Exigenta acustica a peretilor interiori de compartimentare, moderni, alcatuiti din schelet, vata minerala si placi din ipsos-carton, se realizeaza printr-o conceptie judicioasa care ia in considerare cantitatea, caracteristicile si pozitionarea acestor elemente componente in structura peretilor usori.
In cladirile de locuit, atenuarea zgomotelor este necesara in vederea eliminarii disconfortului care poate avea repercusiuni asupra sanatatii si randamentului activitatii oamenilor.
Comparand greutatea peretelui de compartimentare clasic cu cel modern (daN/m2), in functie de reductia sonora, observam:
• peretii clasici cu corpuri ceramice, tencuiti pe ambele fete, din:
– blocuri ceramice cu goluri orizontale (125 daN/m2), cu o grosime de 12 cm, au un indice de reductie sonora de 41 dB;
– blocuri ceramice cu goluri verticale (150 daN/m2), cu o grosime de 12 cm, au un indice de reductie sonora de 43 dB;
– caramizi pline (300 daN/m2), cu o grosime de 14 cm, au un indice de reductie sonora de 48 dB.
Se observa o crestere a izolarii fonice proportionala cu masa peretelui clasic.
• peretii moderni, usori, din schelet, placi de ipsos-carton si strat median din vata minerala:
– peretele alcatuit dintr-o singura placa din ipsos-carton pe ambele fete si vata minerala (10 cm), cu o greutate de 25 daN/m2 are un indice de reductie sonora de 52 dB;
– peretele placat cu doua placi din ipsos-carton pe ambele fete si vata minerala (10 cm), cu grosimea de 15 cm si greutatea de 50 daN/m2 are un indice de reductie sonora de 59 dB.
Se constata ca, la o greutate mai redusa a peretilor moderni, dar cu o anumita conceptie, corespunde o izolare fonica superioara.
In prezent, se utilizeaza, in cladiri de locuit, pereti de compartimentare din placi de ipsos-carton pozati pe schelet metalic (sau lemn) cu vata minerala in spatiul dintre placi.
Utilizarea, pe scara larga, a acestor pereti se datoreaza productivitatii ridicate in executie. Vata minerala din stratul median participa la izolarea fonica a peretelui. Acest material rezulta din topirea unor roci bazaltice, care sunt centrifugate si legate prin pulverizare cu rasini organice, iar apoi laminate si tratate termic.
Materialele componente ale peretilor de compartimentare moderni au un randament fonic scazut la frecvente joase (100-250 Hz) sau la cele peste 3.500 Hz.
Izolarea fonica, pentru anumite limite de exigenta a peretilor de compartimentare moderni, se realizeaza prin marirea grosimii peretelui si a pozitiei in cadrul spatiului median, a stratului fonoabsorbant din vata minerala dar si a masei placilor de ipsos-carton (simple, duble sau triple) functie de exigenta.
Imbunatatirea izolarii fonice a peretilor de compartimentare moderni se realizeaza prin modificarea urmatorilor parametri:
• masa elementelor componente;
• distanta intre placile de ipsos-carton;
• tipul de profile ale scheletului;
• densitatea materialului de umplutura (vata minerala);
• modul de pozitionare al vatei minerale in interspatiul dintre placi.
La peretii moderni, usori, stratul de vata minerala din spatiul median are o pondere semnificativa in izolarea fonica, avand un rol de amortizare a undei sonore in sistemul „masa-resort-masa“.
Stratul intermediar din vata minerala (cu densitate mai mare de 50 kg/m3) actioneaza ca un resort, datorita proprietatilor sale elastice, micsorand amplitudinea miscarii ondulatorii a aerului, diminuand intensitatea transmisiei sonore. Vata minerala asigura o legatura mecanica elastica intre placile rigide de ipsos-carton. In cazul acestui material de umplutura, reducerea intensitatii zgomotului este influentata de frecarea interioara a particulelor.
In cazul structurilor de tip „masa-resort-masa“ se utilizeaza materiale cu rezistenta la fluxul de aer (limita de 5 kPa s/m2), respectiv vata minerala cu densitate marita.
Dublarea grosimii stratului de vata conduce la o crestere cu 5 dB a performantelor de izolare fonica a peretelui.
Interspatiul dintre placile de ipsos-carton poate fi conceput dintr-o succesiune de straturi de vata minerala si aer.
Pozitionarea stratului elastic din vata minerala, fata de elementele rigide – placile de ipsos-carton – influenteaza marimea reductiei sonore. Influenta este mai mare daca stratul elastic din vata minerala este pozitionat alaturat placii de ipsos-carton, spre sursa sonora.
In cazul schimbarii directiei sursei de zgomot, pozitionarea nu mai asigura aceeasi reductie sonora. Pentru eliminarea acestui dezavantaj, se va adopta solutia vata minerala – aer – vata minerala.
Conceptia peretilor de compartimentare moderni, din schelet, placi din ipsos-carton si un strat median de vata minerala, se va realiza printr-o alcatuire judicioasa, in functie de exigenta acustica necesara, luandu-se in considerare:
• grosimea si numarul placilor de ipsos-carton;
• grosimea spatiului median;
• pozitionarea optima a straturilor de vata minerala.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 72 – iulie 2011, pag. 24
Autori:
prof. univ. dr. ing. Al. CIORNEI,
drd. ing. Gh. COLBU – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ Iasi
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns