Grupul Bosch activeaza in Romania din 1994. Acesta detine patru companii in trei orase: Robert Bosch S.R.L. (din 1994) si BSH Electrocasnice S.R.L. (din 1999) in Bucuresti, Bosch Rexroth S.R.L. (din 2005) in Blaj si Bosch Communication Center (din 2008) in Timisoara.
In 2010, cu puteri noi dupa criza cauzata de situatia economica mondiala, Bosch Romania a cunoscut o evolutie mult mai buna decat se anticipase initial. Astfel, cifra de afaceri a Grupului Bosch a crescut, la nivel global, cu 24 de procente, atingand valoarea de 47,3 miliarde de euro si depasind cu circa un miliard de euro nivelul din 2007, de dinaintea crizei.
„Ne-am atins obiectivele pentru 2010 si am reusit sa avem o evolutie pozitiva, atat in plan international cat si local. Bosch a devenit mai puternic in urma crizei, iar ultimii ani ne-au confirmat faptul ca strategia adoptata de Bosch, concentrata pe diversificare, internationalizare si inovatie, este cea corecta“, a declarat Brigitte Eble, director general Robert Bosch S.R.L. si reprezentanta Grupului Bosch in Romania.
In 2011, importantul furnizor de tehnologie si servicii planifica sa investeasca peste 7 miliarde de euro pentru asigurarea dezvoltarii sale viitoare. Din aceasta suma, peste 4 miliarde de euro sunt dedicati cercetarii si dezvoltarii, iar circa 3 miliarde de euro vor fi investiti in mijloace fixe.
In 2010, bugetul alocat cercetarii si dezvoltarii a fost de 3,8 miliarde de euro, iar investitiile au totalizat 2,4 miliarde de euro. Circa 45% din bugetul de cercetare si dezvoltare al Bosch este destinat crearii de produse care protejeaza mediul inconjurator si resursele naturale, aceste produse reprezentand 40% din totalul cifrei de afaceri Bosch, iar procentul este in continua crestere.
Cea mai buna evolutie a avut-o in 2010 sectorul tehnologiei auto, unde numarul angajatilor a ajuns la 1.150 de persoane, cu 200 mai multi decat in 2009. De altfel, grupul Bosch planifica si anul acesta crearea de noi locuri de munca in Romania.
Unul dintre obiective, Fabrica Bosch Rexroth de la Blaj continua sa profite de imbunatatirea situatiei economice mondiale, reintrand pe o linie ascendenta si propunandu-si sa continue evolutia pozitiva si in acest an. La nivel mondial, furnizorul de componente pentru fabricantii de masini, utilaje mobile si echipamente care produc energii regenerabile, si-a majorat cifra de afaceri cu 22 de procente, ajungand la 5,1 miliarde de euro.
In anul in curs, compania doreste sa isi extinda activitatea internationala si se asteapta la o noua crestere de doua cifre. La finalul anului 2010, la fabrica Bosch Rexroth de la Blaj activau 470 de angajati, cu 35 de procente mai multi decat in 2009. Aceasta tendinta pozitiva va continua si in 2011.
Bosch Automotive continua sa fie motorul cresterii Bosch in Romania. In sectorul sau de activitate Automotive Aftermarket, cat si in ceea ce priveste componentele furnizate catre producatorii romani de autovehicule, s-a observat o revigorare a segmentului de diagnoza auto pentru atelierele de service dar si un interes tot mai crescut pentru serviciile oferite de reteaua Bosch Car Service.
La finalul anului 2010, Bosch Car Service avea, in Romania, 85 de ateliere de service partenere, in 47 de orase. Pana la sfarsitul lui 2011, concernul german doreste sa fie prezent in Romania cu 100 de ateliere de service Bosch Car Service.
Prin produse noi si masuri de marketing puternice, Divizia de Scule electrice Bosch si-a consolidat pozitia pe piata, unde Bosch a reusit sa obtina o crestere a vanzarilor de 9% pe segmentul de scule electrice. Cea mai importanta evolutie a fost inregistrata la comerciantii de specialitate, urmati de lanturile de magazine de bricolaj.
Din punct de vedere al vanzarilor, Bosch si-a intarit pozitia de lider de piata din Romania si a continuat consolidarea pozitiei sale in anumite segmente de specialitate, ca de exemplu, in gamele de ciocane, accesorii sau scule de gradinarit. In cazul sculelor electrice profesionale, vanzarile au crescut cu 29 la suta. Peste o treime din vanzarile Bosch provine din comercializarea de scule electrice noi, inovatoare, Bosch reusind sa isi mentina si pe piata din Romania renumele de partener inovator.
Divizia de Termotehnica Bosch castiga noi cote de piata, fiind prezenta pe piata din Romania cu trei marci de termotehnica: Bosch, Buderus si Loos. Acest domeniu a fost deosebit de afectat de conditiile pietei, oglindite in scaderea numarului proiectelor de constructii.
Anul trecut, datorita trecerii de la marca Junkers la Bosch, vanzarile au crescut cu 7% fata de 2009. Aproximativ o treime din totalul vanzarilor diviziei de termotehnica Bosch s-a realizat prin sistemele de incalzire si preparare a apei calde menajere care utilizeaza energie regenerabila; de exemplu, panouri solare sau cazane de incalzire cu combustibil solid. Aceasta evolutie ascendenta a avut loc atat in cazul marcii Bosch, cat si Buderus.
Bosch va acorda si pe viitor o atentie deosebita sistemelor ecologice si economice de incalzire si preparare a apei calde menajere. De la preluarea marcii Loos in 2009, Robert Bosch SRL raspunde si de distributia cazanelor Loos.
Asadar, perspective promitatoare pentru toti cei care vor apela la produsele si serviciile oferite de Bosch Romania. Succes!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 20
Autor:
Ciprian ENACHE
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns