«

»

ALUPROF SYSTEM ROMANIA: Patru noi stadioane in Polonia pentru Campionatul European de fotbal EURO 2012

Share

Dupa cum scriam in numarul trecut al Revistei Constructiilor, compania ALUPROF SA Polonia are o contributie importanta, din punct de vedere material, la Campionatul European de Fotbal EURO 2012.

Avand in vedere ca – alaturi de Ucraina – Polonia este gazda mai multor meciuri ale acestei competitii, se impunea construirea unor stadioane care sa corespunda tuturor cerintelor unei asemenea manifestari. In acest sens, decizia guvernului polonez de a construi stadioane noi si moderne, in conformitate cu normele europene in vigoare, nu a mirat pe nimeni. Dimpotriva, pentru poporul polonez este o mandrie nationala ca poate fi gazda EURO 2012, punand la dispozitia suporterilor si nu numai, stadioane moderne, care sa onoreze un Campionat European urmarit de milioane de telespectatori din intreaga lume.

 

In Polonia, deci, prin forte proprii si cu resurse autoh­tone, vor fi gata la timp patru stadioane de mare capacitate, realizate cu sisteme Aluprof. Acestea se vor regasi la Stadionul National din Varsovia, la PGE Arena Gdansk, precum si la stadioanele din Poznan si din Wroclaw.

Sistemele din aluminiu Aluprof utilizate sunt MB-SR 50, Spectral, MB-60 iar investitia este de aproximativ 45 mili­oane de euro.

Durata estimativa de constructie a celor patru stadioane este de 3 ani, cu finalizare in vara lui 2011.

In acest moment, lucrarile la Stadionul National din Varsovia sunt in plina desfasurare, iar fatada, inspirata din culorile nationale ale Poloniei, reprezinta steagul national alb-rosu fluturand in bataia vantului.

La acest edificiu, termenul de finalizare propus de constructori este sfarsitul lunii mai 2011. Executantii, in principiu, sunt cam aceiasi pentru toate cele patru stadioane: Alpine BAU Deutschland AG Berlin, Alpine Bau GmbH, Alpine Construction Polska si Hydrobudowa Polska.

Suma totala a investitiei este de 343,71 milioane euro.

Stadionul municipal din Wroclaw, desi urmeaza sa aiba o capacitate de numai 43.000 locuri, ofera avantaje deosebite in sensul ca, in maxim o ora, pot ajunge la stadion aproximativ 31.000 persoane deoarece Soseaua de Centura intersecteaza numeroase linii ferate, rute de autobuze si de tramvaie, in asa fel incat se asigura fluidi­tatea traficului iar microbistii nu vor rata niciun meci de la EURO 2012.

Investitia totala la acest obiectiv se ridica la 154,77 milioane euro. De la data de 18 ianuarie 2010, noul executant al stadionului este compania Max Bögl.

Stadionul Municipal din Poznan va fi unul dintre cele mai mari din Polonia. El a fost proiectat sa indepli­neasca absolut toate standardele UEFA, incadrandu-se in categoria „ELITE“. Stadionul din Poznan va gazdui aproximativ 46.000 spectatori. Aici se vor juca meciuri din grupele campionatului european.

Constructorul, format din grupul de firme Alpine Construction Polska Cracovia, PBG SA, Hydrobudowa Polska, AK-BUD KURANT, Alpine BAU Deutschland AG Berlin, Alpine Bau GmbH Austria, a anuntat ca stadionul va fi gata in luna iunie a acestui an.

Pentru stadionul din Poznan suma investita nu este atat de mare, in comparatie cu celelalte stadioane, dar nici 100,60 milioane euro nu sunt deloc de neglijat.

Un alt stadion, si el de mare capacitate, este PGE Arena din Gdansk. Acesta are fatada acoperita cu placi de culoare maro, care imita chihlimbarul, unul dintre simbolurile Poloniei.

El poate gazdui pana la 42.000 spectatori si a fost gata in ianuarie 2011.

Pe PGE Arena Gdansk vor putea fi urmarite trei meciuri din cadrul grupelor si un sfert de finala.

Executantii lucrarii sunt: Consortiul de firme Hydrobudowa Polska,  Hydrobudowa 9, Alpine BAU Deutschland AG Berlin, Alpine Bau GmbH Austria, Alpine Construction Polska. Investitia pentru acest stadion se ridica la 133,76 milioane euro.

Pentru mai multe detalii va invitam sa vizitati site-urile noastre: www.aluprof.ro , www.aluprof.eu

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 46

 

Autor:
ing. Carmen Pascu – ALUPROF SYSTEM ROMANIADaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/04/11/aluprof-system-romania-patru-noi-stadioane-in-polonia-pentru-campionatul-european-de-fotbal-euro-2012/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.