«

»

NAUE: Energii regenerabile. COMBIGRID – produsul care armeaza parcul eolian Salbatica, Tulcea

Share

Parcul de centrale eoliene Salbatica este amplasat in apropiere de Tulcea si este operat de un producator de energie italian, cu peste 600 de unitati active de productie a energiei regenerabile instalate in Europa, America de Nord si de Sud, insumand o productie de peste 5.900 MW.

Parcul este pozitionat intr-o zona joasa, cu vant constant, avand un potential deosebit pentru constructia si operarea de centrale eoliene.

Producatorul italian de energie vizeaza dezvoltarea in Romania a unor capacitati de producere a energiei regenerabile insumand nu mai putin de 500 MW.

 

Parcul eolian Salbatica a fost dezvoltat in doua faze, fiecare dintre ele presupunand instalarea a cate 35 de centrale Moline Gamesa. Acestea au, fiecare, o putere instalata de 2 MW si produc 85,5 milioane de kW pe an, putere suficienta pentru alimentarea a 29.000 de gospodarii.

Interesanta este nu numai capa­ci­tatea instalata dar si faptul ca parcul eolian produce energie „curata“, prevenind degajarea in atmosfera a 48.000 tone metrice de dioxid de carbon pe an (poluare produsa daca energia ar fi fost generata prin metode clasice – de exemplu, arderea carbunelui).

Constructorul, desemnat pentru instalarea primei si celei de-a doua serii de cate 35 de turbine, a fost firma Global Energy Services – GES – din Spania, care si-a continuat dezvoltarea prin filiala locala, Global Services Provider S.R.L.

Prima faza a proiectului a fost terminata in 2010, iar pentru faza a doua a fost prevazut sa fie instalate aditional 35 de turbine Moline Gamesa, de 2 MW fiecare.

Logistica necesara pentru instalarea centralelor eoliene de aceasta marime este impresionanta. Turnurile generatoarelor au 100 m inaltime si sunt construite din 5 segmente a cate 65 tone. Pentru fiecare centrala eoliana este nevoie de 8 transporturi speciale: 5 pentru segmentele turnului, 1 pentru palele elicei, 1 pentru nacela si 1 pentru axul elicei.

Ridicarea turnurilor si montarea nacelei si a elicelor necesita maca­rale grele. La parcul eolian Salbatica, spre exemplu, s-au folosit cele de tipul Liebherr 750 Tm cu o masa proprie de aproximativ 550 tone, impreuna cu macarale auxiliare de 150, 200 si 500 tone.

Date fiind incarcarile foarte mari pe care le exercita asupra drumurilor de acces transporturile agabaritice cu elementele componente ale centralelor si utilajele cu care sunt instalate, simpla aducere pe santier ar fi o problema deosebita daca nu s-ar folosi straturi de armare a drumurilor.

Drumurile de acces trebuie sa faca fata unor sarcini uriase si trebuie atent proiectate si armate pentru a functiona corespunzator.

In cazul parcului eolian Salbatica, modulul de deformatie elastica, la nivelul excavatiei drumurilor de acces, a fost in zona a 40-50 MPa, insuficient pentru a suporta, corespunzator, incarcarile estimate pentru transportarea elementelor centralelor eoli­ene, pietrei sparte, betonului necesar pentru constructie.

Pentru faza a doua a proiectului a fost necesar sa fie construite drumuri de acces insumand 40 km si platforme de ridicare pentru fiecare turbina in parte. Pe durata proiec­tului s-a prevazut trecerea zilnica a 80 de transporturi de piatra sparta, fiecare incarcate cu 35-45 tone, la care s-au adaugat transporturile agabaritice regulate, cu incarcaturi intre 65 si 95 tone fiecare si beto­ni­erele cu beton pentru fundatiile turnu­rilor, intre 20 si 80 zilnic.

Drumurile au fost dimensionate pentru minimum 10.000 de cicluri de trecere. Pentru a se asigura performanta lor corespunzatoare si durabilitatea, inginerii au hotarat sa foloseasca 150.000 m2 de geocompozit de armare Combigrid 30/30 Q1 151 GRK 3.

Combigrid este un produs de armare cu adevarat unic, care indeplineste simultan patru functii specifice materialelor geosintetice.

Tehnologia patentata NAUE, folosita la productia acestui material, face ca el sa combine functia de armare specifica geogrilelor Secugrid cu functiile de separare, filtrare si drenaj specifice geotextilelor netesute Secutex. Rezultatul imbinarii celor doua materiale este un geocompozit de armare care creste capacitatea portanta a terenului si previne fenomenele de pompaj ale particulelor fine, care reprezinta una dintre cauzele principale ale deteriorarii drumurilor supuse la sarcini ciclice deosebite.

In cazul parcului eolian de la Salbatica, drumurile au fost construite folosind doua straturi de piatra sparta de cate 20 cm fiecare, cu granulatie de pana la 63 mm, instalate deasupra Combigrid.

Testele cu placa au aratat ca, dupa asternerea si compactarea primului strat de piatra, se obtine un modul de deformatie elastica de 90÷130 MPa iar dupa instalarea celui de-al doilea s-a ajuns la 130÷170 MPa, valori excelente pentru perfor­manta si durabilitatea drumului.

Latimea mare a rolelor de Combigrid a simplificat si a accelerat construc­tia drumurilor de acces, minimizand pierderile tehnologice din suprapuneri. Instalare rapida, acces imediat.

Folosirea Combigrid pentru acest proiect a condus la economii semnificative de timp si resurse financiare si a permis constructia unor drumuri de acces si platforme tehnologice performante si durabile.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 24



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/06/11/naue-energii-regenerabile-combigrid-produsul-care-armeaza-parcul-eolian-salbatica-tulcea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>