In actiunea de restaurare a cladirii BNR, cercetarea preliminara a cuprins teste, probe si sondaje stratigrafice. Acestea s-au desfasurat in perioada de iarna 2007- 2008. Au fost efectuate masuratori de umiditate si temperatura.
In incinta edificiului se desfasurau lucrari de consolidare a cladirii, ceea ce a determinat inregistrarea unor parametri influentati de conditiile de santier si de asemenea, de faptul ca temperaturile exterioare s-au situat intre – 14 0C si – 4 0C, in marea parte a acestui interval.
Rezultatele masuratorilor sunt urmatoarele:
• la parter temperatura interioara intre 9°C si 13°C iar umiditatea relativa 33-46%;
• la etajul l temperatura interioara intre 11 °C si 17°C iar umiditatea relativa 36-40%.
Rezultatele nu se inscriau in limitele acceptabile, dar, date fiind conditiile de santier, nu au putut fi ameliorate, incercarea de-a utiliza tunuri cu aer cald a indus variatii mari de temperatura si umiditate.
Datorita lucrarilor de refacere, a transformarilor care au avut loc in mai multe etape in palatul B.N.R. (1915, 1929-1930, 1945-1950), prima problema care trebuia elucidata a fost depistarea unor straturi originale ramase din decoratia originala, daca ele mai existau.
In Holul central de la etaj s-a constatat existenta unui al doilea strat, sub cel actual.
Testele de stratigrafie efectuate au combinat interventia cu mijloace chimice, pentru eliminarea straturilor de ulei uscat, cu interventia cu mijloace mecanice – anume, interventia cu bisturiul, dupa ce fusese suflata o pelicula ce urma sa fie indepartata. Testele au relevat o succesiune de straturi si materiale, pe baza carora s-au stabilit modalitatile de restaurare.
Au fost efectuate si teste de curatare cu agenti de suprafata, pe ancadramentele usii principale si a picturii lui E. Voinescu. Un alt test, de curatare si prezentare estetica finala (vernisare), s-a efectuat in casa Scarii de onoare, pe zugraveli, stucomarmura falsa si capitel-stuca-tura policroma.
Pentru completarea informatiilor obtinute prin testele de curatare si stratigrafie, s-au mai efectuat prelevari de probe pentru analizele chimice ale diverselor straturi, pelicule de culoare si protectie.
Etapizarea lucrarilor trebuia sa raspunda concomitent mai multor cerinte. O prima cerinta, de ordin functional, era ca activitatea in palat sa nu fie blocata. O buna parte dintre spatii trebuia sa functioneze in vecinatatea santierului. Spatiile finalizate urmau a fi, imediat, afectate activitatilor Bancii.
O a doua cerinta era ca fluxurile de circulatie in santier, pentru oameni, vehicule, utilaje si materiale, sa fie astfel organizate, incat sa nu intersecteze fluxurile de circulatie specifice Bancii. Normele de protectie si securitate trebuiau, cu strictete, respectate.
O alta cerinta, de ordin arhitectural-constructiv era, insa, evitarea degradarii spatiilor decorate. Intreaga gama de lucrari trebuia conceputa si monitorizata astfel incat integritatea monumentului sa nu fie afectata.
Avand in vedere toate acestea, in timpul lucrarilor de executie a consolidarii s-au luat o serie de masuri:
• o separare neta intre spatiile decorate si cele nedecorate; aceasta separare permitea desfasurarea concomitenta a lucrarilor de consolidare si a celor de restaurare;
• asigurarea accesului la lucrarile de consolidare, din exterior in curtile interioare, unde se putea desfasura organizarea de santier;
• etapizarea lucrarior pentru a permite atacarea lor dupa posibilitatile de eliberare a spatiilor si retragerea santierului dupa terminarea lucrarilor.
Lucrarile de consolidare s-au executat esalonat si etapizat, pe nivele si zone, de la subsol catre etaje si de la aripa Carada a palatului catre zona centrala (etapa l de consolidare) sfarsind cu zona Smardan (etapa a ll-a).
In perioada lucrarilor din etapa l s-au realizat izolari si provizorate de instalatii pentru ca zona supusa lucrarilor in etapa a ll-a sa ramana cat mai mult timp functionala.
De asemenea, o parte din spatiile afectate de lucrari in etapa l, si anume etajul II, au fost date in functiune la circa un an de la inceperea lucrarilor, pentru a asigura mutarea personalului din zona neconsolidata.
Inainte de inceperea lucrarilor de consolidare s-a efectuat protejarea spatiilor si a elementelor de constructie la care nu s-au facut interventii structurale – Sala de Marmura, scarile monumentale, Holul de onoare si Holul de la etaj. Au fost realizate unele operatiuni de protectie a valorilor artistice de patrimoniu (picturi, decoratii stucate, mobilier), a unor elemente de constructii si instalatii la care nu s-au facut interventii de consolidare (holurile centrale, scarile monumentale, Sala de Marmura, Sala de Consiliu) sau care s-au pastrat in noua configuratie (tabloul electric general, statiile de hidrofor, rezervoarele de combustibil, rezervorul de apa).
S-a realizat si zonarea imobilului din punct de vedere al separarii accesului si circulatiilor, precum si extinderea sistemelor de supraveghere si alarmare in zonele limita cu perimetrul santierului.
Revitalizarea spatiilor Palatului
Holul de onoare si scarile monumentale se deschid din holul intrarii principale.
Intrarea principala beneficiaza de un amplu spatiu de primire – un vestibul de forma patrata, in dreapta si stanga fiind accesele in Biblioteca de carte rara si in Sala Kiritescu.
Holul de acces-primire are ca decoratie parietala coloane angajate ce ritmeaza peretii, inclusiv la colturi.
Accesele sunt marcate, de o parte si de alta, de doua usi simetrice, fiecare cu ancadramente cu frontoane. Cele doua usi sunt flancate de cate alte doua intrari care, in urma lucrarilor de reabilitare structurala si arhitecturala, au fost inchise, devenind nise.
Plafonul casetat, din stucatura, a fost demontat din cauza refacerii planseului de peste etaj, aferent Salii de Consiliu. Proiectul de consolidare a edificiului a impus refacerea integrala a planseului dintre parter si etajul l, planseul existent nemafiind capabil sa asigure stabilitatea si integritatea cladirii.
Din holul de intrare se face trecerea in Holul central, prin trei deschideri, simetrice cu cele care flancheaza accesul in Sala de Marmura. Cele sase deschideri ample au o inaltime de aproximativ 5,50 m si o latime de 3,00 m fiecare.
Ambele spatii, holul intrarii si Holul central formeaza Holul de onoare de la parter. La capetele Holului central sunt plasate scarile de onoare, monumentale, ce duc la etaj. Intre bazele rampelor, holul are o lungime de 22,60 m si o latime de 5,35 m. Latimea redusa a spatiului este accentuata de avansarea coloanelor si pilastrilor din fata pilelor de zidarie care delimiteaza cele sase deschideri.
Cele sase deschideri sunt flancate, central, de cate o coloana, iar la capete – de cate doua. Cele douasprezece coloane sunt dublate de doisprezece pilastri adosati zidului.
Pardoseala din mozaic este tratata decorativ, compozitia urmarind modelul tavanului.
Coloanele sunt realizate in stucomarmura, avand o gama cromatica dominanta in verde-negru-gri. Capitelurile sunt in stil compozit. Tehnica utilizata este cea a stucaturii policrome.
Intreaga ordonanta (coloane si pilastri) marcheaza suprafata parietala si pune in evidenta elementele de rezistenta, constituind principalul component decorativ al Holului.
Scarile de onoare, asezate simetric fata de axul de compozitie al cladirii, asigura accesul la etaj.
Pornirea rampelor este pusa in evidenta de cate doua sculpturi-lampadare ce reprezinta personaje feminine care tin deasupra capului, cu ambele maini, cate un corp de iluminat.
Balustrada scarilor este bogat ornamentata cu profilaturi, stucaturi cu elemente vegetale stilizate. Rampele au cate 25 de trepte fiecare, pana la podestul intermediar, de unde continua cu alte doua rampe, de o parte si de alta a primelor. Treptele sunt realizate din marmura.
Pe podestul intermediar din stanga este amplasat monumentul ridicat ca omagiu adus functionarilor Bancii ucisi in timpul Razboiului de Reintregire.
Tavanul holului este construit pe ferme metalice, grinzi cu profil l, pe care se sprijina o alta retea de grinzi din lemn peste care este realizata pardoseala Salii de Consiliu si sub care, pe tencuieli gen paianta si stucaturi, se constituie tavanul holului de la parter.
Desfacerea acestui planseu si inlocuirea lui cu unul din beton armat a facut ca intregul ansamblu al tavanului, format din decoratiuni in stucatura, sa fie desfacut. Dupa realizarea planseului, decoratia tavanului a fost refacuta integral, conform celei originale.
Lucrarile de consolidare, prin suprabetonarea planseului peste subsol, au presupus desfacerea integrala a pardoselii de la parter a holului. Mozaicul prezenta fisuri si lacune care, la interventiile anterioare, fusesera completate necorespunzator, urmarindu-se doar chituirea si nu retusul cromatic si compozitional.
Pardoseala a fost, integral, refacuta, cu respectarea desenului si a gamei coloristice. Executia a fost realizata dupa un proiect elaborat special si avizat de Comisia Ministerului Culturii.
Cele patru intrari laterale, doua in dreapta si doua in stanga, care flancau intrarile in Sala Kiritescu si in Biblioteca de carte rara, au fost inchise si transformate in nise.
Lipsuri de mica anvergura la decorul stucat, fisuri superficiale sau profunde, ciobiri, ca rezultat al unor lovituri mecanice, mici lacune, eroziuni ale straturilor de vopsea la socluri si stucomarmura au fost remediate.
In holul central de la parter, componentele nu au fost afectate de lucrarile de consolidare.
Deasupra podestului intermediar din stanga, o mare suprafata din tavan s-a prabusit din cauza umiditatii ridicate, provenite din infiltratii ale apelor pluviale. Decorul parietal prezenta, si aici, lacune, fisuri, eroziuni. Aceasta parte a fost integral refacuta.
Holul central de la etaj este foarte bogat in componente artistice.
Coloanele si pilastrii cu capitele, sculpturile care flancheaza intrarea principala, au fost protejate cu panouri din lemn, pe perioada desfasurarii lucrarilor de consolidare.
Intreaga suprafata era acoperita cu praf, murdarie aderenta si prezenta lacune de mici dimensiuni, eroziuni, lovituri accidentale. Gama cromatica a ansamblului nu difera de spatiile precedente.
In Holul central de la etaj si scarile de onoare, pentru suprafetele lise si cele stucate si bogat decorate, inclusiv la monumentul eroilor si in zonele de sub scari si balustrada, s-au efectuat o serie de operatiuni de restaurare a componentelor artistice, printre care:
• indepartarea depunerilor aderente sau neaderente, prin slefuirea suprafetelor si indepartarea sarurilor;
• completarea lipsurilor si refacerea elementelor fisurate sau degradate;
• curatarea zonelor de implantare a fragmentelor dizlocate si aplicarea unei amorse;
• refacerea planeitatii dupa interventiile de refacere sau completare;
• aplicarea straturilor de zugraveala si/sau vopsitorii;
• aplicarea foitei metalice;
• vernisarea, izolarea si patinarea elementelor decoratiei.
(Continuare in numarul viiltor)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 73 – august 2011, pag. 8
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns