«

»

SOUDAL: Ferestre si usi in concordanta cu standardele europene

Share

In Polonia, ferestrele si usile, produse cu materiale de cea mai buna calitate, conform ultimelor tehnologii, sunt in concordanta de foarte mult timp cu standardele europene. Totusi, in practica, greselile de montaj pot provoca defecte ireparabile in functionarea structurii ferestrelor. Pana acum, montatorii urmau doar instructiunile producatorilor sau sfaturile din publicatiile i.f.t. Rosenheim. Acum, toate acestea s-au schimbat. Directiva 421/2010 – Normele acceptate pentru lucrarile din constructii – descrie regulile esentiale si cerintele pentru corecta izolare si instalare a structurilor din lemn. Directiva a fost publicata de Institutul Tehnologiilor in Constructii si a inlocuit instructiunile de montaj in Germania.

 

Pana acum, montajul ramelor doar cu spuma poliuretanica nu era restrictionat de producatorii de materiale de constructii traditionale. Uneori se foloseau izolanti obisnuiti pentru protectia spumei impotriva umiditatii, insa acestia nu ofereau o solutie pe termen lung si mai ales pentru rosturile delicate.

Soudal Window System (SWS), tehnologie si produse de ultima gene­ratie (membrane si benzi autoexpan­dabile), asigura in primul rand izolare termo si acustica indelungata iar in al doilea rand, usurinta in aplicare si este in conformitate cu ultimele cerinte ale reglementarilor euro­pene. Toate compo­nentele sistemului sunt certificate de Institutul Tehnologiilor din Constructii si sunt autorizate la vanzare in acord cu Legea Materialelor de Constructii.

 

IZOLARE MAI BUNA PE INTERIOR DECÂT PE EXTERIOR

Conform descoperirilor stiintifice de ultima ora (fizica cladirilor) si practicii in domeniul constructiilor, izolarea ferestrelor trebuie sa res­pecte regula „izolat mai bine pe interior decat pe exterior“.

Reali­za­rea acestui principiu are ca cerinta crearea a trei zone interdependente:

1. izolarea acustica si termica, prin umplerea rosturilor de dilatatie dintre rame si zidarie;

2. izolarea pe interior, care protejeaza filmul izolant impotriva pene­trarii umiditatii din interior;

3. izolarea exterioara, care protejeaza filmul izolant impotriva ploii, zapezii, razelor UV si simultan, permite evacuarea vaporilor de apa din rost in exterior.

 

SOUDAL WINDOW SYSTEM

Izolarea, neglijata pana acum de producatorii de ferestre, are o influenta decisiva in calitatea conexiunii dintre fereastra si zidarie, datorita faptului ca umiditatea sau inghetul stratului izolant creeaza o bariera termica ce produce pierderi mari de caldura. SOUDAL WINDOW SYSTEM permite umplerea si izolarea perfecta a rosturilor, cu ajutorul spu­melor poliureta­nice de inalta calitate, a foliilor bariera de vapori, a benzilor autoexpandabile si al siliconilor.

Izolarea interioara

Izolarea interioara previne penetrarea vaporilor si umiditatii din interiorul cladirilor in straturile izolante ale ferestrelor. Orice izolare antivapori trebuie sa fie puternica dar si elastica astfel incat sa preia mis­carile din rosturi. Stratul izolant tencuit trebuie sa asigure o finisare elastica a deschide­rilor de usi si buiandrugilor.

Sistemul de folii SWS antivapori asigura toate acestea. In functie de cerintele teh­nice foliile se pot aplica inainte sau dupa instalarea mecanica a ferestrelor. Sistemul include atat folii standard SWS Universal, cu un start de butil doar pe zona de lipire, cat si membrane SWS Extra cu un start de butil pe toata suprafata. De asemenea, sistemul permite protectia rostu­rilor cu siliconi neutri Silirub 2/ Silirub Color.

Izolarea acustica si termica

Rosturile dintre perete si rame trebuie umplute complet cu materiale izolante elastice, rezistente la mis­ca­rea provocata de modificarea tempe­raturii sau umiditatea atmo­sferica. Aplicarea spumelor poliuretanice SOUDAL, caracterizate prin structura celulara regulata, absorbtia apei minimala, coeficient mic de transmitere termica, ofera un efect excelent de umplere. In functie de localizare si de materialele de constructii folosite, echipele de montaj pot opta pentru aplicarea cu: Soudafoam Gun formula standard, Soudafoam Maxi economica si cu volum mare de spuma expandata (pana la 65 litri), spuma speciala Soudafoam Low Expansion cu un coeficient perfect de expandare si izolare acustica ridicata (RSTW 58dB) sau spuma super-elastica FLEXIFOAM care preia mobilitati ale rosturilor intre -75% si +45%. Toate spumele din gama SOUDAL sunt disponibile in ambele variante de fixare in pistol: traditional cu filet sau sistemul Soudal Click&Fix. Formula speciala „pentru iarna“ ofera posibilitatea montajului la temperaturi scazute.

Izolarea exterioara

Izolarea exterioara lucreaza pe principiul permeabilitatii intr-un singur sens datorita caruia izolarea previne penetrarea apei din exterior in rost si simultan, migrarea umiditatii in directia opusa. Foliile vapori-permeabile SWS Universal indeplinesc acest rol perfect. Foliile pentru exterior se pot vopsi sau tencui iar varietatea lor dimensio­nala permite ajustarea perfecta la toate tipurile de rosturi. La peretii cu margini exterioare pentru ferestre este de preferat a se utiliza banda speciala autoexpandabila Soudaband Acryl care nu numai ca protejeaza izolarea impotriva pene­trarii umi­ditatii ci ofera si o izolare aditionala.

Aplicarea foliilor SWS Window Films si benzilor autoexpandabile

Foliile pentru interior si cele pentru exterior au un strat standard de butil in partea de jos care permite fixarea pe profilele ferestrelor din partea dreapta (cu logo-ul sistemului). Datorita acestuia, folia se poate aplica atat inainte de montajul mecanic permitand apoi izolarea cu spuma poliure­tanica cat si dupa montajul ferestrei. Pentru montajul rapid si eliminarea greselilor, foliile pentru interior sunt rosii iar cele pentru exterior sunt albe.

Aplicarea foliilor inainte de montajul ferestrelor

Se indeparteaza filmul protector din partea dreapta (cel cu text) si se lipeste folia pe cele patru laturi ale feres­trei, fiecare banda pe partea corespunzatoare – rosu la interior si alb la exterior. La fiecare colt se lasa 3-4 cm de folie libera.

Se monteaza fereastra mecanic conform instructiunilor producatorului si se umplu rosturile cu spuma poliuretanica. Dupa intarirea spumei indepartati excesul de spuma si folie. Supra­fe­tele de aplicare trebuie sa fie curate, fara urme de praf si grasimi.

ATENTIE: Suprafetele cu praf (beton celular) vor trebui stabilizate in prealabil.

Aplicarea foliilor dupa montajul ferestrelor

Se indeparteaza excesul de spuma si filmul protector si se lipeste banda pe cele patru laturi lasand la fiecare colt 4-5 cm de banda in plus. Foliile trebuie lipite cat mai aproape de capetele ramelor astfel incat dupa aceea sa nu fie afectata tencuirea.

ATENTIE: Suprafetele cu praf (beton celular) vor trebui stabilizate in prealabil.

Aplicarea benzilor autoexpandabile

Benzile autoexpandabile sunt de ajutor atunci cand zidul are locas exterior pentru. Latimea benzii trebuie sa fie cat mai apropiata de dimensiunea rostului – banda va expanda maxim 33%. Daca rostul este mai mare iar banda va expanda mai mult de 33% atunci si caracteristicile izolante vor fi afectate iar procesul de imba­tranire din cauza razelor UV va fi accelerat. Banda se lipeste pe exteriorul profilului, lasand 2 mm pana la capat, inainte de montajul mecanic al ferestrei.

Este posibila, de asemenea, aplicarea benzii dupa montaj, prin introducerea ei in rost cu o spatula, fara a indeparta folia protectoare. Dupa fixarea pe conturul ferestrei, indepartati folia protectoare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 71 – iunie 2011, pag. 44Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/06/11/soudal-ferestre-si-usi-in-concordanta-cu-standardele-europene/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.