«

»

Ce repede trec anii! ing. Mihail ERBASU (1942 – 2004)

Share

A mai cazut o fila din calendar! O fila cat un an dar una care consemneaza al 7-lea de cand unul dintre constructorii reprezentativi ai breslei ne-a parasit lasand in urma lui tristete si regrete. La 21 iunie 2004 Mihail ErbaSu a trecut in nefiinta pamanteana inaltandu-se spre lumea vesnica, una, poate, mai luminoasa si lipsita de neintelegerile si rautatile de care nu mai scapam.

 

Ce se intampla astazi in tara si, deci, si in constructii este ceea ce acest luptator profesionist a incercat sa indrepte pentru ca soarta celor multi sa fie alta. Una care sa se bazeze pe munca, raspundere si constiinta ca se poate face ceva pentru o noua societate, pentru noi mentalitati, pentru o existenta decenta. Dar, unii dintre noi nu au facut prea mult sau destul pentru a continua ideile unui Mihail ErbaSu sau a celor asemenea lui.

Unii vor zice: „ce mai vrea asta care este printre putinii care-si amintesc an de an de disparitia unui om?“ spunand dupa o formula bine cunoscuta ca „mortii cu mortii, viii cu viii!“ Pare simplu dar ne intrebam, in acelasi timp, ce fac viii in a cinsti memoria unor predecesori de valoare?

Este adevarat ca viata si lumea, de cand se stie, merg mereu inainte. Asta nu ne indreptateste sa nu fim recunoscatori celor care prin ideile lor au dorit progresul societatii pe baza unor principii viabile. Deci, idei de progres care nu pot fi infaptuite decat prin ceea ce se numeste generic „investitii”. Investitii fizice prezente prin tot felul de constructii dar si investitii de ordin profesional.

Publicam, frecvent, in paginile revistei noastre texte care rememoreaza personalitatea si opera unor inaintasi de exceptie pe taramul constructiilor. O facem pentru a evidentia contributia lor in perioadele in care au trait si infaptuit inaltarea unor constructii care, in majoritatea lor, dainuie si astazi.

Un asemenea om a fost si ramane si constructorul Mihail ErbaSu, a carui opera continua si astazi, gratie aplicarii ideilor pe un plan superior de dezvoltare.

Activitatea firmei ce-i poarta numele si-a extins, in prezent, aria lucrarilor de care este capabila sa le realizeze la cel mai inal nivel de competitivitate si de eficienta. Gama acestor lucrari acopera o plaja diversificata potrivit dorintelor investi­tionale ale beneficiarilor. Si daca, pana in 1990, santierele firmei la care a activat Mihail ErbaSu se limitau, in principal, la capitala tarii, astazi pe constructorii firmei Erbasu SA ii putem intalni lasand in urma lor obiective ridicate si in Constanta, Timisoara, Cluj etc.

Continuatorul fidel a ceea ce s-a vrut a fi aceasta societate de constructii nu este altul decat fiul cel mare al lui Mihail Erbasu – dr. ing. Cristian Erbasu care, intr-un interval redus de timp dar relevant prin rezultate, a ajuns sa conduca una dintre cele mai puternice bresle profesionale din Romania: Patronatul Societatilor din Constructii.

Stiu ca de cate ori am vrut sa-l prezint cititorilor revistei, el m-a „temperat“ spunand ca nu este inca timpul. Este parerea sa, dar vorbele bune pe care i le spun cei care-l inconjoara in activitate nu pot fi decat dovezi ca nu intotdeauna modestia este buna. Si chiar daca de la parintele sau a dobandit si aceasta necesara modestie, faptele il tradeaza ca un valoros continuator, fiind un produs reusit al scolii constructorilor romani contemporani.

Nu pot incheia sirul acestor randuri fara a va ruga sa pastrati in intimitatea dumneavoastra un gand frumos pentru cel ce a fost Mihail ErbaSu. Este ceea ce fac si eu cu convingerea ca amintirea despre Mihail ErbaSu este ceva care sigur ne innobileaza.

El si familia sa au fost si sunt niste altruisti pentru ca, desi au avut suficiente mijloace sa traiasca linistiti, nu i-au uitat si nu-i uita nici pe cei aflati in situatii de cumpana din punct de vedere material, financiar sau, mai ales, al sanatatii. Au ajutat si ajuta in conti­nuare oameni sa-si intemeieze familii, sa-si desavarseasca pregatirea profesio­nala sau sa-si recapete sanatatea. Putini dintre cei de astazi mai au asemenea calitati.

Sa meditam, deci!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 6Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/06/11/ce-repede-trec-anii-ing-mihail-erbasu-1942-2004/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.