«

»

DOKA: Pod peste Mures

Share

Doka Romania este partener al asocierii de firme JV FCC Construcction S.A./ Porr Technobau und Umwelt AG,  in realizarea uneia dintre lucrarile ambitioase din Vestul tarii: Podul peste Mures.

Podul peste Mures face parte din sectorul de autostrada dintre Arad si Timisoara, cu o lungime de aprox. 44 km, parte a Coridorului IV al sistemului european de autostrazi.

 

Caracteristicile tehnice ale podului:

• Lungime totala (inclusiv viaduct acces): 429,5 m

• deschiderea maxima intre pile: 150 m

• latimea puntii: 27,45 m

• numarul total de benzi: 2 benzi de circulatie si 1 banda de siguranta in fiecare directie

• timp total de constructie: 15 luni

• timp de constructie pentru suprastructura: 5 luni

Pentru realizarea acestui obiectiv s-a utilizat sistemul de cofrare DOKA: Carucior Doka pentru executie in consola libera (Carucior FVB), sistem utilizat pentru prima data in Romania.

Solutia optimizata, oferita de DOKA, este rezultatul unei munci de echipa ce se traduce in multe ore de proiectare, productie  si planificare a intregului proces logistic.

Pentru utilizarea in conditii de siguranta si productivitate maxime a sistemelor de cofrare DOKA, s-a realizat instruirea pe santier a echipelor care lucreaza cu acest sistem, de catre un instructor de montaj Doka din Austria. De asemenea, intregul proces de preasamblare si montare pe capul de pila s-a facut cu asistenta pe santier din partea DOKA.

Caruciorul FVB a fost proiectat pentru realizarea pe sectiuni a segmentelor suprastructurii podului din beton precomprimat, in metoda  „executiei in consola libera“.

Unul din marile avantaje ale acestui sistem il constituie modul de lucru rapid – procedura de betonare in ciclul saptamanal, incepand de la capul de pila – constructia segmentelor cu lungimi de max. 5 m si greutatea de 250 de tone se reali­zeaza in ciclu saptamanal.

Dupa finalizarea capului pilei, s-au montat carucioarele FVB. Intreg sistemul este alcatuit din piese separate – standardizate sau speciale – in functie de geometria structurii. Preasamblarea  lor se face la sol si se pun pe pozitie, pe capul de pila, cu ajutorul macaralei. Dupa instalarea componentelor pe capul de pila, caruciorul se manevreaza hidraulic.

Datorita interfetei optimizate intre caruciorul FVB si cofraje, este posibila optimizarea pozitiei gaurilor de ancorare, suprainaltare, gasirea de solutii la obstacole speciale (blistere, diafragme etc.), precum si planificarea completa a pasilor de lucru.

Zona  de  lucru este sigura, deoa­rece sunt incluse platforme de lucru standardizate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 20Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/04/11/doka-pod-peste-mures/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.