«

»

Terminal de pasageri in portul Orsova

Share

Antreprenor: GRUP PRIMACONS SRL, Slatina

Beneficiar: CN ADMINISTRATIA PORTURILOR DUNARII FLUVIALE SA, Giurgiu

Proiectant: IPTANA SA, Bucuresti

 

Cladirea terminalului de pasageri a fost realizata pe un amplasament „in pana”, la intrarea in Portul Orsova si este parte a unui program al Guvernului Romaniei pentru adaptarea conditiilor de trafic cu persoane pe cai navigabile din tara noastra, la cerin­tele Uniunii Europene.

Aria construita desfasurata este 2446,0 mp, iar regimul de inaltime este P + M + E.

Executia structurii de rezistenta s-a facut prin „retragere”, datorita particularitatii amplasamentului, si­tuat intre DN6 si Dunare, care permite accesul cu utilaje doar pe o latura a cladirii, pe un spatiu restrans, utilizat concomitent si de Portul Orsova.

Constructia beneficiaza de un hol central generos, acoperit de o cupola metalica, sustinuta de o grinda circulara de beton, incarca­rea fiind preluata pe stalpi monoliti din beton armat, cu inaltime libera de peste 10 m.

Pentru sustinerea cofrajului grinzii luminatorului circular s-a utilizat o solutie care sa ofere conditii sigure de lucru, intrucat grinda monolit circulara are diame­trul interior de 12 m si o sectiune zvelta cu inaltimea de 1 m.

Cele doua fatade longitudinale au fost realizate cu pereti cortina cu geam termopan reflexiv si profile din aluminiu, cu rupere de punte termica, montati atat in plan vertical cat si inclinat (cu grad ridicat de dificultate privind realizarea), la fatada spre Dunare.

Cladirea a fost dotata cu utilaje si echipamente de buna calitate, mini­statie de epurare, instalatii de aer conditionat, voce-date, sistem control acces, antiefractie, sistem TV cu circuit inchis.

Executia lucrarii s-a desfasurat cu dificultate, intrucat o cale de acces in Portul Orsova, care trecea pe langa santier, trebuia sa functioneze in continuare, modernizarea ei facan­du-se in etape, pe timpul constructiei.

De asemenea, suprafata pe care se construia era un teren cu umpluturi mari si servituti impuse de retelele urbane care traversau situl (cablu electric de alimentare a orasului Orsova, a Portului si Santierului Naval, cabluri cu fibra optica pentru telecomunicatii, precum si retele de alimentare cu apa si canalizari importante).

Prin calitatea executiei si a materialelor puse in opera, SC Grup Primacons Slatina a executat o lucrare ce corespunde tuturor cerintelor de functionare si de reprezentare adecvate turismului dunarean.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 68 – martie 2011, pag. 36Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/03/11/terminal-de-pasageri-in-portul-orsova/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.