«

»

CIROM: Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania la aniversarea a 20 de ani!

Share

Atunci cand oamenii sau firmele au ce face pentru ei si mai ales pentru altii, timpul trece repede. Timpul trece repede, dar cu folos, pentru cei care lasa in urma lor ceva deosebit si eficient.

Este si cazul CIROM – patronat ce reuneste principalii furnizori de materiale pentru constructii, atat de necesare ridicarii oricarui obiectiv de productie, administrativ, cultural sau sportiv. Nu mai vorbim de rolul cimentului pentru realizarea infrastructurii rutiere, feroviare si utilitare.

Acest sector care cuprinde, printre altii, producatorii de ciment, var si ipsos, indispensabile oricarei constructii, a fost printre primele care s-au organizat in vederea exploatarii resurselor Romaniei pe principii noi, moderne si eficiente, specifice pietei libere acolo unde conteaza in primul rand productivitatea, calitatea, pretul si eficienta.

Cum arata azi CIROM, la a 20-a sa aniversare, retinem din prezentarea facuta cu acest prilej de dl. ing. Mihai Rohan – presedintele patronatului.

 

In prezent CIROM reuneste 10 membri, intre care cinci grupuri multinationale: Carmeuse, HeidelbergCement, Holcim, Lafarge, Saint-Gobain.

In perioada 1991 – 2011 membrii CIROM au furnizat pe piata interna: ciment – cca. 120 mil. tone, var – cca. 20 mil. tone, ipsos – cca. 2,5 mil. tone.

Criza economica din Romania si-a manifestat efectele negative accentuate in anii 2009 si 2010, inclusiv in domeniul constructiilor si al materialelor de constructii.

In 2010, comparativ cu 2009, volu­mul lucrarilor de constructii a sca­zut cu 14,4%:

• Pe elemente de structura: constructii noi (-22,1%), reparatii capitale (-9,9%), intretinere si reparatii (-5,1%);

• Pe obiecte de constructii: cladiri rezidentiale (-36,6%), cladiri nerezi­denti­ale (-16,9%), constructii ingine­resti (-3,1%).

In trim. I 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, volumul lucrarilor de constructii a avut o scadere de 4,7%; desi s-au inregistrat scaderi mai reduse atat la elementele de structura, cat si la obiecte de constructii, s-au constatat usoare cresteri la reparatii +17,4% si cladiri nerezidentiale +2,2%.

Pe fondul reducerii volumului de constructii si piata materialelor de constructii a inregistrat scaderi semnificative, ajungand la o valoare de 4,4 mili­arde euro:

• industria cimentului, care detine ponderea cea mai importanta din piata materialelor de constructii, a suferit in 2010 o scadere de 36% fata de 2008 si de cca. 12% fata de 2009, ajungand la un consum de 6,85 mil. tone ciment, nivel inregistrat in 2005;

• scaderi semnificative s-au inre­gistrat si in celelalte sectoare: materialele de zidarie -50% fata de 2008, lacuri si vopsele -20% fata de 2009, materiale izolatoare -50% fata de 2008, placi ceramice -20% fata de 2009.

In industria cimentului, in trim. I 2011, s-a inregistrat o crestere a productiei cu cca. 13% si a vanzarilor de ciment pe piata interna cu 7,6% fata de trim. I 2010, reprezentand un semnal timid de revigorare.

Obiectivele majore ale membrilor CIROM, pentru urmatorii ani, sunt:

• mentinerea unor standarde ridicate pentru produsele fabricate, diversificarea produselor si promovarea, cu prioritate pe piata, a unor cimenturi cu continut ridicat de adaosuri;

• reducerea emisiilor specifice de gaze cu efect de sera, prin promovarea mai larga a co-incinerarii (valorificarea deseurilor si a combustibililor alternativi si/sau materiilor prime secundare);

• promovarea betonului de ciment, recunoscut ca material de constructii esential pentru dezvoltarea durabila, cu prioritate pentru constructia de autostrazi si drumuri cu trafic greu;

• masuri sporite pentru asigurarea sanatatii si securitatii in munca; cres­terea responsabilitatii sociale.

CIROM a demonstrat in cei 20 de ani de activitate ca este o organizatie responsabila, prezenta in spatiul public, prin reprezentantii sai, prin propuneri, sugestii, opinii si puncte de vedere temeinice, argumentate, care au avut la baza, de fiecare data, o cunoastere profunda a reali­tatilor industriei, solicitand adoptarea unei legislatii coerente, favorabile dezvoltarii companiilor din industrie, a unei economii sustenabile.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 72 – iulie 2011, pag. 4Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/07/12/cirom-patronatul-din-industria-cimentului-si-altor-produse-minerale-pentru-constructii-din-romania-la-aniversarea-a-20-de-ani/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.