Armix Concrete Solution este o societate cu o activitate foarte dinamica. Desi a fost infiintata in 2008, a reusit in mai putin de 3 ani sa devina unul dintre principalii furnizori de materiale pentru pardoseli industriale, din Romania.
In anul 2009, societatea a avut o cota de piata de 15,8% ca furnizor de fibra din otel, situandu-se pe locul III in Romania (referinta: „Studiul pietei pardoselilor industriale in 2010“, capitolul „Piata romaneasca pentru fibre din otel“ publicat de IBC Focus SRL). Datorita parteneriatelor incheiate cu furnizorii externi si interni, oferim pe piata materiale de cea mai inalta calitate.
Specialistii in proiectarea pardoselilor ne atrag atentia asupra importantei proiectarii si construirii rosturilor. Performanta slaba a rosturilor formate s-a dovedit a fi principala problema a pardoselilor pentru ocupantii cladirilor. Se cere ca armarea metalica sa fie luata in considerare pentru toate rosturile libere, in situatii cu incarcari mari. O alta functie principala a rosturilor prefabricate pentru pardoseli este transferul incarcarii.
Rosturi LIBERE DIN OTEL
Restrictionarea miscarilor intr-o pardoseala este cauza majora a craparii. Rolul unui rost de contractie liber este de a permite ca miscarile provocate de contractarea betonului sa aiba loc usor. Totusi, diblurile rotunde nu permit miscari in doua directii, marind, astfel, riscul craparii la colturi.
Timp de multi ani au fost folosite diblurile rotunde, instalate in gauri gata facute in cofrajul din lemn. Pentru a imbunatati aceasta metoda, doua sectiuni metalice de 10 mm x 50 mm au fost fixate spate in spate, in partea superioara a lemnului, asigurand protectia armata a rostului.
Desi aceasta metoda a functionat, existau dificultati la indepartarea cofrajului din lemn si orice greseala in alinierea diblurilor restrictiona deschiderea rostului. Nu permitea miscari ale pardoselii in doua directii. Dezvoltarile ulterioare au incorporat dibluri patrate cu mansoane rectangulare, pentru a permite miscari ale pardoselii in doua directii.
Rosturile libere din otel, bine proiectate si prefabricate, se deschid si se inchid mult mai liber decat rosturile taiate. Acum, rosturile sunt disponibile cu insertii din spuma precomprimate, care vor permite miscari mai largi si vor tine molozul departe, fara a mai fi nevoie sa se foloseasca masticul pentru umplere.
Transferul incarcarii
Asa cum am mentionat, rosturile de contractie din ziua de azi se deschid mult mai larg. Performanta depinde de forma si designul sistemului de transfer al incarcarii pe rost.
Performanta rosturilor depinde, de asemenea, de precizia executiei. Testele efectuate la Universitatea din Queensland, Australia au demonstrat ca rezistenta betonului, in jurul si in imediata apropiere a diblurilor, pentru a rezista sfaramarii betonului, este un factor limitativ, in special in pardoselile mai subtiri.
protectia muchiilor
Se cere protectia armata a marginilor in situatii cu incarcari grele. Tipurile de rosturi prefabricate disponibile se bazeaza pe fasii metalice duble, cu sectiune de 5 mm sau 10 mm grosime. Fasiile metalice de 10 mm grosime asigura o protectie mai buna decat cele de 5 mm. Pentru o protectie eficienta a marginilor rosturilor este, de asemenea, necesar sa va asigurati ca profilul este produs cu precizie, minimizand orice diferente de nivel dintr-o parte in alta. Finisarea pardoselii trebuie sa fie la acelasi nivel cu profilul din metal si nu cu cativa milimetri mai sus.
Metoda de instalare
Sunt trei metode principale de instalare. Pot fi instalate prin fixare (prin sudare) cu stifturi de fixare introduse in substrat, in picioarele special proiectate in acest scop sau pot fi fixate de cofrajul din metal.
Unul dintre avantajele stifturilor de fixare este ca aliniamentul nu depinde de planeitatea substratului si este posibila turnarea ambelor parti in aceeasi zi. Totusi, stifturile ramase in pardoseala reprezinta o restrangere a miscarilor ulterioare iar stabilitatea va depinde de calitatea substratului.
Rosturile sunt, adesea, instalate direct pe substrat, pe picioare proprii si au nevoie de o fixare solida. Picioarele pot fi dintre cele care se lasa in beton sau din cele reutilizabile. Ambele tipuri au sistem propriu de ajustare a nivelului. Totusi, in zona rosturilor substratul trebuie sa fie compactat si nivelat deoarece daca substratul are pante va avea si rostul.
Acest tip de instalare este cel mai eficient in principalele zone ale pardoselii dar, acolo unde substratul cedeaza (ex.: in zona usilor), instalarea cu ajutorul stifturilor este mai indicata.
Sistemele prefabricate sunt mai eficiente in instalare. Pentru pardoselile mai groase, sistemele prefabricate pot necesita un suport aditional din lemn, pentru a atinge maximum de stabilitate.
Concluzii
O buna proiectare a rostului este esentiala pentru o buna performanta a pardoselii. Orice inginer care proiecteaza o pardoseala trebuie sa inteleaga ca neglijarea eficientei marginilor armate ale rosturilor si transferul incarcarii conduc la insatisfactia clientului.
Costurile de instalare, pe metru, ale unui sistem complet functional de rosturi sunt cu 150% mai mici decat costurile reparatiilor pe aceeasi suprafata, la care se adauga costurile intreruperii activitatii. In aceste conditii, o proiectare buna a rosturilor este foarte importanta.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 34
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns