«

»

SRAC: Managementul continuitatii afacerii

Share

Dezastrele naturale si constientizarea intensificarii activitatii teroriste au evidentiat importanta continuitatii afacerii. Intreruperi, mari sau mici, trebuie sa fie tratate rapid si eficient pentru a mentine clientii de baza si partenerii de afaceri. Standardul BS 25999 ofera cadrul pentru dezvoltarea, implementarea, mentinerea si imbunatatirea Sistemului de Management al Continuitatii Afacerii.

 

Standardul BS 25999 nu este un ghid specific pentru o industrie sau organizatie. El este suficient de general pentru a putea fi aplicat oricarei organizatii care constientizeaza necesitatea unui sistem de continuitate a afacerii.

Producatorii de bunuri pot dezvolta un plan pentru a mentine lanturile de aprovizionare si distributie pentru a asigura livrarea de materii prime si produse.

Bancile si societatile de investitii pot crea un sistem care func­tioneaza pentru a preveni diseminarea informatiilor confidentiale.

Guvernantii de la toate nivelurile – comuna, oras, judet, stat – pot crea planuri pentru protejarea comunitatilor in fata tuturor tipurilor de dezastre naturale.

Beneficiile obtinute merita efortul de dezvoltare si implementare a unui Sistem de Management al Continuitatii Afacerii (SMCA); recunoasterea acestor imbunatatiri de catre lumea exterioara poate aduce o serie de satisfactii.

Ceea ce a inceput ca un sistem de recuperare IT a fost dezvoltat intr-un sistem complex de management, care poate fi auditat in vederea certificarii calitatii si completitudinii continui­tatii afacerii. Un organism de certificare – cum este SRAC (Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii) – furnizeaza dovezi obiective ca organizatia se conformeaza cerintelor standardului BS 25999. Certificatul obtinut poate fi folosit pentru a valida implicarea organizatiei in continuitatea afacerii, satisfacerea cerintelor clientilor existenti si atragerea altora noi.

Implementarea si mentinerea unui Sistem de Management al Continuitatii Afacerii implica dezvoltarea urmatoarelor principii:

• Initierea si managementul proiectului;

• Evaluarea riscului;

• Analiza de impact asupra afacerii (BIA);

• Dezvoltarea strategiilor privind Managementul Continuitatii Afacerii;

• Raspunsul la situatii de urgenta;

• Dezvoltarea si implementarea Planurilor de Continuitate a Afacerii;

• Programe de constientizare si instruire;

• Testarea si mentenanta Planurilor de Continuitate a Afacerii;

• Comunicarea in regim de criza;

• Coordonarea cu agentiile externe.

Aceste principii se regasesc in cerintele standardului BS 25999.

Planificarea continuitatii afacerii joaca un rol important in rezistenta/mentinerea afacerii. Standardul BS 25999 trateaza continuitatea afacerii nu doar ca pe un plan, ci ca un sistem de mana­gement holistic, care ar trebui sa fie integrat in activitatile curente ale organizatiei.

Crearea unui SMCA implica nu numai stabilirea si implementarea unui plan pentru a va proteja angajatii, procesele si lanturile de aprovizionare, dar, de asemenea, are in vedere imbunatatirea continua a planului in scopul mentinerii unui sistem vital pentru rezistenta organizatiei.

Crearea si mentinerea unui SMCA include patru sectiuni principale:

1. Planificarea/Stabilirea SMCA;

2. Implementare si operare SMCA;

3. Monitorizarea si analiza SMCA;

4. Mentinere si imbunatatire SMCA.

Orice incident care afecteaza afacerea poate avea un impact negativ asupra organizatiei mult timp dupa reluarea activitatii la parametri normali. Prin implementarea unui Sistem de Management al Continuitatii Afacerii se poate demonstra partenerilor de afaceri si clientilor ca organizatia este preocupata sa asigure cele mai bune servicii posibile, la timp, indiferent de intrerupere.

SMCA nu este eficient fara implicarea managementului si fara cresterea gradului de constientizare a tuturor angajatilor. Integrarea unui SMCA in programul de instruiri ale angajatilor, impreuna cu testari periodice vor duce la cresterea competentei angajatului pe parcursul invocarii planului de continuitate. Planurile de continuitate nu ar trebui sa fie dezvoltate si apoi uitate, ele trebuie sa devina parte integranta a activitatilor zilnice ale organizatiei, sa faca parte din cultura ei.

In consecinta, Managementul continuitatii afacerii este un proces care stabileste un cadru strategic si operational pentru:

• a imbunatati rezistenta unei organizatii in a-si realiza obiectivele-cheie;

• a oferi o metoda de restabilire a produselor, serviciilor si furnizorilor-cheie ai organizatiei;

• a oferi o capacitate dovedita de a gestiona intreruperea acti­vitatii si a proteja marca si reputatia organizatiei;

• a oferi un avantaj competitiv pe piata;

• a oferi organizatiilor posibilitatea de a consolida si de a imbu­natati procesele cheie ale afacerii.

Nevoia unui BCM eficient este esentiala pentru:

• recuperare rapida dintr-o criza;

• a demonstra partilor interesate, cu dovezi, ca  afacerea este solida si ca urmeaza cele mai bune practici;

• a opera un incident, indiferent de cauza sau scala;

• a respecta obligatiile legale, de reglementare si contractuale;

• a indeplini responsabilitatile morale si sociale;

• a satisface cerintele in crestere ale asiguratorilor de a furniza dovezi de gestionare a riscurilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 69 – aprilie 2011, pag. 60

 

Autor:
Ioan Popa, sef departament SMSI – SRACDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/04/11/srac-managementul-continuitatii-afacerii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.