«

»

Gura lumii… sloboda!

Share

Printre alte bunuri pe care le-am dobandit dupa 1990 este acela ca putem spune vrute si, mai ales nevrute, ori de cate ori avem prilejul. Sigur, nu-i vorba de marea multime care si asa vorbeste uneori si ce nu trebuie, ci, cu precadere, de „marii“ politicieni care nu scapa niciun prilej fara sa se dea in stamba, cum se zice.
Ei, atotstiutorii, incearca, destul de convinsi, sa debiteze tot felul de teorii, pareri personale, aprecieri despre una sau alta, consideratii asupra actelor normative si juridice, asupra calitatii pregatirii lor superioare fata de restul oamenilor, in special in raport cu opozitia etc.
„Idiotii”… pentru ca au idei, vor sa emita si emit niste perle de pus in rama sau oglinda, locuri unde sa-si vada „opera” a ceea ce debiteaza necontenit. Poate asa vor intelege ca tot ce spui azi, logic, nu trebuie sa contrazici maine. Exemplele de acest gen sunt atat de numeroase incat nu trebuie sa faci efortul necesar pentru a selecta unul mai breaz decat altul. Si aceasta pentru ca ei ori nu-si dau seama ori o fac intentionat. Si atunci mai grav este faptul ca „prostul daca nu-i fudul parca nu e prost destul!?”
Uite criza, nu e criza, uite referendumul pentru capitala si deja nu mai este la moda, uite autostrada si ea nu-i decat pe hartie sau in capetele infierbantate de „succesuri” peste „succesuri” ale guvernantilor, uite drumuri judetene asfaltate si tu ca si altii, chiar si ei, dai in gropi confirmand maiestria si „iscusinta” lor de a debita nenumarate minciuni. Minciuni pe care nici ei nu le mai cred.
Ei persevereaza pentru ca le merge, pentru ca nimeni nu-i ia la intrebari si isi vad de „treaba” sine die.
In cazul autostrazii de acum celebra, „Transilvania”, dupa cum stiti, lucrarile au fost sistate. Nu conteaza motivele ci perseverenta „furnizorilor” de bani din bugetul nostru al tuturor fara a putea beneficia de foloasele unui asemenea obiectiv important pentru economia nationala si pentru oameni.
Cui foloseste ceea ce s-a facut pana in prezent?
Nici Pacala, vestitul personaj al lui Creanga n-ar fi construit ceva din autostrada la mijlocul ei in loc sa se inceapa de la un capat sau altul al magistralei!
Ca sa beneficiezi de cei 40 de Km executati in apropierea Clujului iti pui pe drept cuvant intrebarea cum si mai ales cat timp iti trebuie ca sa ajungi sa folosesti noua retea rutiera?
Este clar dedesubtul „afacerii”. Premierul vrea sa se spuna in viitor si despre el ca a facut ceva pentru locurile natale sau administrate temporar. Numai ca acest lucru l-a facut dupa ce si-a vazut sacii in caruta, adica atunci cand, cu sustinerea altora din anturajul sau performant, a dispus cum sa fie alocat banetul avut la dispozitie. Asa ca, lume si iar lume, mergeti si va minunati de reusitele nemaipomenite care stau pe frontispiciul marilor realizari de ctitorii postdecembriste, succesuri (iertati repetarea) la care se apeleaza frecvent ca ar fi extraordinare.
Si pentru ca totul sa fie si mai clar, asupra „performantelor“ intalnite la tot pasul sau, mai bine zis, kilometrul asfaltat, iata si cui se datoreaza asemenea reusite. Se stie ca in 2010, in plina criza, bugetarilor li s-au taiat fara mila 25% din salarii. Doar la CNADNR a fost, cum se spune, sarbatoare. Altfel nu se explica usurinta cu care, pentru „eforturile“ depuse, sefimea institutiei a beneficiat de castiguri intre 70 si 100 milioane lei vechi pe luna. Sa tot lucrezi la… CNADNR, nu?
Daca veniturile acestor directori, care nu au produs in 2010 niciun kilometru de autostrada, au fost de peste un miliard de lei vechi, in 2011, potrivit noii organigrame, sefimea CNADNR va beneficia de castiguri de peste 150 milioane de lei vechi pe luna. Pe langa salariile de baza, pentru vrednicia lor acestia vor primi si numeroase sporuri (de conducere, de gestionare a fondurilor europene etc.). Culmea este ca directorii se schimba destul de des. Cum unul si-a facut plinul este schimbat pentru a face loc si altuia. Rotirea cadrelor de conducere, nu? Devenita perena! Potrivit declaratiilor de avere, o directoare a CNADNR, Silvia Ciobanovschi, a incasat in 2010, 1,255 miliarde lei vechi. Miliarde, nu milioane! La distanta nu prea mare este insotita de Marioara Capra, care a incasat si ea 1,1 miliarde lei vechi. Si lista este destul de bogata in exemple, asemenea bogatiilor care le intregesc averile.
Gura lumii sloboda se cruceste si se-ntreaba: cati asemenea indivizi si individe or fi la nivelul intregii tari? Poate nu prea multi, dar suficienti ca sa se infrupte din procentele taiate celor care sigur muncesc mai mult si mai eficient decat respectivii. Numai ca, lumea zice si… tot ea aude. Nu si cei platiti sa curme asemenea neghiobii care, parca, nu mai au un final. Finalul ar fi, daca s-ar vedea unde sunt banii luati de atata… sefime. La ei, sau in alta… parte?
Intrebam si noi.
Ca vorba aia… gura lumii sloboda!?Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/07/03/gura-lumii-sloboda/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.