«

»

PROTAN: Sisteme de acoperis PROTAN. VACUUM – un sistem fara prinderi mecanice in camp

Share

Experienta producatorului norvegian de membrane PVC pentru acoperisuri Protan AS in domeniul productiei si instalarii sistemelor de acoperis a permis dezvoltarea si, ulterior, imbunatatirea unei solutii inovatoare care sa reziste la conditiile aspre de clima din Scandinavia.

Specialistii de la Protan, impreuna cu cativa ingineri americani, au dezvoltat un sistem de acoperis care utilizeaza forta vantului si nu lupta impotriva lui, ca in cazul fixarii mecanice. Ca rezultat al acestei cercetari, Protan AS a lansat in 1985 sistemul vacuum, certificat si testat in Norvegia si apoi, instalat cu succes la multe acoperisuri din Europa si SUA.

In asociatie cu Statsbygg Norvegia si NBI, Protan a dezvoltat si a adaptat metoda la conditiile climatice nordice – ref. NBI Aprobarea Tehnica Nr. 2281. In cazul straturilor suport, potrivite pentru sistemul vacuum, metoda este optima din punct de vedere tehnico-economic.

Functionarea sistemului vacuum se bazeaza pe cunoasterea, in detaliu, a comportamentului fluxului aerodinamic al aerului in zona acoperisului.

 

Modul de functionare al Sistemului Vacuum

In momentul in care este supusa unei sarcini provocate de vant, o membrana, in contact cu o suprafata complet etansa si portanta, va transmite toate fortele implicate catre stratul suport, sub forma unei suctiuni, fara miscare in plan orizontal sau vertical.

Atunci cand fluxul de aer produce o presiune negativa pe acoperis, volumul de aer dintre membrana si stratul inferior etans se mareste si se extinde mai mult, acolo unde presiunea negativa este cea mai mare. De exemplu, in zonele de colt si margine. Pentru a „evacua“ aceasta presiune si orice pierdere de aer (datorata stratului suport), se instaleaza ventile acolo unde se asteapta ca presiunea negativa sa fie cea mai mare.

Protan are, deja, o experienta vasta privind sistemul vacuum, experienta dobandita din studiile privind fluxul aerodinamic al aerului pe acoperis si din cele peste 2 milioane m2 de sistem vacuum instalate. Aceasta experienta este o baza pentru determinarea frec­ventei si pozitionarii ventilelor. Ventilele au supape unic sens, care evacueaza aerul afara.

Vantul care bate pe un acoperis are intensitati, viteze si directii diferite. Rafalele de vant pot sa fie vazute, ca “unde”, la suprafata membranei, similare undelor de pe suprafata unei intinderi de apa. Dureaza cateva secunde pentru ca presiunea sa fie egalizata.

Un acoperis vacuum, proiectat si instalat corect, se lipeste, singur si ferm, de stratul suport.

O conditie pentru a avea presiune negativa in stratul intermediar este ca atat stratul suport cat si prinderea mem­branei de acesta (doar perimetral) sa fie etanse la aer sau suficient de etanse in relatie cu capa­ci­tatea ventilului de a egaliza presiunile. Presiunea negativa, astfel obtinuta, se transmite catre stra­tul suport. Sistemul de ventile acti­oneaza ca un element de siguranta, in cazul aparitiei scurge­rilor de aer.

Pentru ca un sistem vacuum sa func­tioneze bine trebuie inde­pli­nite urmatoarele conditii:

• Stratul suport sa fie etans la aer – aceasta este conditia de baza. Stratul suport peste care se instaleaza un sistem vacuum poate fi o suprafata bituminoasa veche din lemn sau beton.

• Instalare corecta – pentru a func­tiona corect un sistem vacuum trebuie instalat conform ghidului de montaj Protan.

• Pentru a putea obtine sigilarea la aer se vor utiliza accesoriile necesare pentru sistemul vacuum. Se va monta la atic o banda de sigilare peste care se instaleaza bara metalica si buzunarul din PVC. In locul benzii de sigilare se poate utiliza un adeziv aprobat de departamanetul tehnic Protan. Bara metalica este, apoi, fixata de atic cu ajutorul fixajelor mecanice, la o distanta de 150 mm intre ele. Fiecare detaliu – luminator, trapa de fum, gura de scurgere, alte penetrari prin acoperis – vor fi sigilate la aer, in acelasi mod.

• Instalarea unei termoizolatii intre membrana PVC si stratul suport etans la aer nu influenteaza, sub nicio forma, functionarea sistemului vacuum.

• In cazul sistemului vacuum, Protan ofera un ghid de proiectare si instalare complet care include specificatii tehnice, caiete de sarcini, desene CAD, optimi­zarea necesarului de materiale.

 

Avantajele sistemului vacuum

• instalare rapida fara pierderi de material;

• economii la manopera;

• nu se utilizeaza fixari mecanice in camp;

• umiditatea captiva intre straturi va fi drenata foarte rapid;

• bariera de vapori nu este penetrata;

• optimizarea necesarului de mate­riale;

• posibilitatea utilizarii sulurilor de 4 m latime;

• nu se foloseste adeziv.

 

Renovarea acoperiSurilor vechi

Umiditate captiva intre straturi

Un acoperis vacuum se bazeaza pe stratul suport etans la aer, iar presiunea negativa exercitata asupra stratului suport nu va avea ca efect suctiunea aerului cald si a umiditatii dinspre partea calda a cladirii spre zona rece a acoperisului. In schimb, umiditatea captiva intre stratul suport si membrana PVC va fi drenata, rapid si eficient, de sistemul de ventile. Acesta este un beneficiu suplimentar in comparatie cu alte sisteme.

Umiditatea blocata in structurile de acoperis poate fi o „bomba pentru mediul inconjurator“ din cauza aparitiei mucegaiului si ciupercilor, iar in zonele nordice aceasta poate deveni o problema.

Umiditatea captiva intre straturi poate fi evacuata rapid si eficient utilizand sistemul vacuum, in combinatie cu o membrana PVC Protan care respira. In mod justificat, sistemul vacuum Protan este cel mai ventilat sistem de aco­peris tip terasa.

Rezolvarea detaliilor in sistem vacuum

Sistemul vacuum este potrivit pentru straturi suport etanse, la lucrari noi dar, in special, la renovarea eficienta a acoperisurilor vechi bituminoase, acolo unde fixarea mecanica nu este dorita din diferite motive (fixarea mecanica este scumpa din cauza lungimii prea mari a fixajelor sau betonul nu ofera suficienta rezistenta la smulgere etc).

Poate fi utilizat, de asemenea, in cazul piscinelor acoperite, acolo unde penetrarea barierei de vapori este interzisa.

In concluzie, sistemul vacuum de la Protan ofera avantaje economice si o solutie tehnica de inalta tinuta, sigura si verificata in timp.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 72 – iulie 2011, pag. 12Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/07/12/protan-sisteme-de-acoperis-protan-vacuum-un-sistem-fara-prinderi-mecanice-in-camp/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.