«

»

ROMDRIL: Casagrande schimba, in intregime, gama de masini de forat

Share

2010 a fost anul in care Casagrande a inaugurat o noua era a masinilor de foraj in care hidraulica lucreaza in simbioza cu electronica.

Utilajul care promoveaza aceasta tehnologie a fost denumit B175 si inlocuieste, practic, modelul B170 din gama anterioara.

O descriere succinta si plastica in acelasi timp a acestui utilaj: versatil, precis, inteligent si, nu in ultimul rand, cu un design atractiv.

Utilajul a fost prezentat in octombrie 2010 la expozitia Geofluid 2010 din Piacenza, Italia.

 

In faza de proiectare, tehnicienii Casagrande si-au indreptat atentia catre un singur obiectiv: proiectarea unui echipament specific pilotilor cu diametre mari, cu maximum de eficienta in activitatea de forare.

Echipat cu sasiu heavy duty, utilajul B175 are un moment al capului rotativ de 160 kNm si o viteza maxima de rotatie de 32 rpm. Vinciul principal are o forta nominala de tragere de 160 kN. Puterea instalata este de 194 kW.

Noul utilaj B175 face parte din clasa „masinilor inteligente“ deoarece, pe langa controlul electronic al echipamentului, este dotat cu un sistem care ghideaza si asista operatorul in timpul procesului de foraj, cu indicatii simple si intuitive in conditii de siguranta totala.

 

Sistemul de control total

O alta inovatie introdusa de Casagrande este „Sistemul de control total“.

Deoarece toate comenzile masinii sunt guvernate prin semnale electrice, se poate monitoriza si controla intreaga masina.

Beneficiile sunt: flexibilitate si precizie sporite, posibilitatea de a personaliza programul in functie de lucrarea de efectuat, operare facila si in completa siguranta.

Legat de siguranta in exploatare trebuie mentionat ca masina este echipata cu senzori de sarcina care masoara fortele din cablurile vinciu­rilor si li­miteaza operatiunile potential peri­culoase.

Pe langa controlul verticalitatii si adan­cimii, calculatoarele de pe masina ofera o protectie avansata la orice operatiune executata gresit, precum si indicatii complete asupra functionarii motorului (consum, situatia filtrelor, parametri), asupra sistemului hidraulic (starea valvelor, presiunii, debitului), indicatii de eroare si date despre service.

Este disponibila si informarea online despre starea masinii si pozi­tionarea GPS ca si transmiterea mesajelor de eroare prin SMS.

 

Diagnostic instantaneu

Eventuale defecte sau disfunctii ale senzorilor si electrovalvelor sunt afisate pe display-ul computerului de bord in timp real, astfel incat pro­blemele pot fi identificate rapid si se poate evita supraincarcarea masinii.

 

Operare prietenoasa

De cele mai multe ori, operatorii utilajelor sunt ingrijorati din cauza noilor sisteme electronice de comanda, consi­derindu-le complicate si usor defectabile.

Casagrande ofera un sistem de comanda al masinii foarte avansat si, in acelasi timp, „prietenos“.

 

Silentios Si economic

Ventilatoarele racitorului de ulei hidraulic functioneaza numai cand este necesar si corelat cu tempe­ratura. Acest lucru reduce semnificativ zgomotul general al masinii.

Sistemul hidraulic proportional contribuie la functionarea econo­mica a masinii.

Cu siguranta, unul dintre cele mai populare elemente din clasa Casagrande este trenul de rulare (sasiul) heavy duty (HD) care este indicat pentru cele mai grele job-uri cu cele mai bune forte, ceea ce se traduce prin cea mai buna stabilitate.

Pe parcursul operatiunii de foraj, masa utilajului variaza de la un minim de 41 la 45 tone.

Alt avantaj al instalatiei B175 il reprezinta latimea de transport: doar 2,5 metri, acest lucru semnificand faptul ca nu trebuie sa fie organizat un transport special atunci cand se muta utilajul.

Noul echipament B175 are un timp de setare foarte rapid de maximum 2 ore.

Instalatia B175 vine si cu un nou corp special proiectat pentru a asigura protectia totala a operato­rului si a personalului de intretinere.

Sunt doua noutati principale:

• sistemul automat de deschi­dere si inchidere a usilor laterale ale masinii;

• platforma de lucru integrata (o usa se ridica iar cealalta coboara; aceasta din urma pozitionandu-se perpendicular pe incinta si putand fi folosita ca platforma de lucru).

Usile se pot bloca in pozitii, iar deschiderea creata permite accesul total in instalatie. Usa cabinei operatorului se deschide, de asemenea, automat, culisand spre dreapta.

Sistemul a fost patentat la nivel international deoarece este unicul de acest tip.

Configuratiile posibile ale utilajului B175:

• In versiunea pentru piloti cu cilindru sau vinci, pentru o adancime maxima de 50 metri si un diametru de 1.500 mm;

• Luvoaieza pana la un diametru de 1.000 mm;

• In CFA cu conversie rapida pana la 19 m adancime sau CFA clasic pana la 23 m;

• Displacement pile (compactare laterala) pana la 18 metri adancime;

• Cu Soil Mixing (mixarea cu ciment a pamantului) pana la 19,2 metri adancime;

• Cu sistem pentru pereti dia­fragma pana la 30 m adancime cu KRC-1;

• Cu vibrator PTC 30H1A.

 

Service

Romdril SRL este reprezentantul autorizat al Casagrande pentru a asigura service si intretinere in garantie si postgarantie pentru utilajele Casagrande.

Echipele de service sunt instruite periodic la producator si au un timp de raspuns de 24 h. Eficienta si priceperea acestora pot fi certificate de clientii Romdril care folosesc utilaje Casagrande.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 36Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/06/11/romdril-casagrande-schimba-in-intregime-gama-de-masini-de-forat/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.