«

»

BASF: Sisteme de pardoseli si remedieri ale acestora

Share

Rasini poliuretanice pentru refacerea si repararea pardoselilor industriale si comerciale

Pentru acoperiri cu straturi de rasini poliuretanice se folosesc, de regula, variante de produse bicomponente. In functie de textura si duritate, dupa modul de punere in opera, acestea pot fi de la produse dure si rugoase, pana la produse moi si elastice.

Modul de intarire al straturilor de rasini poliuretanice permite incadrarea intr-un spectru larg de aplicatii: in constructiile industriale si comerciale noi, cat si pentru remedierea si reparatia straturilor de pardoseli uzate sau deteriorate.

Proprietatile mecanice ale substantelor folosite la straturile de acoperire a pardoselilor sunt caracterizate prin rezistenta la compresiune exprimata in N/mm2. La materialele flexibile sau elastice, aceasta caracteristica nu poate fi determinata si nici nu este relevanta. In acest caz, se evalueaza caracte­risticile de rigiditate (rigiditatea – Shore) care, in domeniul rigid, este exprimata in valori D, iar in domeniul flexibil, este exprimata in valori A. Rezistenta la abraziune se determina si se exprima conform scarilor de rezistenta la abraziune Taber, Boehme sau BCA – pentru determinarea rezistentei la uzura.

Caracteristicile tehnice, precum capacitatea de acoperire a fisurilor, rezistenta la impact si rezistenta la zgarieturi dar si stabilitatea chimica, sunt hotaratoare pentru luarea unei decizii corecte in ceea ce priveste alegerea produsului adecvat.

Straturile suport dificile, cum ar fi sape si placi din beton fisurate, lemn, asfalt turnat, dar si sape din gips, pot fi prelucrate, fara probleme, prin acoperirea cu straturi de rasini poliuretanice.

In general, straturile de rasini poliuretanice pot fi folosite atat pentru interior, cat si pentru exterior. In acest caz, trebuie tinut seama de faptul ca straturile de rasini poliuretanice aromatice se pot ingalbeni sau exfolia sub influenta razelor ultraviolete. La aceste domenii de aplicare se vor utiliza straturi de rasini poliuretanice alifatice, cu rezistenta sporita la razele ultra­violete si la nuantarea culorii initiale, care sa permita protectia suprafetelor superficiale si protectia impotriva uzurii.

Sistemele moi sau mediu rigide se disting printr-o rezistenta sporita la zgarieturi si de asemenea, fenomenul de „albire”, obisnuit la pardoselile realizate din rasini epoxidice, nu este tipic acoperirilor cu straturi din rasini poliuretanice.

Pentru solicitari chimice sunt mai adecvate sistemele tari cu sisteme de retele mai ridicate. De foarte multe ori apar cerinte speciale pentru conductibilitatea electrostatica a suprafetelor. Acestea sunt indeplinite cu MASTERTOP 1328 AS, un sistem de rasini poliuretanice foarte rigid care raspunde exigentelor formulate conform EN 61340, EN 1081 sau VDE 0100-410.

Deseori sistemele de rasini poliuretanice moi sunt considerate ca fiind predispuse uzurii. Cu toate acestea, straturile de rasini poliuretanice moi si elastice sunt utilizate tocmai pentru protectia impotriva uzurii, cum sunt suprafetele unde se manevreaza recipiente pentru marfuri vrac sau camioanele basculante.

Cele mai intalnite domenii de utilizare pentru straturile de acoperire cu rasini poliuretanice rigide sau cu rigiditate medie sunt halele de productie si depozitare, in care circula camioane pentru paleti sau stivuitoare, dar si laboratoare, hale de productie si procesare in domeniul tehnic sau culoarele cu trafic din cadrul spitalelor si unitatilor medicale. Sistemele de rasini poliuretanice moi se disting prin proprietatea de a fi confortabile la mers si de a atenua zgomotul, iar cele cu straturi alifatice si etansari pot fi utilizate in zone unde aspectul decorativ este important, ca de exemplu: foaiere, cantine, sali de mese, scoli, birouri precum si spatii pentru magazine si zone de prezentare.

Proprietatile de acoperire a fisurilor fac posibila utilizarea lor ca material de etansare pentru pardoselile utile in cadrul finisajelor cu gresie sau al sapelor din spatii umede.

Bilantul ecologic pozitiv – conform prevederilor UBP 97 si EI 99 – face ca straturile de acoperire cu rasini poliuretanice MASTERTOP 1300 sa fie considerate elemente de constructie ecologice. Un alt avantaj al acestui tip de sisteme este reprezentat de costurile reduse aferente ciclului lor de viata, in comparatie cu pardoselile conventionale pentru suprafete comerciale si industriale.

S-a demonstrat, in mod practic, ca durata de utilizare a acestor straturi de acoperire poate ajunge pana la 40 ani. Prin lucrari simple, sistemele MASTERTOP 1300 pot fi reabilitate repede, usor, la preturi mici, in intervale scurte de timp. De exemplu, in week-end-uri, prin repararea si remedierea ultimelor puncte de etansare.

Nici lucrarile complete de demolare si eliminare a deseurilor nu mai sunt necesare, eliminandu-se, astfel, poluarea fonica ce insoteste aceste operatiuni asociate lucrarilor de reparatii si renovari, precum si timpii de repaus. Este un aspect extrem de avantajos si pentru zonele de utilitati speciale, cum sunt spitalele si spatiile de ingrijire, cu functionare continua de 24 de ore.

Prin tratamente initiale reversibile, curatarea si intretinerea reprezinta o protectie suplimentara pentru un aspect curat si de durata. Utilizarea produselor de curatare fara solventi permite ca masurile de reabilitare sa fie posibile fara a fi necesara intreruperea activitatii curente in zona respectiva.

Emisiile sunt o tema de luat in considerare si cu privire la functionarea pardoselii ulterioara montajului, mai ales in zonele cu utilizare permanenta. Acoperirile cu straturi de rasini poliuretanice MASTERTOP 1300 indeplinesc exigentele superioare stipulate pentru produse cu emisivitate redusa, conform schemei de evaluare AgBB.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 72 – iulie 2011, pag. 20Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/07/12/basf-sisteme-de-pardoseli-si-remedieri-ale-acestora/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.