Tehnologia stabilizarilor in situ este, in sfarsit, „asezata“ pe piata constructiilor de drumuri si platforme. Din ce in ce mai multi beneficiari si constructori de drumuri si platforme apeleaza la aceasta tehnologie cu avantaje multiple, principalul motiv fiind viteza mare de executie a stabilizarii terasamentelor dar si reducerea costurilor.
Ca societate care detine, acum, o asemenea tehnologie, am ajuns sa ne confruntam cu o alta dilema: utilaje „mari” sau „mici” de stabilizare?
Societatea noastra are in prezent trei truse „mici“ de stabilizare si doua reciclatoare de soluri „mari“.
Prin utilaje „mari“ intelegem utilaje de genul reciclatoarelor autopurtate, la care tamburul de reciclare poate patrunde in sol pana la o adancime de 0,50 m – 0,60 m cu greutati cuprinse intre 20 to si 30 to, cu motoare de peste 600 CP si cu o productivitate de peste 1.000 mp/h.
Prin utilaje „mici“ intelegem utilajele de genul reciclatoarelor de soluri tractate, la care tamburul de reciclare poate patrunde in sol pana la 0,40 – 0,50 m iar greutatea proprie este de cca 3,5 to ele putand fi actionate cu autotractoare cu puteri de 200 – 400 CP si cu o productivitate de 600 mp/h.
Tendinta constructorilor este de a ne solicita reciclarea solurilor cu utilajele mari.
Iata, in cele ce urmeaza, cateva avantaje si situatii in care, bazandu-ma pe statisticile societatii noastre, incepand cu anul 2008 pana in prezent, sunt recomandate utilajele „mici” de reciclare.
Platforme pentru parcari Si drumuri interioare
In cazul in care reteaua de utilitati este, deja, sapata si montata, ceea ce se intampla in 80% din cazuri, stabilizarea solurilor folosind tehnologia „in situ” se poate realiza mult mai usor folosind utilajele mici, tractate, deoarece acestea au o mobilitate mult mai mare decat cele autopurtate avand posibilitatea de a „jalona“ printre gurile de canalizare, canale pentru utilitati etc.
Adancimea mai mica de reciclare nu constituie un impediment deoarece, din statistici, am constatat ca, in general, cerintele caietelor de sarcini la diferite lucrari prevad grosimi ale solului stabilizat de max. 0,30 m. O asemenea cerinta poate fi atinsa, fara probleme, cu utilaje mici.
De asemenea, productivitatea crescuta a utilajelor mari poate fi depasita datorita mobilitatii utilajelor mici. Un utilaj cu lungimea de 8 m efectueaza mult mai multe manevre, intr-un spatiu restrans, fata de unul cu o lungime de 4 m.
Daca ne referim la stratul de forma, la care trebuie realizat un grad de faramitare cu valori mari, tinand cont ca numarul de rotatii pe minut la utilajele mici este inferior celui atins de utilajele mari, am realizat tronsoane experimentale, pe diferite tipuri de pamanturi, unde am determinat, printre altele, numarul de treceri consecutive cu reciclatorul pana la atingerea valorilor optime ale gradului de faramitare. De asemenea, din statisticile societatii noastre reiese ca au fost necesare mai mult de doua treceri pentru obtinerea valorilor egale cu cele obtinute de utilajele mari, in mai putin de 3% din cazuri.
Strat de baza din agregate de balastiera stabilizate pentru drumuri Judetene sau comunale
Tot din statistici am constatat ca grosimile pentru stratul de baza din agregate naturale stabilizate este cuprins intre 0,18 m si 0,22 m. Deci, adancimi de reciclare necesar de atins fara probleme pentru utilajele mici, tractate.
In general, pe drumurile comunale sau judetene se lucreaza sub trafic, circulatia fiind permisa pe o singura banda. Gabaritul redus al utilajelor permite circulatia fara riscuri, chiar daca banda de circulatie este ceva mai ingusta fata de drumurile nationale.
In cazul in care stratul de balast sau agregate naturale care urmeaza a fi stabilizat este afanat, greutatea mare a utilajelor autopurtate poate deveni un impediment si nu un avantaj. Productivitatea mare a utilajelor autopurtate este totusi un avantaj major in acest caz (foto 4).
„In cadrul consolidarii solului, experienta si seriozitatea celui care executa lucrarile joaca un rol special. Consolidarea solului nu constituie, in niciun caz, o sarcina pentru diletanti.” Acestea sunt cuvintele rostite de doamna ing. proiectant Barbara Biekotter – WIEBBE GERMANIA la 9 iunie 2009 cu ocazia demararii lucrarilor de sistematizare exterioara, parcare si drumuri de acces la Fabrica de beton celular autoclavizat XELLA – Paulesti jud. Prahova si care din acel moment au devenit motto-ul activitatii desfasurate de societatea noastra.
Concluzia? Cei care au ca obiect de activitate stabilizarile „in situ” si detin si tehnica necesara sunt singurii in masura a recomanda folosirea utilajelor „mari” sau a celor „mici” de stabilizare a solurilor „in situ”.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 26
Autor:
Florian ALBU, director general – SC PREMIER LEADER CONSTRUCT SRL
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns