S-a nascut la 18 septembrie 1942 in Marasesti, judetul Vrancea.
A urmat Scoala Medie Unirea din Focsani, dupa care s-a inscris la Facultatea de Constructii Feroviare, Drumuri si Poduri – Sectia Constructii Feroviare din Institutul do Constructii Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1966.
Activitatea didactica a inceput-o in anul 1966, ca preparator la Catedra de rezistenta materialelor din Institutul de Constructii Bucuresti. Ulterior, a devenit asistent’(l 970 – 1975), sei’de lucrari (1975 – 1999), conferentiar (1999 – 2004), profesor (2004 – in prezent).
Activitatea didactica a desfasurat-o la Facultatile Cai Ferate, Drumuri si Poduri; Constructii Civile, Industriale si Agricole; Instalatii, constand din cursuri, seminarii, lucrari practice si de laborator, proiecte de diploma, la disciplinele: Rezistenta materialelor; Teoria elasticitatii si plasticitatii; Nonlinear Structural Analyses (la Departamentul Engleza); Mecanica ruperii; Fundamentele reologiei si Metode de calcul in mecanica neliniara a solidului deformabil (la Sectia Studii Aprofundate); Calculul automat neliniar; Interactiunea teren-structura (disciplina optionala).
A obtinut titlul stiintific de doctor inginer, specializarea Statica, Dinamica si Stabilitatea Constructiilor in anul 1998, cu teza: Evaluarea rezervoarelor de rezistenta ale elementelor de constructii prin considerarea comportarii lor in domeniul deformatiilor elasto-plastice mici.
In anul universitar 1972 – 1973, a urmat un stagiu de specializare la Universitatea Berkeley, California, la Departamentul Structural Engineering and Structural Mechanics.
Activitatea tehnica. Prof. Mircea Balcu a realizat peste 50 de contracte (singur sau in colaborare), ce contin, in principal, studii privnd statica, stabilitatea si dinamica unor structuri concrete si modele de calcul specifice pentru proiectarea si verificarea unor constructii, dintre care amintim: Metoda analitica de calcul al nodurilor pentru interpretarea rezultatelor experimentale (beneficiar INCERC); Calculul dinamic si verificarea stabilitatii evacuatorului de ape mari de la acumularea Dridu, jud. Ilfov (ICPGA); realizarea numerica prin metoda elementului finit a modelarii procesului de extrudare la cald a tevilor (IFTTM -Magurele); Studiul, cercetarea, proiectarea, executia si urmarirea in exploatare a unui batiu din beton armat pentru masina AFP 200-1 (Institutul Politehnic Bucuresti); Analiza comportarii vasco-elasto-plastice a sistemelor rutiere nerigide si solutii tehnice de restabilire a viabilitatii (MEI); Interactiunea dinamica structura (multietajata) – fundatie (casetata) – teren (multistrat) (ANSTI); Analiza modala neconventionala (cu noduri cuplate) a structurilor multietajate aflate in interactiune cu modelul vascoelastic; rolul disiparii prin radiatie a energiei (ANSTI).
De asemenea, a colaborat la proiecte-tip pentru obiective din domeniul constructiilor industriale si pentru cai de comunicatii (IRNE, ISPE, ICPGA, INCERTRAS, ICPT etc.); la proiectele de consolidare a doua cladiri social-culturale (sediu ISPE si cladirea Victoria a Palatului Telefoanelor); intocmirea proiectelor si conducerea lucrarilor de consolidare a Muzeului Gradinii Botanice si a Institutului de Geografie al Universitatii Bucuresti.
Activitatea publicistica. Prof. Mircea Balcu a publicat 5 carti de specialitate litografiate (coautor) si 5 carti tiparite (autor sau coautor), pe care le inseram: Rezistenta materialelor. Solicitari simple – Compendiu de teorie si aplicatii (coautor), Ed. MatrixRom, 2001; Rezistenta materialelor. Elemente fundamentale de statica si rezistenta materialelor – Compendiu de teorie si aplicatii (coautor), Ed. MatrixRom, 2001; Comportarea si calculul prinderilor pe elemente de beton si zidarie (coautor), Ed. MatrixRom, 2002; Comportarea inelastica a betonului, rocilor, materialelor geotehnice, Ed. MatrixRom, 2004; Probleme actuale in mecanica solidului deformabil cu aplicatii in constructii, Ed. MatrixRom, 2004.
Mentionam ca, in Cuvantul introductiv al cartii Probleme aciuate in mecanica solidului deformabil cu aplicatii in constructii, acad. Radu Voinea preciza: „…nivelul stiintific ridicat al lucrarii, indeosebi din punct de vedere theoretic … creeaza … o frumoasa perspectiva a mecanicii solidului deformabil, care-i permite sa urmareasca comportarea constructiilor, fie ea lineara sau nelineara, elasto-vasco-plastica sau elasto-fragil-plastica … reuseste sa explice o serie de fenomene ce au loc in timpul unor solicitari extreme ale constructiilor, in particular a celor ce au loc in timpul cutremurelor de pamant“ – o realizare insemnata in domeniul cercetarii stiintifice.
Prof. Mircea Balcu a mai publicat peste 70 de articole, aparute in revistele din tara si strainatate sau in volumele unor manifestari stiintifice.
Precizam ca, a fost membru al American Concrete Institute (1973 – 1976) si este membru al unor asociatii profesionale din tara.
Pentru Turn de televiziune (statia program TVR 2 Craiova), a obtinut Diploma Agentiei Universitare de Inventica INVENTA 1991.
O activitate didactica, stiintifica si tehnica de valoare a unui profesor cu o gandire de a sesiza fenomene si a le expune in relatii matematice care sa conduca la elucidarea problemelor pe care practica constructiilor o cere.
Cartea Probleme actuale in mecanica solidului cu aplicatii in constructii si lucrarile aparute in volumele unor manifestari stiintifice din strainatate sunt rezultate meritorii ale activitatii sale stiintifice.
De o inteligenta entuziasmanta, perseverent, inventiv, onest, corect in relatiile cu semenii, dornic de a ajuta studentii si colaboratorii, modest, de inalta factura morala, – un om de exceptie!
Rezultatele il confirma printre cele mai de seama personalitati care au scris o pagina frumoasa in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii.
(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns