«

»

EDILCOM: Solutii profesionale de armare in dispersie a betoanelor si mortarelor

Share

SC EDILCOM SRL este prezenta pe piata materialelor de constructii inca din anul 2005 cand a inceput poductia fibrelor de armare din polipro­pilena. In prezent acoperim toata gama de armaturi sintetice incepand de la microfibre la macrofibre, toate sub marca comerciala de EDIFIBER 3®.

 

Istoricul si avantajele fibrelor de armare

Armarea cu fibre a materialelor de constructii are o vechime seculara. Caramizile nearse (chirpici) au fost armate cu paie tocate sau cu par de animale pentru a evita fisurarea si pentru a le oferi o rezistenta sporita la rupere si umezeala. Extrapolarea s-a realizat de la argila la ciment si implicit de la paie si par de animale la fibre. Din cauza cresterilor progresive de pret la otelul-beton pe piata mondiala si in urma unor studii tehnico-economice elaborate s-a optat, ca solutie moderna, simpla si eficienta, pentru folosirea ca armatura in dispersie a fibrelor polimerice.

Caracteristicile fizico-mecanice surprinzatoare ale acestor fibre in comparatie cu fibrele metalice au dus la o crestere exponentiala a utilizarii si implicit a cererii acestui tip de material pe piata mondiala a constructiilor.

In epoca moderna, primul patent de utilizare a betonului armat cu fibre a fost creat de A. Berard in anul 1874, in SUA. Prin studiile sale in anii ‘40, inginerul roman Gogu Constantinescu introduce si detaliaza conceptul de beton armat cu fibre fiind printre promotorii noului material.

Fibrele de armare sunt obtinute din polipro­pilena pura printr-un proces de extrudare clasica (prin racire cu apa) pentru fibrele de tip MULTI si FIBRI si prin tehnologia chill roll, adica racirea dupa extrudare se face cu un tambur refrigerent pentru fibrele de tip MONO care, prin diverse procese de transformare, ajung la caracteristici fizico-mecanice de exceptie cum ar fi: rezistenta mare la rupere, tenacitatea si alungirea. Procesul continua cu taierea la diferite dimensiuni incepand de la 5 mm pana la 70 mm, urmand a se ambala in saci de hartie solubila in apa. In timpul taierii fibrele sunt acoperite cu o pelicula subtire de superplastifiant care le confera o alunecare superioara si liber­tatea de a se dispersa tridimensional in toata masa amestecului nemaifiind necesar a se adauga in betoane sau mortare alte tipuri de aditivi. Pe intregul parcurs al procesului tehnologic se efectueaza un control al calitatii riguros si sever, atat asupra materiilor prime utilizate si respectarii parametrilor tehnologici cat si asupra produselor finite, control efectuat in conformitate cu prevederile Manualului de Management al Calitatii ISO 9001:2008.

Polipropilena este absolut inerta si stabila, nu se corodeaza, este rezistenta la alcali, este antista-tica si antimagnetica, avand o durabilitate practic nelimitata. La temperatura camerei este rezistenta la toti solventii organici, nefiind periculoasa.

Fibrele de armare din polipropilena imbunata­tesc proprietatile betonului simplu. Oportunitatea utilizarii armarii cu fibre apare in situatia folosirii unui procent mic de armatura sau in cazul armarii constructive a betonului armat obisnuit.

Posibilitatile de utilizare se maresc datorita imbunatatirii comportarii la fisurare, a micsorarii deformatiilor din contractii prin uscare sau din marirea rezistentei la forfecare.

Un domeniu important il constituie elementele de constructii solicitate dinamic, la care se poate mari capacitatea de preluare a energiei din aceasta solicitare. In cazul unor lucrari cu incarcaturi mari sau la un ecartament de imbinare marit apare necesara armarea cu fibre.

Adaugarea in betonul obisnuit a fibrelor de armare EDIFIBER 3® are ca prim efect o crestere semnificativa a indicelui de tenacitate. Fibrele de armare din polipropilena EDIFIBER 3® sunt folosite cu succes in substituirea plasei sudate, la placile de beton, pardoseli industriale, placile de fundare a cailor de comunicatii si alte aplicatii pentru ca toate elementele de beton sunt solicitate la incovoiere.

Rezistenta la solicitarea dinamica pentru majoritatea materialelor de constructii este mai mica decat solicitarea statica. Betonul armat cu fibre este avantajos in realizarea fundatiilor de masini cu solicitari dinamice, datorita rezistentei sporite la soc, a comportarii favorabile la amortizare si la deformare.

Betonul armat cu fibre EDIFIBER 3® are o multime de avantaje; dintre acestea amintim:

• asigura o armare tridimensionala in toata masa amestecurilor, betoane sau mortare;

• elimina crapaturile si fisurile datorate tensiunilor si contractiilor, acestea fiind generatoare de rupere;

• creste considerabil rezistenta la uzura, impact si la cicluri inghet-dezghet;

• reduce in mare masura permeabilitatea betoanelor si a mortarelor;

• fibrele de armare sunt practic neutre la agentii chimici corozivi;

• mareste plasticitatea si lucrabilitatea betoa­nelor si a mortarelor eliminand segregarea, mustirea si tasarea;

• datorita peliculei de superplastifiant de pe suprafata fibrelor, betoanele si mortarele nu necesita alti aditivi.

 

DOMENII DE UTILIZARE

Domenile de utilizare a betonului armat cu fibre au o arie extinsa, din care mentionam:

• pardoseli industriale;

• platforme exterioare, parcari, piste betonate;

• consolidari cu beton torcretat si armat pentru tuneluri si povarnisuri;

• prefabricate pentru orice destinatii;

• fundatii cu solicitare dinamica mare;

• conducte din beton;

• ziduri de sprijin;

• elemente subtiri de fatada;

• fundatii de masini unelte.

Utilizarea fibrelor de armare EDIFIBER 3® inlocuieste total sau partial plasa sudata in majoritatea cazurilor.

 

Dozarea si punerea in opera

La utilizarea fibrelor EDIFIBER 3® se va tine cont de urmatoarele recomandari:

• la amestecurile cu granulometrie mai mica de 16 mm se vor utiliza fibrele cu lungimi de pana la 19 mm.

• la amestecurile cu granulometrie mai mare de 16 mm se vor utiliza fibrele cu lungimi peste 19 mm.

Doza standard pentru betoane si mortare obisnuite este de 1 kg/mc, cu toleranta de ±10%. Adaugarea fibrelor in masele de amestec se poate face in statiile de betoane, direct in auto-betoniere pe santier sau in betonierele mici de santier.

Dupa ciclul obisnuit de preparare al ames­tecului (beton sau mortar) se adauga doza de fibre si se continua malaxarea inca cca. 3 – 4 minute pana la omogenizarea completa.

Fibrele EDIFIBER 3® se pot folosi la pre­para­rea oricarui tip de beton, inclusiv a betonului fluid. Se poate utiliza pompa sau dispersorul de beton pentru aplicarea betonului obtinut.

 

Important

Datorita superplastifiantului folosit in tehnologia de obtinere a fibrei, se recomanda a nu se modifica raportul apa/ciment (A/C) corespunzator clasei de beton utilizate.

Pentru betoanele si mortarele speciale, do­zele de adaos al fibrelor vor fi stabilite de proiectantul de specialitate, impreuna cu reprezentantul producatorului si pot ajunge pana la 5,5 kg.

 

Mod de ambalare

Produsul este livrat in saci de hartie solubila in apa.

Cantitatea unui sac este de 1 kg +/- 2% si se livreaza pe europaleti, acestia avand 250 kg.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 34Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/06/11/edilcom-solutii-profesionale-de-armare-in-dispersie-a-betoanelor-si-mortarelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.