«

»

Personalitati din constructii – Petre BADEA

Share

S-a nascut la 1 aprilie 1948 in comuna Negresti, judetul Arges.
Dupa absolvirea cursurilor liceale la Mozaceni, judetul Arges, a urmat Facultatea de Constructii Civile si Industriale – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1970.
A inceput activitatea inginereasca in acelasi an, ca sef de punct de lucru la realizarea Complexului Hotelier Saturn si Cap Aurora. Ulterior, a continuat ca sef de lot, la realizarea noii Ambasade a R.P. Chineze si sef de santier la lucrarile de consolidare si finisaje speciale ale Palatului Snagov.
Intre anii 1980 – 1984, a activat ca inginer sef la Grupul de Santiere Bucuresti Sud, realizand lucrari de consolidare, finisaje speciale si restaurare a Palatului Cotroceni; imobile in Drumul Taberei; structuri metalice si din beton armat; izolatii speciale la Institutul de Fizica Atomica Magurele; consolidare Spital Panduri; terasamente si structura din beton armat la Casa Pionierilor – toate din Bucuresti.
Intre anii 1984 – 1989, ca director al Antreprizei Bucuresti – Trustul de Constructii Carpati – a coordonat lucrari de consolidari, finisaje speciale si restaurari la Palatul Cotroceni, Palatul Snagov, Foisor Sinaia, Castelul Peles, Complexul Olanesti, Casa Lido – toate monumente de arhitectura – si lucrari noi, precum cele structurale si de finisaje speciale de la Casa Republicii (corpurile E1, E2, E3, E4 si saloanele corpurilor A1, C1, C2, C3, C5, C6 – cotele 0,00 + 9,00), Opera Romana, Teatrul National din Bucuresti.
Intre anii 1990 – 1992, a fost director al Directiei l din Regia Autonoma Constructii Carpati. Din anul 1992 pana in prezent, ing. Petre Badea este presedinte si director general al SC AEDIFICIA CARPATI SA, perioada in care a realizat si coordonat lucrari de anvergura, precum:
– restaurarea si consolidarea unor monumente istorice si de arhitectura de referinta pentru patrimoniul Romaniei: Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei (fostul Palat Regal), Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, Muzeul Taranului Roman. De mentionat ca, la realizarea acestor obiective, a antrenat ingineri si arhitecti de valoare care sa contribuie la revitalizarea unor meserii traditionale de specializare pentru lucrarile de restaurare.
– constructii noi si de arta inginereasca: Sanatoriul si Ansamblul de locuinte Soci, Ambasada Romaniei la Sofia, reconversie Crowne Plaza Bucuresti, sediul si hotelul Federatiei Romane de Fotbal, Scoala Americana, reconversie Muzeul de Arta Contemporana a Romaniei, Institutul de Fizica Pamantului, sediul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, fabricile Tuborg si Angelli, modernizarea Stadionului Dinamo din Bucuresti;
– restaurari si sustinere a unor locasuri de cult, construind (in calitate de ctitor): Biserica Sf. Grigore Palama din Campusul Universitatii Politehnice Bucuresti; refacere (ca sponsor) a bisericii demolate a Cantacuzinilor – Memorialul Cotroceni; consolidare si restaurare a Capelei Elena Doamna si a Facultatii de Teologie din Bucuresti etc.
Sub conducerea meritorie a ing. Petre Badea, SC AEDIFICIA CARPATI a dobandit prestigiu, obtinand distinctii acordate de asociatii profesionale si guvernamentale: trofee ale calitatii, diplome de merit, locuri fruntase in topul firmelor de constructii. De subliniat ca a alocat o parte din profitul societatii in domenii ca medicina, invatamant, cultura, biserica, sport, social.
Pentru rezultatele obtinute in intreaga cariera, inginerul Petre Badea a primit: Ordinul National Serviciu credincios in grad de Cavaler, acordat de presedintele Romaniei pentru activitatea profesionala; Medalia Cotroceni la 100 de ani, 1895 – 1995 pentru opera de restaurare a Palatului Cotroceni; Ordinul National Serviciu credincios in grad de Ofiter, acordat de presedintele Romaniei; Placheta Camerei Deputatilor, 1996, pentru contributia adusa la darea in folosinta a Salii de sedinte a Camerei Deputatilor; Crucea Patriarhala, acordata de P.F. Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane; Titlul de Arhonte al Ortodoxiei, acordat de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului si Patriarh Ecumenic, cu ocazia sfintirii Bisericii Sf. Grigore Palama din Campusul Universitatii Politehnice Bucuresti, ctitorita de SC AEDIFICIA CARPATI SA.
De remarcat ca, in ultimii 25 de ani, sub conducerea ing. Petru Badea in calitate de director general al SC AEDIFICIA CARPATI SA, s-au realizat unele dintre cele mai importante edificii din tara (constructii noi, monumente istorice si de arhitectura consolidate si restaurate) si a fost ctitor al unor importante lacasuri de cult etc.
Prezenta in topul firmelor de constructii din tara, prestigiul de care se bucura societatea pe care o conduce, se datoreaza, in buna parte, presedintelui si directorului general ing. Petre Badea.
De amintit ca, a sprijinit afirmarea unor colegi de facultate, a dovedit onestitate, obiectivitate, caracter, modestie – nefacand caz de pozitia sa fruntasa in lumea constructorilor romani – dragoste fata de semeni si dorinta de a face binele prin mecenatul sau.
Acesta este inginerul si omul Petre Badea care, prin fapte, s-a inscris in randul celor mai de seama personalitati ale tehnicii romanesti.Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/08/10/petre-badea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.