«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Amenajarea hidroenergetica a raului Strei pe sectorul Subcetate-Plopi-Simeria

Share

Amenajarea hidroenergetica a cursului inferior al raului Strei este situata in zona vestica a judetului Hunedoara, intre localitatile Subcetate si Simeria. Hidrografic, sectorul este delimitat de confluenta raului Strei cu Raul Mare si debusarea Streiului in raul Mures. Sectorul are o lungime de 32,5 km, cu o panta medie de 3,2%, realizand o diferenta de nivel de 105 m.

Amenajarea hidroenergetica a raului STREI pe sectorul SUBCETATE-SIMERIA va avea 7 centrale, cu o putere instalata totala de 84,23 MW. Dintre acestea, doua centrale sunt deja in functiune: CHE SUBCETATE si CHE PLOPI.

 

CENTRALA HIDROELECTRICA PLOPI

Este cea de-a doua amenajare din cascada raului Strei. A fost receptionata si pusa in functiune, cu ambele turbine, la 15 septembrie 2010. Este o centrala pe canal de derivatie in umplutura progresiva, canalul de aductiune fiind in conti­nuarea canalului de fuga al centralei Subcetate.

Principalele obiective, care alcatuiesc aceasta treapta de cadere, sunt Centrala (care cuprinde centrala propiu-zisa si bazinul de linistire) si Derivatia (care are in componenta sa urmatoarele uvraje: canalul de aductiune, camera de incarcare, zona de racord, descarcatorul lateral si canalul de fuga).

S-au executat, de asemenea, o serie de lucrari adiacente si anume: contracanalele in lungul derivatiei, regularizarea paraului Slivut, supratraversarea paraului Slivut printr-un apeduct peste canalul de fuga, dru­muri tehnologice si de exploatare.

Nodul hidrotehnic PLOPI este amplasat la 2 Km in aval de CHE Subcetate, pe malul stang al raului Strei. In cadrul nodului hidrotehnic, centrala este amplasata in frontul de retentie al camerei de incarcare, iar, in aval, prin bazinul de linistire, se racordeaza la canalul de fuga.

Pentru a asigura functionarea centralei din aval (HC Bretea, aflata in executie) in cazul nefunctionarii centralei PLOPI, s-a prevazut executia unui by-pass lateral in corpul centralei, cu priza directa din camera de incarcare.

Centrala PLOPI are urmatoarele caracteristici tehnice: cadere bruta – 15 m, debit instalat 100 mc/s, putere instalata – 12 MW, productie medie de energie – 27,42 GWh/an.

 

Centrala propriu-zisa

Pentru punerea la uscat a incintei de executie a centralei, s-a realizat, perimetral, un ecran de etansare din gel-beton incastrat in roca de baza.

Infrastructura centralei, realizata din beton armat turnat monolit, este de forma unei cuve, cu cate trei compartimente in lungul axului fie­carui agregat si anume: zona priza, zona agregate si zona aspiratori.

Ca elemente structurale, infrastructura se compune din: radier, pilele de separare a circuitelor hidraulice, timpane amonte si aval (cu rol de rigidizare a infrastructurii in zona pilelor), zidurile de presiune amonte si aval (cu rol de preluare a presiunii hidrostatice din cele doua biefuri), plansee masive peste zonele agregatelor si aspiratorilor.

Suprastructura este o constructie legata de zidul de presiune amonte si este alcatuita din doua mari compartimente.

Primul compartiment gazduieste sala masinilor si blocul de montaj si se prezinta sub forma unei sali de tip inchis ai carei pereti masivi sunt din beton armat turnat monolit. Peretii inglobeaza, pe lungime, grinzile de sustinere a caii pentru podul rulant, turnate, de asemenea, monolit.

Cel de-al doilea compartiment, numit generic anexa aval, s-a reali­zat sub forma unei hale cu structura pe cadre (stalpi, grinzi si plansee) din beton armat turnat monolit. Aici este amplasata atat camera de comanda cat si sala panourilor pentru Statia de 20 kV.

CENTRALA HIDROELECTRICA PLOPI este echipata cu doua turbine KAPLAN de tip KVB 6-15 cu ax vertical, camere spirale din beton armat si hidrogeneratoare HVS verticale, sincrone.

Pentru realizarea operatiilor de montare-demontare a echipamen­telor, centrala este echipata cu un pod rulant electric de 50/12,5 tf cu deschiderea de 9 m.

Apa ajunge la turbinele centralei printr-un canal de aductiune in lungime de 1.062,45 m, etansat cu pereu din beton.

In aval de centrala, apa iese in bazinul de linistire cu lungimea de 42 m, fiind preluata de canalul de fuga pe o distanta de 1.692 m.

Apa este evacuata in raul Strei peste un deversor lateral situat la capatul aval al canalului de fuga.

Eva­cuatorul lat este de tipul dever­sor cu prag lat, continuat cu un disipator rapid si dinti dispusi in randuri sicanate pentru decelerarea vitezei.

La constructia centralei s-au aplicat tehnologiile clasice de betonare, iar prin utilizarea cofrajelor tip PERI, au rezultat suprafete din beton plane, netede.

Arhitectura interioara si exterioara a fost gandita in contextul noilor tehnologii si materiale de constructii, cu sisteme eficiente de pre­zervare a energiei, in scopul asigurarii conditiilor de lucru si a microclima­tului, pe toata perioada anului.

Pentru a raspunde corespunzator complexitatii proiectului si cerintelor de calitate ridicate ale beneficiarului – Sucursala Hidrocentrale Hateg – colectivul de specialisti si muncitori de la S.C. Hidroconstructia S.A. – sucursala Raul Mare Retezat, sub conducerea domnul inginer Ioan Radu – director sucursala, a folosit la executia acesei investitii toata experienta acumulata de-a lungul a peste 60 de ani de activitate.

 

Avand in vedere traditia, experienta si pozitia S.C. Hidroconstructia S.A. pe piata constructiilor, precum si implementarea unui management modern si performant prin aplicarea standardelor de referinta din domeniul calitatii, a protectiei mediului, a sanatatii si securitatii muncii, a responsabilitatii sociale si securitatii informatiei, putem sa-i asiguram pe viitorii nostri parteneri de executia unor lucrari de constructii de foarte buna calitate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 72 – iulie 2011, pag. 18

 

Autor:
ing. Maria OanceaDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/07/12/hidroconstructia-amenajarea-hidroenergetica-a-raului-strei-pe-sectorul-subcetate-plopi-simeria/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.