditatea se depune pe peretii cladirii. Acest fenomen apare atunci cand in inca­pere nu este asigurata o ventilatie adecvata iar umiditatea aerului este prea mare.

Umiditatea din aer se conden­seaza in locurile de imbinare (fereastra-rost-perete), adica in locul cel mai sensibil pentru trecerea caldurii. Acesta este locul cel mai racoros din locuinta, unde se depune condensul de apa.

Cand peretii cladirii au tempe­raturi mai reduse, din cauza asa-ziselor  „puncte de roua“ (aici are loc condensarea aburilor de apa), atunci apare mucegaiul. De exemplu: pentru temperaturi de 20 0C si umiditate de 50% (ceea ce inseamna ca aerul este 50% saturat cu aburi de apa), „punctul de roua“ este de 9,3 0C.

Se considera ca temperatura supra­fetei de separare din interiorului cladirii trebuie sa nu fie mai mica de 10 0C in toata incaperea. De aceea este atat de importanta amplasarea si etan­sarea corecta a locului de imbinare a feres­trei cu peretele.

Pentru ca montajul sa se incheie cu succes… trebuie sa se ampla­seze corect rama ferestrei in orificiul din perete, iar cu ajutorul unor dibluri sau ancore sa se imbine mecanic cu peretele. Apoi, trebuie sa se completeze perfect orificiul dintre rama feres­trei si orificiul din perete, cu ajutorul – de exemplu – a uneia dintre spumele poliuretanice Soudal.

De asemenea, trebuie asi­gurat prin­cipiul – „partea interioara sa fie intotdeauna mai etansa decat partea exterioara“. Izolarea interioara trebuie sa fie etansa si sa asigure protectia impo­triva patrunderii umiditatii din exteriorul cladirii catre interior, intre perete si toc. In acest caz, se utilizeaza folia de protectie impotriva aburului si silicon, de exemplu: Soudal Silirub.

De la exterior se foloseste o folie de protectie impotriva aburului, de exemplu: Soudal Folienband Outside sau banda de dilatare, care, marindu-si volu­mul, se adapteaza la suprafetele care nu sunt plane. Ambele produse asigura spuma poliuretanica impo­triva precipitatiilor si a razelor UV. Acest strat impiedica trecerea apelor de precipitatii din exterior catre interiorul rostului, permitand, de asemenea, migrarea aburului de apa in directie opusa.

O fereastra bine mon­tata, folo­sind produse de cea mai buna calitate, impreuna cu o ventilare adecvata, constituie garantia unui aer proaspat tot timpul anului si lipsa umiditatii in cladire.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 68 – martie 2011, pag. 16Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/03/11/soudal-window-system-solutia-pentru-fereastra-dumneavoastra/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.