«

»

Ce obligatii are un constructor?

Share

Legile romanesti sunt cat se poate de clare in aceasta privinta, iar dvs ar fi bine sa stiti ce drepturi va ofera acestea.

De pilda, ar trebui sa stiti bine Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii. Aud numerosi proprietari care, dupa ce cumpara o casa noua, se plang ca nu le merge nu stiu ce instalatie, sau nu stiu ce zid a crapat, si cred ca n-au ce sa-i reproseze constructorului, cata vreme au semnat „de primire”. Nimic mai fals! Articolul 5 al sus-amintitei legi spune ca „Pentru obtinerea unor constructii de calitate corespunzatoare sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte: a) rezistenta si stabilitate; b) siguranta in exploatare; c) siguranta la foc; d) igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului; e) izolatie termica, hidrofuga si economie de energie; f) protectie impotriva zgomotului”.

Vedeti? E vorba inclusiv de protectie impotriva zgomotului deci, daca Dvs il auziti pe vecin cantand in baia lui ca si cum ar fi in baia Dvs, il puteti trage la socoteala pe constructor!

Urmatorul articol, 6, prevede clar cui i se aplica respectivele obligatii. Si dvs, desigur (calitatea cladirii depinde si de intretinerea ei in timp), dar si „investitorilor, proiectantilor, verificatorilor de proiecte, fabricantilor si furnizorilor de produse pentru constructii, executantilor etc.”.

Urmeaza inca o obligatie favorabila dvs, beneficiarilor: „ In contractele care se incheie ori, dupa caz, in dispozitiile sau in autorizatiile ce se emit, factorii prevazuti la articolul precedent sunt obligati sa inscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al constructiilor, corespunzatoare cerintelor, precum si garantiile materiale si alte prevederi, care sa conduca la realizarea acestor clauze.”

Si ia uitati dv ce fraza frumoasa, cum nu se poate mai avantajoasa pentru dvs:  „In contracte nu se pot inscrie niveluri si cerinte, referitoare la calitate, inferioare reglementarilor in vigoare, cu privire la cerintele prevazute la art. 5.”.

Ce prevede Codul Civil

 „Daca, in curs de zece ani, numarati din ziua in care s-a ispravit cladirea unui edificiu sau facerea unui alt lucru insemnator, unul ori altul se darama in tot ori in parte, sau ameninta invederat daramarea, din cauza unui viciu de constructie sau a pamantului, intreprinzatorul si arhitectul raman raspunzatori de daune.” (art. 1483 Cod civil)

Poate fi obligat un constructor sa-si respecte indatoririle?

Da, si e simplu, printr-un contract de executie, incheiat intre dvs si el. In virtutea acestui contract, ii puteti cere despagubiri in cazul in care nu respecta calitatea lucrarilor sau termenul de executie.

Aveti grija ca in contract sa fie mentionate valoarea lucrarilor de constructii si instalatii (altminteri, cum ati putea cere despagubiri, daca nu puteti cuantifica valoarea pagubelor?), durata executiei lucrarilor si modul de decontare a acestora.

Includeti si valoarea garantiei de buna executie, garantie care, conform prevederilor legale, „se constituie de catre contractant in scopul asigurarii beneficiarului de indeplinirea cantitativa, calitativa a contractului si in perioada convenita”. De regula, aceasta garantie este de 5% din valoarea lucrarilor de constructii. Ea se deconteaza executantului in procent de 30% dupa efectuarea receptiei lucrarilor, restul de 70% ramanand sa fie decontat la receptia finala care, poate nu stiati, se face dupa un an de la punerea in functiune a constructiei.



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/07/17/ce-obligatii-are-un-constructor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.