Cresterea consumului de energie in intreaga lume si resursele naturale limitate au ca efect cresterea pretului gazelor naturale, al carbunelui si al petrolului. De aceea, sunt din ce in ce mai populare solutiile de economisire a energiei, utilizate in echipamentele de uz casnic sau pentru iluminat, precum si in construirea intregii locuinte. Aceste solutii permit nu numai micsorarea costurilor energiei, ci ajuta, totodata, la protejarea mediului inconjurator.
O locuinta pasiva este o constructie care necesita o cantitate redusa de energie termica, chiar de cateva ori mai mica decat o cladire obisnuita. Conform informatiilor Institutului Passivhaus, o locuinta pasiva nu trebuie sa consume mai mult de 15 kWh energie pentru fiecare mp de suprafata utila, asigurand locatarilor confortul termic necesar. Practic, aceasta inseamna ca o locuinta cu o suprafata de 100 m2 are nevoie in perioada rece, care in Polonia dureaza din octombrie pana in martie, de aproximativ 170 m3 de gaze si 150 de litri de motorina. Pentru o locuinta traditionala, aceste valori sunt de 1.400 m3 de gaze sau 1.200 de litri de motorina. Economia este, asadar, vizibila, costul fiind de peste opt ori mai mic.
Intr-o locuinta pasiva nu se instaleaza sistemele de incalzire traditionale, bazate pe arderea combustibilului (motorina, gaze), iar eventualele pierderi de caldura sunt completate prin asa-zisele surse pasive de caldura (locatarii, echipamentele electrice, energia solara, caldura recuperata din sistemul de ventilare).
Instalatia de ventilare dintr-o locuinta pasiva are si rol de incalzire. Aerul introdus este, in acest caz, agentul termic ce asigura incalzirea aproape tuturor incaperilor. Din acest motiv nu este necesara instalarea de radiatoare aditionale.
O astfel de locuinta a fost construita in orasul Wroclaw din Polonia. Autorul proiectului locuintei pasive este binecunoscutul birou de proiectare M&L Lipinscy, specializat in proiectarea locuintelor familiale care consuma mai putina energie. Aceasta locuinta este singura din Polonia care a primit aprobarea Institutului pentru Locuinte Pasive (PHI) din Darmstadt.
Pentru ca proiectul locuintei pasive sa indeplineasca cerintele balantei energetice, trebuie, printre altele, sa se caracterizeze printr-o constructie unitara, o ventilatie adecvata si un amplasament corect al ferestrelor. Toate elementele unei astfel de locuinte trebuie sa fie fabricate din materiale de cea mai buna calitate si sa fie imbinate etans.
Numai astfel locuinta va asigura confortul termic la un consum de energie planificat de 15 kWh pentru 1 m2.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns