Cine va rasfoi volumul a carui coperta o prezentam in partea de jos a paginii, o lucrare impresionanta de date, calcule, probabilitati, consecinte, atentionari si chiar sfaturi pentru arhitecti, proiectanti si constructori va constata temeinicia unor studii apartinand specialistilor de prestigiu in domeniu din tara noastra privind seismologia si consecintele ei asupra noastra a tuturor si a mediului in care traim si muncim.
Din pacate, recentele seisme din zona Japoniei ne-au aratat ca inca mor uimitor de multi oameni atunci cand pamantul de sub ei incepe sa se cutremure. Aproape intotdeuna, cauza mortii lor nu este cutremurul in sine, ci casele, birourile, magazinele sau scolile care se prabusesc peste ei. Un cutremur care s-ar solda cu mii de victime in California sau Japonia ar putea face zeci de mii de victime in America Latina (ex. Haiti, cutremurul din 12 ianuarie 2010 a ucis 232.000 oameni etc.), ori in Asia Centrala si de Sud, unde multe cladiri au devenit simple mormane de zidarie neconsolidata. De pilda, cutremurul produs in Kashmir (MW=7,6; octombrie 2005) a ucis peste 73.000 persoane, iar cel din Sumatra (26 decembrie 2005, MW =9,4) circa 382.000 oameni etc.
Evaluarea valorilor miscarii seismice intr-un amplasament este una dintre cele mai dificile si mai responsabile atributii ale seismologiei contemporane. Pe de alta parte, o foarte mare vulnerabilitate a cladirilor existente in Bucuresti si in alte orase ale Romaniei a fost observata la ultimele cutremure catastrofale din 10 noiembrie 1940 (MGR =7,4) si din 4 martie 1977 (MGR =7,2). Atunci, unele cladiri moderne au suferit avarii importante in structura lor de rezistenta, iar altele chiar au fost distruse total.
Estimarea facuta, dupa cutremurul din 4 martie 1977, arata ca 2/3 din pierderile totale, de circa 2,05 miliarde $, au fost in Bucuresti, unde 36 de cladiri inalte au fost complet distruse, 32.900 prabusite sau avariate grav, 35.000 de familii au ramas fara adapost, zeci de mii de imobile avariate, numeroase alte avarii si distrugeri in industrie si economie. Numarul mortilor a fost de 1578 si peste 11.300 de oameni au ramas cu diferite invaliditati.
Evaluarea corecta a hazardului seismic, pentru o anumita zona sau tara, ofera premisa de baza a proiectarii antiseismice, deocamdata singura cale de reducere a pierderilor umane si materiale.
Autorii acestui volum recent aparut precizeaza: „Unul dintre cei mai importanti indicatori ai estimarilor de hazard seismic si de risc seismic este acceleratia maxima de proiectare, parametru care defineste, de fapt, rezistenta structurii. Al doilea parametru este perioada fundamentala de vibratie a terenului, pentru a fi evitata rezonanta dintre teren si structura, adica, asigurarea stabilitatii cladirii, in timpul desfasurarii cutremurului. Asa cum se va vedea in lucrarea de fata, evaluarea perioadei fundamentale de vibratie a terenului a fost facuta cu mare atentie. Este pentru prima data cand se pune un accent deosebit pe acest parametru, esential, in asigurarea stabilitatii constructiei, un parametru foarte dependent de magnitudinea cutremurului si de comportarea puternic neliniara a terenului de sub cladire, in timpul cutremurelor puternice vrancene. Nu trebuie uitat ca fenomenul de interactiune dinamica teren-structura face ca perioada fundamentala a intregului sistem sa creasca, chiar substantial, in functie de structura si de masa terenului aferenta, luata in calcul.“
Studiul prezentat in lucrare a inceput in urma cu 10 ani printr-un proiect desfasurat in cadrul Programului MENER, impreuna cu colegii de la INCERC – Bucuresti, ulterior dezvoltat si completat pentru a fi adus la aceasta forma.
Cei dintre dumneavoastra care doresc sa studieze si sa aprofundeze in proiectarea oricaror forme de constructii datele cuprinse in lucrarea de fata o pot face adresandu-se Institutului de Fizica Pamantului – Magurele, Bucuresti, editurii Tehnopress Iasi (0232.260.092) si autorilor.
In functie de interesul pe care-l va starni prezentarea in Revista Constructiilor a acestui studiu vom reveni cu principalele sale capitole care cuprind date ce v-ar interesa.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 70 – mai 2011, pag. 46
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns