Urmare a investigatiilor geotehnice efectuate pe traseul viitoarei autostrazi ARAD – TIMISOARA, BYPASS ARAD km 0+000 – km 12+000 a rezultat ca, pe anumite sectoare ale traseului, terenul de fundare al rambleului autostrazii, constituit la adancimi de pana la – 8,00 m … – 9,00 m, din nisipuri fin mijlocii, este potential lichefiabil (ID < 0,6). Pentru aceste sectoare ale traseului s-au propus masuri tehnice de imbunatatire a terenului de fundare, avand drept scop principal reducerea sensibilitatatii la lichefiere (ID > 0,6).
Datele furnizate de studiile geotehnice urmeaza sa fie folosite in faza de proiectare a diverselor constructii, cu respectarea intocmai a conceptului de proiectare geotehnica, pentru a asigura stabilitatea, rezistenta si durabilitatea in timp a sistemului rutier, cat si a constructiilor de arta. Astfel, la intocmirea diverselor studii geotehnice au fost urmarite si rezolvate urmatoarele aspecte:
• natura litologica a terenului de fundare, in lungul traseului viitoarei autostrazi;
• caracteristicile fizice necesare pentru proiectarea sistemului rutier;
• conditiile hidrologice ale amplasamentului rutier conform STAS 1709 / 1 / 2 – 90;
• conditiile de fundare pentru unele lucrari de constructii aferente traversarilor de cale ferata, a unor canale de irigatii si desecare si a unor cursuri de apa.
CONDITII GEOTEHNICE INITIALE
Pentru determinarea tuturor parametrilor necesari unei proiectari complete si pertinente pentru traseul viitoarei autostrazi s-au efectuat o gama larga de investigatii de teren: foraje geotehnice, penetrari dinamice cu con, penetrari dinamice in gaura de foraj (tip SPT), penetrari statice tip CPT, incercari seismice (downhole), investigatii care au fost completate de analize in laborator complete si diversificate (ca si tip de incercare, respectiv adancime).
Rezultatele acestor investigatii geotehnice de teren si de laborator, prezentate in studiile geotehnice intocmite in diverse perioade (decembrie 2006, aprilie – mai 2009, ianuarie 2010), au permis desprinderea urmatoarelor concluzii si recomandari generale, necesare proiectarii infrastructurii rutiere si a lucrarilor de constructii aferente, pentru realizarea autostrazii ARAD – TIMISOARA – LUGOJ, tronson km 0+000 – km 12+000 (BYPASS ARAD):
• Forajele geotehnice executate in lungul traseului autostrazii pun in evidenta o stratificatie a terenului de fundare alcatuita, in principal, din pamanturi argiloase, argile-prafoase, argile-nisipoase, prafuri-argiloase, prafuri-nisipoase in suprafata si din nisipuri cu granulatie fina mijlocie, saturate in adancime.
• Pamanturile coezive, care alcatuiesc stratificatia terenului de fundare, se incadreaza in categoria pamanturilor cu plasticitate foarte mare si mare, avand consistenta in domeniul plastic vartos si plastic tare.
• Conform „Catalogului de structuri tip pentru drumuri publice“ pamanturile argiloase, argilele-prafoase, argilele-nisipoase, prafurile-argiloase, prafurile-nisipoase se incadreaza in tipul de pamanturi P3, P4 si P5.
• Criteriul granulometric al pamanturilor care alcatuiesc terenul de fundare, stabilit conform Tab. l din STAS 1709 / 2 – 90, permite clasificarea acestora in categoria pamanturilor foarte sensibile la inghet.
• Conditiile hidrologice ale tronsonului de autostrada, km 0+000 – km 12+000, se considera DEFAVORABILE conform Pct. 3.4 din STAS 1709 / 2 – 90.
SOLUTIA TEHNICA PROPUSA
Rezultatele investigatiei, prin sondajele penetrometrice de tip greu, indica zona dintre km 7+800 – km 8+000, ca cea mai periculoasa din punct de vedere al lichefierii. In acest tronson nisipurile din primul pachet prezinta, in general, un grad de indesare ID < 0,60 pe grosimea extinderii acestora.
Conform normelor romanesti, pentru gradul de intensitate seismica VII, terenul necoeziv este susceptibil la lichefiere, situatie in care se impun masuri tehnice pentru reducerea sensibilitatii la lichefiere a zonei din masa pachetului de terenuri necoezive.
Din cauza starii afanate a nisipului pe aceasta zona, dar si a faptului ca terenul necoeziv scade in grosime, pentru prima parte a tronsonului, adica intre pozitia km 7+850 si km 8+000, s-a optat, local, pentru imbunatatirea starii de indesare a terenului necoeziv, prin procedeul de vibrare in adancime.
In ceea ce priveste rambleul autostrazii pe acest sector, realizarea lui va fi precedata de indepartarea stratului vegetal pana la atingerea terenului suport, constituit din coperta necoeziva ce urmeaza sa fie imbunatatita prin vibrare.
Zona din lungul traseului BYPASS ARAD, care urmeaza sa fie imbunatatita, se refera la portiunea cuprinsa intre km 7+800 – km 8+000. Este zona in care urmeaza sa se execute rambleul inalt cuprins intre culeea A8 si podul B080. In aceasta portiune a fost recomandata executia a trei campuri experimentale (T1, T2, T3) in scopul stabilirii distantei dintre punctele de realizare a vibrocompactarii, in conditiile atingerii unui grad de indesare ID ³ 0,60.
Testele, prin sondaje de penetrare dinamica cu con de tip greu (P.D.G.), au fost efectuate in campurile de testare mentionate, in scopul stabilirii distantei dintre ochiurile retelei triunghiulare de imbunatatire – consolidare, si anume:
• T1 – realizat dintr-o retea triunghiulara, cu latura triunghiului echilateral L = 2,00 m;
• T2 – realizat dintr-o retea triunghiulara, cu latura triunghiului echilateral L = 2,50 m;
• T3 – realizat dintr-o retea triunghiulara, cu latura triunghiului echilateral L = 3,00 m.
Prin testele de calitate efectuate in fiecare camp, respectiv celula de testare, s-a urmarit stabilirea, din punct de vedere calitativ si cantitativ, a efectului interventiei de imbunatatire a terenului de fundare pe intervale de grosimi de strat admise pentru terenul de imbunatatit, prin stabilirea valorii gradului de indesare ID, care sa ateste sau nu, desensibilizarea la lichefiere a pachetului necoeziv pe grosimea de 8,00 ÷ 9,00 m.
Pentru stabilirea distantei optime dintre punctele retelei triunghiulare de imbunatatire prin vibro – consolidare de adancime s-au luat in considerare valorile L0i si IDi pentru pachetul de pamant necoeziv de la – (3,00 m … 4,00 m) la – (8,00 m … 9,00 m) cu care s-a constituit diagrama de variatie a gradului de indesare (IDi), in functie de distanta dintre punctele retelei triunghiulare de imbunatatire prin vibro – consolidare de adancime (L0i).
Conform cu cele prezentate distanta dintre ochiurile retelei triunghiulare de imbunatatire prin vibrocompactare de adancime va fi de L0 = 2,75 m.
Dupa analiza acestor rezultate s-au recomandat urmatoarele:
• Dupa terminarea consolidarii de adancime, prin vibrocompactare a masivului de pamant cuprins intre – (8,00…9,00 m), palniile de tasare, formate in zona punctelor de vibrocompactare, au fost umplute cu material de umplutura din groapa de imprumut sort 0…20 mm si compactate cu rulouri vibratoare adecvate, dar cu masa nu mai mica de 10 tone.
• In continuare, s-a pregatit platforma suport a rambleului de legatura intre culeea A8 si culeea B080 din materialul de aport folosit pentru deplasarea utilajului de vibrocompactare in zona de consolidare, care a fost compactata cu rulouri compactoare-vibratoare cu masa minima de 15 tone.
• Operatiile mai sus mentionate au permis obtinerea unui strat de forma realizat prin stabilizare mecanica. Dupa executia stratului de forma, s-au montat cate trei reperi de tasare in puncte prestabilite, in cele patru sectiuni transversale.
• Pe masura realizarii rambleului, pe etape de executie a acestuia, s-au efectuat masuratori ale tasarilor (consolidarii) pachetului superficial, in grosime medie de 3,00 m, tasari pe baza carora se va aprecia procesul de consolidare a acestui pachet de pamanturi slab coezive.
• In vederea eliminarii aparitiei unor tasari suplimentare, fata de cele preevaluate pe baza incarcarilor normale de exploatare, pe portiunea cuprinsa intre km 7+800 – km 8+000 rambleul a fost suprainaltat cu 1,80 m fata de inaltimea reala de executie a acestuia.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 73 – august 2011, pag. 16
Autori:
prof. dr. ing. Tadeus Schein – director general,
dipl. ing. Ivan Victor Bogdanov, M.Sc. – director executiv,
dipl. ing. Olimpiu Hehn – geotehnician SC TERRASOND SRL
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns