Antreprenor: CONSTRUCTII UNU SA, Iasi
Beneficiar: MANASTIREA AGAPIA, Judetul Neamt
Ordonator de fonduri: MCC – Oficiul National al Monumentelor Istorice Bucuresti
Proiectant: ROMEXPERT SRL, Iasi
Consultant: prof. ing. Alexandru CISMIGIU
Biserica „Sfintii Voievozi“ face parte din ansamblul monument istoric Manastirea Agapia, judetul Neamt.
Intrucat sistemul structural era grav avariat (cutremure de pamant si factori de mediu), s-au executat lucrari de interventie bazate pe subzidiri si restabilirea continuitatii in masa a zidariei din piatra de rau, precum si un sistem spatial de grinda cu goluri si contraforti.
Pentru coborarea nivelului hidrostatic si uscarea fundatiei, s-a realizat un dren perimetral, la care s-a racordat un sistem de ventuze pentru captarea eventualelor infiltratii.
Peretii bisericii s-au consolidat prin inglobarea unor elemente verticale lamelare din beton armat, care fac conexiunea intre sistemul consolidat de la infrastructura si consolidarea de la nivelul podului.
La nivelul podului si la baza turlei s-a realizat un sistem spatial care formeaza, pe ansamblu, o macrostructura conectata la elementele verticale.
Toate consolidarile structurale si lucrarile de conservare/restaurare s-au executat numai din interiorul podului si din exteriorul bisericii, pentru a proteja pictura valoroasa a lui Nicolae Grigorescu, a carei restaurare s-a desfasurat concomitent si succesiv cu lucrarile de consolidare.
Toate boltile de peste pronaos, naos, altar, proscomidie, diaconicon, au fost consolidate si restaurate prin mentinerea zidariei existente, consolidarea facandu-se prin inele din beton armat la baza lor.
In toate elementele orizontale au fost lasate orificii pentru „respiratie“ naturala; de asemenea s-a facut si o reabilitare termica prin montarea unei termoizolatii din vata minerala.
La exteriorul bisericii, toate suprafetele prin care s-au introdus elementele inglobate au fost zidite cu caramida de epoca; dupa pregatirea prealabila a suprafetei paramentului exterior s-a aplicat o solutie speciala de var pasta (aerian), huma, grasime de porc, lapte si oxid.
Pentru interventiile de consolidare au fost realizate lucrari de sprijinire cu esafodaje tip greu (din grinzi de brad), care au asigurat continuitatea desfasurarii activitatii de cult.
Lucrarile de calitate deosebita realizate de specialistii atestati in conservarea monumentelor istorice, ai SC CONSTRUCTII UNU SA Iasi, au redat patrimoniului cultural un obiectiv foarte valoros.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 42
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns