«

»

C&V Water: Statie de tratare a apei din Dunare INTELLI FILTER – Studiu de caz

Share

In vederea reducerii cheltuielilor pentru alimentarea cu apa potabila a unui complex de crestere a porcilor si abatorizare, beneficiarul a dorit realizarea unei statii de tratare a apei din Dunare si aducerea acesteia la parametrii de calitate reglementati.

In acest caz, SC C&V Water Control SRL a optat pentru o statie de tratare tip IntelliFilter dimensionata pentru un debit de 80 m3/h.

 

Sistemul de tratare al apei este alcatuit dintr-o instalatie de aerare, dozare reactivi, oxidare si decantare, un rezervor de apa decantata, un grup de pompare care sa alimenteze cu apa filtrele de sedimente, o statie de filtrare auto­mata cu carbune activ si o instalatie de dezinfectie (clorinare).

 

Descrierea echipamentelor Si proceselor

Primul obiect tehnologic din cadrul statiei de tratare, extrem de important pentru functionarea optima a celor din aval, este o unitate de flotatie cu aer dizolvat, care asigura, intr-un corp compact, mai multe functiuni: aerare, dozare reactivi, oxidare si decantare. Pentru monitorizarea debitului influent in instalatie este prevazut un debitmetru electromagnetic.

Apa bruta din Dunare contine o mare cantitate de substante coloidale. Aceste substante au greutatea specifica foarte apropiata de cea a apei si in mod practic, ele raman in suspensie timp indelungat. Stabilitatea particulelor coloidale este data de faptul ca, intr-o solutie apoasa, in jurul acestor particule se formeaza pelicule cu sarcini electrice de acelasi sens, care fac ca particulele sa se respinga reciproc.

Pentru accelerarea decantarii se folosesc anumiti reactivi, care, prin dizolvarea in apa, produc ioni de sens contrar particulelor coloidale. Neutralizarea partiala a acestor sar­cini conduce la aglomerarea coloizilor in flocoane mai mari si mai grele reducand timpul de depunere.

Amestecul are loc in tubulatura de reactie, instalata in aval de sistemul de injectare a substantelor chimice, pentru a asigura amestecarea energica a acestora cu apa. Se obtine, astfel, omogenizarea substantelor chimice cu apa de tratat si respectiv, o performanta crescuta a utilizarii substan­telor dozate.

De asemenea, prin injectare de aer, aglomeratele de aer si flocoane cu densitate mica urca pana la supra­fata bazinului de flotare, formand namo­lul, care floteaza, separandu-se de apa. Acest namol va sta intr-o zona de concentrare, urmand a fi eva­cuat, ulterior, cu un raclor.

Particulele grele, precum nisipurile,  se depun in compartimentul de decantare situat la baza bazinului.

Prin procesul de coagulare – flocu­lare are loc o reducere conside­rabila a turbiditatii precum si a culorii apei. De asemenea, in fazele de aglo­merare si depunere a flocoanelor are loc si o antrenare partiala a substan­telor organice si a bacteriilor continute de apa bruta.

Tipurile de reactivi utilizati precum si dozele acestora sunt: PAX (solutie de polihidroxiclorura de aluminiu) pentru coagulare: 100 – 300 mg/l, NaOH 40% pentru reglare pH: 1,6 l/h si polimer AN910SEP 0,1% – floculant: 400 – 500 l/h.

O importanta deosebita trebuie acordata pH-ului, ale carui variatii pot afecta foarte mult procesul de coagulare-floculare. De asemenea, deosebit de importanta este calitatea apei din Dunare care prezinta variatii foarte mari in ceea ce priveste gradul de incarcare.

Din unitatea de flotatie, apa pretratata este pompata, cu un grup de pompare, catre filtrele automate de sedimente. Acestea retin sedimentele si particulele in suspensie ale elementelor precipitate in fazele anterioare. Se protejeaza, astfel, toate echipamentele si instalatiile din aval.

Urmatoarea etapa este filtrarea, printr-un mediu format din carbune activat granular, pentru corectarea parametrilor de Culoare, Miros si Gust neplacut, Turbiditate, Clor liber, Trihalometani (THMs), Cloroform, Insecticide, Ierbicide, Hidrocarburi aro­matice polinucleare (PNAs), Bifenoli policlorinati (PCBs), Substante orga­nice volatile (VOCs), Tricloretilena, Tricloretan, Benzen, si sute de alti contaminanti care pot fi prezenti in apa.

In continuare, apa tratata este supusa unei etape suplimentare de dezinfectie, cu scopul prevenirii infes­tarii bacteriologice. Aceasta se reali­zeaza prin injectia de hipoclorit de sodiu, care va asigura protectia anti­bacteriana de-a lungul retelei de conducte, pana la punctul final de utilizare.

Dozarea solutiei se face compute­rizat, cu o pompa dozatoare si doi senzori (pentru masurarea on-line a clorului rezidual), montati in aval si in amonte de dispozitivul de injectie de hipoclorit de sodiu. Dupa dezinfectie, apa tratata este stocata in rezervoare, de unde este distribuita, ulterior, catre consum.

Pentru detalii suplimentare va invitam sa consultati pagina web: www.cv-water.ro.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 58



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/04/11/cv-water-statie-de-tratare-a-apei-din-dunare-intelli-filter-studiu-de-caz/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.