«

»

Izolarea termica pe suprafata interiora a peretilor exteriori – o noua placa termoizolatoare

Share

Peretii exteriori au o pondere importanta in cadrul anvelopei (suprafata ce separa volumul incalzit de exterior) unei cladiri. Izolarea termica a peretilor exteriori se poate realiza prin pozarea stratului izolator la exteriorul sau interiorul acestora. Amplasarea pe suprafata interioara este mai putin eficienta din punct de vedere al capacitatii de izolare termica, ceea ce conduce la o utilizare restrictiva a acestei solutii. Compensarea se realizeaza prin tehnologia de executie simpla la montaj, pret de cost mai redus si fatade nemodificate.

 

In anumite situatii, pentru reabilitarea higrotermica a cladirilor existente este necesara utilizarea izolarii termice a peretilor exteriori pe suprafata interioara. De exemplu, la cladiri ce au fatade cu ornamente, care trebuie pastrate pentru imaginea estetica generala, sau la cladiri de patrimoniu etc.

O alta categorie, la care apare necesitatea reabili­tarii higrotermice a peretilor exteriori pe suprafata inte­­rioara, sunt cladirile inalte (peste 10 etaje) cu fatade complexe sau la care programele de finantare a izolarii termice exterioare intarzie (2-5 ani, cu o economie de energie partiala).

Acest tip de izolare are o eficienta termica mai redusa, compenseaza, insa, cu o tehnologie de executie simpla, rapida si cost mai mic.

Reabilitarea higrotermica se realizeaza in apartamen­tele care au ca prioritate economisirea combustibilului pentru incalzirea in perioadele reci ale anului.

• Placarea termoizolatoare pe suprafata interioara poate fi realizata in prezent din alcatuiri constructive asemanatoare cu cele ale peretilor de compartimentare moderni, usori: schelet (montanti si rigle metalice sau din lemn) fixat pe suprafata interioara a peretelui exterior. Intre montanti se pozeaza stratul termoizolator (in grosime de 2-4 cm) ce se protejeaza spre interiorul incaperii cu placi din ipsos-carton, care dupa inchi­derea rosturilor se finiseaza.

• Se propune izolarea termica a peretilor exteriori pe suprafata interioara a cladirii cu o noua placa termoizolatoare bistrat.

Noul element este alcatuit din doua straturi, unul de rezistenta, din ipsos armat dispers cu fibre de sticla (250-300×60 cm) si unul termoizolant, din polistiren expan­dat sau vata minerala cu grosimea (2-4 cm) determinata de gradul de izolare termica impus de economia de energie.

Tehnologia de confectionare a noii placi bistrat consta din turnarea (pe suport orizontal) pastei de ipsos armat cu fibre de sticla. Dupa intarire, se lipeste stratul termoizolator; in continuare, placa bistrat se usuca, natural sau artificial (in uscator la 40 0C).

Placile bistrat sunt concepute cu rostul longitudinal in lamba si uluc, pentru micsorarea efectului de punte termica.

Solutiile de montare vor diferi in functie de stratul suport – peretele exterior existent – care poate fi din zidarie de caramida sau diafragma din beton monolit / prefabricat.

In cazul pozarii pe peretele de zidarie din caramida, noile placi bistrat se vor lipi cu pasta pe baza de ipsos.

La peretele din beton monolit sau prefabricat, datorita gradului marit de impermeabilitate la vapori a acestuia, placile bistrat se vor monta pe o retea de sipci din lemn, obtinandu-se un spatiu de aer ventilat (1-1,5 cm). Acesta trebuie sa aiba orificii clare (la partea inferioara si superioara) de intrare si iesire a aerului, mascate estetic.

Curentii de convectie din acest spatiu vor elimina eventualii vapori de apa care au patruns din interiorul incaperii.

Placile bistrat propuse se pot modifica la dimensiunile necesare, prin taiere simpla si usoara.

Pentru a scoate in evidenta eficienta izolarii cu noile placi s-au realizat masuratori in situ, constatandu-se ca diferenta intre temperaturile pe suprafetele interioare placate si pe cele neplacate este in medie aproximativ de 3-4 0C.

Datorita greutatii reduse, montajul acestor elemente termoizolare de placare interioara se realizeaza usor, simplu si cu productivitate sporita. Finisarea suprafetelor placate pe baza de ipsos se poate face prin zugravire, vopsire, tapetare etc.

Placarea, in interiorul cladirilor, a peretilor exteriori existenti realizeaza o imbunatatire a comportarii higrotermice, cu eficienta mai redusa decat cea exterioara. In schimb are o tehnologie de montaj simpla, cost mai redus, economie de energie termica in exploatare, fatadele ramanand nemodificate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 56

 

Autori:
prof. univ. dr. ing. Al. CIORNEI,
drd. ing. D. STÂNGACIU – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/06/11/izolarea-termica-pe-suprafata-interiora-a-peretilor-exteriori-o-noua-placa-termoizolatoare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.