«

»

SCHIEDEL: Cosuri de fum furnizoare de aer pentru ardere

Share

Realizarea constructiilor eficiente energetic presupune, printre alte masuri, executarea unor anvelope cu etanseitate ridicata, care inglobeaza termoizolatii si tamplarii performante. Permeabilitatea redusa a anvelopei unei case, cu un consum redus de energie, creeaza problema asigurarii, intr-o cantitate suficienta, a aerului de ardere necesar functionarii, la parametri, a diferitelor aparate termice.

Prizele de aer amplasate in peretii exteriori ai constructiei nu reprezinta, intotdeauna, o solutie optima, iar canalele de aer orizontale sunt eficiente doar in situatia in care au un traseu scurt, fara multe coturi.

Pe de alta parte, centralele termice murale, functionand cu combustibil gazos, echipate cu camera de ardere etansa, ventilator si kit de evacuare coaxial, au o arie de aplicare din ce in ce mai larga in domeniul constructiilor rezidentiale si nu numai.

In acest context, cosurile de fum, care sunt o componenta importanta a instalatiilor termice, au suferit modificari constructive pentru a satisface noile cerinte de functionalitate.

 

Grupul Schiedel, lider de piata in domeniul sistemelor de cosuri de fum prefabricate din Europa, printr-o dezvoltare inovativa a solutiilor de evacuare si-a adaptat in continuu produsele la evolutia tehnicii de incalzire.

Astfel, au fost concepute si realizate sisteme care indeplinesc, concomitent, atat rolul de evacuare a gazelor de ardere, cat si cel de asigurare a aerului de combustie din exteriorul constructiei.

Sistemul de cos de fum Schiedel Absolut pentru generatoare de caldura cu combustibil solid are in componenta mantale exterioare cu termoizolatie integrata si tubulatura de samota profilata, cea mai performanta din domeniu.

Canalul vertical de aer de combustie, amplasat in acelasi element de invelis exterior, ofera avantaje multiple. Gura de evacuare a cosului de fum si admisia in canalul de aer se situeaza la acelasi nivel, respectiv in acelasi domeniu de presiune atmosferica. Conducerea aerului la consumator se face printr-un racord orizontal scurt, fara pierderi de presiune importante.

Cu scopul de a elimina posibilitatea atingerii tempera­turii punctului de roua  la fata exterioara a canalului de aer, cand acesta traverseaza spatii cu umiditatea relativa a aerului ridicata, performantele termice ale peretilor au fost imbunatatite substantial, prin integrare, la tur­nare, a unui strat de beton spumat de 2 cm grosime.

Functionalitatea unui astfel de tip de cos de fum a fost verificata prin incercari efectuate relativ recent. [1] S-a pus accent cu aceasta ocazie pe masurarea parametrilor in faza de initiere a focului, urmarindu-se depresiunea creata in canalul de aer de combustie. Generatorul de caldura folosit a fost un focar metalic inchis, functionand cu lemne, cu o putere nominala de 9 kW si un randament de circa 80%. Incercarile s-au desfasurat in conditii atmosferice caracterizate prin temperatura exterioara de +2 0C  si o viteza a vantului de 3,9 m/s. Cosul de fum prevazut a avut o inaltime activa de 5,00 m, cu un diametru interior de 180 mm.

Sectiunea canalului pentru aerul de combustie era de 100 mm x 230 mm.

In ceea ce priveste vitezele de curgere, constatam o stabilitate mai mare in cazul curentilor de aer descendenti, in raport cu gazele de ardere ascensionale.

Dispunerea concentrica a celor doua canale se regaseste in cazul sistemelor de cosuri de fum concepute pentru evacuarea gazelor arse, provenite din aparate termice cu combustibil gazos. Cazanele deservite dispun de un arzator cu aer insuflat, ventilatorul avand, in acelasi timp, rol de aspirare a aerului si de evacuare, sub presiune, a gazelor de ardere.

Sistemele de evacuare adaptate noilor principii de functionare, care asigura din exterior, concomitent cu conducerea  gazelor in atmosfera, si cantitatea de aer necesara combustiei, se numesc cosuri de fum cu aspiratie periferica de aer sau echilibrate, conform terminologiei utilizata in cele mai recente standarde de specialitate. Sistemele de cosuri de fum ceramice Schiedel din aceasta categorie, Quadro, cu racordari multiple pentru centrale termice de apartament tip „turbo”, respectiv Avant pentru cazane in condensatie, includ, de asemenea, doua canale coaxiale distincte, de fum si de aer de ardere, precum si piese de conectare adecvate regimului de functionare in suprapresiune/tiraj fortat, din punct de vedere al conditiilor de etanseitatate. Capul de cos, prevazut cu priza de aer, preintampina influentarea reciproca a procesului de evacuare a reziduurilor de ardere cu cel al admisiei de aer.

In cazul sistemului Quadro, caz in care temperaturile gazelor de ardere evacuate se situeaza intre valorile 120-140 0C, cosul functioneaza dupa principiul schimbatorului de caldura in contracurent. Aerul necesar combustiei se preincalzeste odata cu parcurgerea de sus in jos a distantei dintre nivelul  de admisie si de racordare a aparatului la cos.

In urma unui studiu efectuat privind cosul metalic preincalzitor de aer s-a ajuns la concluzia ca prin recuperarea energetica a unei parti din continutul de caldura a gazelor de ardere se poate obtine o crestere a randamentului cazanelor cu 3,5 ÷ 5,5% pentru o putere de 50 kW, respectiv de 2,5 ÷ 4,5% in cazul unei puteri de 200 kW. Se remarca temperaturile ridicate de pre­incalzire a aerului de ardere, cuprinse intre 75-145 0C, dependente de cresterea inaltimii cosului si invers proportionale cu puterea cazanelor, respectiv cu diametrul cosului. [2] 

Sistemele de cosuri de fum descrise, fabricate in conformitate cu standardele de produse armonizate, introduse pe piata din Romania cu respectarea preve­derilor H.G. Nr.622/2004, cu modificarile ulterioare, se aplica ca solutii de evacuare a gazelor de ardere pe scara larga in toata Europa. Ca o consecinta a Normativului din Republica Moldova privind alimentarea cu caldura a apartamentelor din blocurile de locuit cu termogeneratoare pe combustibil gazos, care dateaza inca din anul 2006 si prin care se interzice evacuarea gazelor arse prin peretii de fatada, cosurile de fum concentrice sunt prezente si in tara vecina.

Avantajele solutiilor constructive prezentate sunt numeroase. Aerul de combustie este asigurat integral din exterior, neconsumandu-se astfel aerul din spatiul de amplasare a aparatului termic. De asemenea, priza de aer nemaifiind necesara pentru procesul de ardere, nu se produce ventilarea excesiva a acestor spatii, imbunata­tindu-se astfel bilantul energetic de ansamblu al constructiei respective. Obtinerea de aer de ardere preincalzit, dupa caz, inseamna cresteri de randament ale generatorului de caldura. Prin evacuarea gazelor arse la o cota minima acceptabila, respectiv deasupra nivelului acoperisu­rilor, se contribuie la siguranta locuitorilor si la realizarea unor fatade este­tice de cladiri.

Schiedel Sisteme de Cosuri SRL, filiala din Romania a Schiedel AG, pune la dispozitia tuturor factorilor care contribuie la realizarea unor constructii moderne, eficiente energetic, solutii tehnice de evacuare a gazelor de ardere performante, sigure si durabile.

 

Bibliografie

[1] Christina Starzinger, Brigitte Rotteneder, Christoph Leinhart, Untersuchung des Betriebes von Kachelöfen und Heizkaminen im Bezug auf die Verbrennungsluftversorgung der Feuerstätten über einen senkrechten wärmegedämmten Zuluftschacht, Stoob, mai 2009;

[2] Niculae Antonescu, Paul Dan Stanescu, Nicolae Antonescu, Cosuri preincalzitoare de aer – cresterea randamentelor centrale­lor termice mici, Revista Instalatorul Nr. 8/1998.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 70 – mai 2011, pag. 34

 

Autor:
drd. ing. Laszlo SCHRECKDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/05/11/schiedel-cosuri-de-fum-furnizoare-de-aer-pentru-ardere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.