«

»

PAC SYSTEMS: Conceptii in climatizare / aer conditionat

Share

Notiunea clasica de incalzire/racire este, de mult, depasita in conceptul sistemelor  moderne, centrale de climatizare cu aer fortat care includ tratarea aerului prin filtrarea fizica a particulelor solide, tratarea cu camp electromagnetic 12.000 Volti, electrostatic pentru alergii, eliminarea bioxidului de carbon, deumidificare, respectiv umidificare (in proiecte comerciale: arhive, biblioteci, cluburi, arene sportive, piscine interioare, biserici, spitale, saloane de tratament, cosmetica, sali de conferinta, nunti, restaurante, hale de productie, zootehnie, depozite de produse agricole, ciupercarii etc.) si introducerea aportului de aer proaspat pretratat (incalzit, racit, filtrat).

 

Confort

Datorita aportului de aer proaspat, in special la cladirile moderne cu ferestre termopan si tavan la nivel scazut (volum redus al incaperii) se mentine o presiune pozitiv superioara in spatiile climatizate, evitandu-se posibilitatea infiltrarii aerului netratat din exterior si, implicit, eliminarea  aerului viciat din interior.

Se previne formarea igrasiei la peretii exteriori si formarea sporilor de mucegai in incaperile umede, fara lumina naturala, prin efectul de vant.

Eliminarea lichidelor din corpul uman se realizeaza pe trei cai, cea mai mare cantitate fiind prin respiratie, daca se mentine umiditatea relativa la 50%.

Sistemele cu aer fortat previn formarea igrasiei inclusiv in incaperile fara lumina naturala datorita uscarii prin miscarea aerului.

Disconfortul creat de curentii de aer, in special in functionarea pe caldura, se poate evita prin proiectarea tubulaturii de tur, respectiv dimensionarea pentru a permite un debit de aer sporit dar la o viteza redusa, iar amplasarea anemostatelor sa fie periferica.

In sectorul rezidential, pe doua sau trei nivele si deschidere comuna vertical, se recomanda amplasarea anemostatelor de retur (grilajul cu rama de filtru) la tavanul superior, pentru a obtine o temperatura mai uniforma pe nivele.

 

EconomiE la expLoatare Si la costul original de instalare a tubulaturii

Si surse alternative de energie verde

Pompele de caldura aer/aer se pot combina cu centralele pe gaz, asigurand o functionare pe energie verde in treapta 1 de incalzire si apoi, in compensatie, cand este necesar, pe gaz natural sau GPL.

Se realizeaza o  economie de minimum 50% la combustibil pe incalzire, prin recuperarea caldurii si elimi­narea fenomenului de stratificare. Este un element ce trebuie avut in vedere, de asemenea, la proiectele comerciale cu tavan la inaltime de peste trei metri, prin amplasarea returului la partea superioara a proiectului.

Amplasarea returului la o distanta cat mai apropiata de aparat va reduce costul tubulaturii cu pana la aproximativ 50%.

 

Imobiliare, marketing

La proiectele rezidentiale aceste sisteme pot fi oferite optional clientilor urmand ca partea interioara, cu optiunea „frig“, sa fie achizitionata ulterior de client.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 70 – mai 2011, pag. 37

 

Autor:
Potra Sr. Brian Traian – SC PAC Systems Romania SRL, distribuitor direct Goodman MFG.CoDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/05/11/pac-systems-conceptii-in-climatizare-aer-conditionat/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.