«

»

HASIT: Beton aplicat prin torcretare uscata

Share

La aplicarea betonului prin torcretare uscata, amestecul de ciment, nisip si aditivi este transportat uscat de la masina de torcret, printr-un furtun, pana la duza de aplicare. Transportul materialului pe furtun se realizeaza cu ajutorul aerului comprimat. In duza de aplicare, mortarul uscat este amestecat cu apa si proiectat cu presiune pe suport, in jet neintrerupt.

Acest procedeu de aplicare a betonului a fost inventat la inceputul anilor 1900 in Statele Unite ale Americii de Carl Akeley, aplicatia fiind umplerea cu mortar de ciment in matrite. Pentru aplicare se utiliza un furtun cu aer comprimat atasat la un recipient de mortar uscat.

In 1950 a fost inventata masina de torcretat cu rotor, principiu de functionare utilizat si astazi.

 

Masina pentru torcret uscat este construita dupa urmatorul model: o cuva pentru mortarul uscat, pozitionata deasupra unui butuc de metal, denumit rotor, cu mai multe camere, asemanator unui butuc de revolver. Sub butuc se gaseste o flansa. Butucul preia o doza de mortar uscat, se roteste, iar continutul se goleste in flansa. Flansa are o intrare verticala pentru mortarul uscat, o intrare laterala pentru aer comprimat si o iesire laterala pentru furtunul de transport catre duza. Mortarul uscat este transportat, astfel, continuu, catre duza, in doze succesive.

Duza de aplicare este un tub de plastic dur, cu lungimea 80 cm ÷ 100 cm. La capatul furtunului de transport se afla un manson din metal, cu intrare de apa si robinet de reglare a debitului de apa. Duza este pozitionata etans in acest manson. In partea introdusa in manson, duza are gauri, dinspre exterior spre interior, prin care apa este directi­onata in mortarul uscat. Mortarul uscat trece prin acest jet de apa si este proiectat pe suport.

Pentru a avea rezultate optime, mortarul se aplica in unghi drept fata de suport, de la o distanta de 1 m.

Pentru lucrari mici precum piscine, reparatii locale ale suprafetelor din beton etc. duza este controlata manual.

Pentru aplicatii pe suprafete mari sau perioade lungi de timp, se poate utiliza un brat mecanic de aplicare, controlat de la distanta.

Factorii principali care contribuie la calitatea betonului sunt: debitul de aer comprimat si raportul apa / mortar uscat. Referitor la debitul de aer comprimat, fiecare producator de masini de torcretat specifica valorile necesare, in instructiunile de utilizare. Este importanta o cantitate de aer adecvata. Aerul comprimat distribuie mortarul uscat, omogen, in furtunul de transport. Astfel, la contactul cu apa in duza de aplicare, mortarul uscat este in intregime amestecat. Daca debitul de aer este sub limitele specificate de producator, mortarul ramane uscat in furtun in doze compacte si nu se fixeaza pe suport.

Al doilea factor important, raportul apa / material uscat este controlat de aplicator cu ajutorul robinetului de reglare a debitului de apa. In practica, reglarea debi­tului de apa este relativ facila: daca debitul de apa este prea mic, materialul iesit pe furtun este uscat in conti­nuare si formeaza foarte mult praf. Daca debitul de apa este prea mare, mortarul rezultat este foarte ud si nu se fixeaza pe suport. Aplicatorul observa consistenta materialului si poate regla debitul de apa in consecinta.

Aplicarea betonului prin torcretare uscata ofera nume­roase avantaje fata de metodele traditionale de aplicare, in special acolo unde logistica prezinta probleme. Mortarul uscat utilizat poate fi livrat in siloz sau ambalat in saci pe paleti si este, in orice moment, disponibil la santier.

HASIT Romania realizeaza o multitudine de retete pentru beton cu rezistente la compresie si incovoiere, clase de expunere si timp de priza, la cere­rea clientului. Astfel, mortarul uscat este disponibil pe santier, in orice moment, in diferite variante, conform necesitatilor.

Un alt avantaj este faptul ca, aplicarea betonului se poate realiza pe distante si inaltimi mari; o masina de capacitate medie poate excede, cu usurinta, o distanta de 100 m, la o inaltime de 80 m. Toate acestea se reali­zeaza cu furtune de aplicare din cauciuc sau, pentru distante foarte mari, din metal. Materialul fiind transportat uscat, nu este necesara curatarea acestora. De asemenea, este eliminat riscul intaririi betonului pe traseu din cauza unor eventuale temperaturi ridicate.

La calculul randamentului si consumului de mortar, trebuie avuta in vedere densitatea betonului uscat spe­cificata de producator, la care se adauga procentul de pierdere de material din cauza conditiilor de aplicare. Pierderile de mortar provin din ricosarea acestuia de pe suport si armatura de metal utilizata.

Aplicarea in sus, pe suprafete orizontale, genereaza un procent mai mare de pierdere. In practica, pierderile de material se situeaza intre 5% si 30% din mortarul uscat si trebuie luate in calcul.

Pentru reducerea pierderilor se pot utiliza mortare cu priza rapida, mortare aditivate cu microsilicati si tehnici de aplicare adaptate conditiilor de aplicare. Spre exemplu, la aplicarea betonului pe un suport vertical, se incepe aplicarea de jos in sus, in unghi putin indreptat in sus. Materialul ricosat este prins in jetul de mortar si incorporat in stratul de beton. De asemenea, ceea ce trebuie stiut, referitor la pierderi, este faptul ca procentul de pierdere cantitativa este mai mare decat procentul de pierdere in valoare. Mortarul uscat este realizat prin amestec de ciment, nisip si aditivi. Pierderea consta din nisip cu granulatie mare, reprezentand o componenta cu valoare mai mica in amestec.

Utilizarea betonului aplicat prin torcretare uscata presupune acumularea unei minime experiente. Cea mai buna oportunitate este colaborarea cu un producator de mortare, ce poate prezenta referinte si oferi consultanta tehnica adecvata. Odata aceasta experienta acumulata, firma de aplicare poate oferi clientilor un serviciu profesionist, concretizat intr-o calitate ridicata a betonului utilizat in consolidarile cladirilor vechi si noi, in reconditionari de suprafete din beton la poduri, viaducte etc., consolidari de taluzuri, versanti si o multitudine de alte aplicatii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 72 – iulie 2011, pag. 22

 

Autor:
Horatiu Feier – manager produs, HASIT Romania



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/07/12/hasit-beton-aplicat-prin-torcretare-uscata/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.