«

»

Un om dedicat constructiilor industriale! Inginerul LAURENTIU NAUM – presedintele SC GIP GRUP SA la varsta de 70 de ani

Share

Se spune ca florile sunt, cu prioritate, destinate femeilor. Atunci, insa, cand un barbat in toata firea isi mai adauga un an in buchetul vietii, florile ii creeaza o stare de multumire launtrica, inlaturand orice rezerva de nostalgie legata de trecerea anilor.

Flori i se cuvin si unui tenace si indarjit constructor care si-a „confundat“ viata cu profesia ce zideste si lasa oamenilor bunuri menite sa le asigure locuri de munca, habitat, servicii si satisfactii pe masura perioadei in care traiesc. Este inginerul Laurentiu Naum – presedintele SC GIP GRUP SA.

 

Laurentiu NAUM s-a nascut la 18 august 1941 in Mora­vleanca, localitate apartinand astazi de Ucraina.

A urmat cursurile Liceului Teoretic din Braila, pe care l-a absolvit in 1960 dupa care intre 1961 si 1965 a fost student al Institutului Politehnic Timisoara – Sectia Constructii civile, industriale si agricole.

Activitatea sa profesionala, desfa­surata dupa absolvirea Institutului Politehnic din Timisoara, este strans legata de multe dintre obiectivele industriale edificate in Romania in ultimii 45 de ani.

Si-a inceput activitatea ca inginer proiectant la IPROMET Galati unde, intre anii 1966 si 1967, a contribuit la realizarea Laminorului 1 de la Combinatul Siderurgic Galati (esta­cadele si structura de rezistenta).

Intre 1968 si 1970, ca angajat al Trustului de Lucrari Speciale Bucu­resti, a fost sef de santier la lucrarile de la Combinatul Petrochimic Brazi si de la Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste.

In 1971 si 1972, ca inginer sef la Intreprinderea de Constructii-Montaj Dambovita, a coordonat lucrarile de glisare de la cladirile de locuinte P+10 din Targoviste.

Intre 1973 si 1991, inginerul Laurentiu Naum a fost, din nou, angajatul Trustului de Lucrari Speciale din Bucuresti, de aceasta data in calitate de sef de santier, sef atelier proiectare si director.

In aceste functii a condus lucra­rile la prizele de apa Turnu-Magurele si Tandarei si la batalu­rile de slam Turnu-Magurele, Slobozia si Bucuresti Sud.

Ca sef al atelierului de proiectare a conceput lucrari de o complexitate deosebita pentru cosurile de fum cu inaltime intre 250 m si 350 m de la CET Progresul, CET Halanga Turnu-Severin si din Ucraina, de la Combinatul Industrial Krivoi-Rog.

Ca sef de santier la TLS (Trustul de Lucrari Speciale) Bucuresti, ing. Laurentiu Naum a coordonat si lucrarile de la numeroase obiective pe care intreprinderea le-a executat in alte tari. Dintre acestea amintim: silozurile de clincher, ciment si faina de la Banyas – Siria, Bagdad, Sinjar si Al-Qaim – Irak, Assint II si El-Warta – Egipt.

Intre 1991 si 1993, ing. Laurentiu Naum a fost seful sectiei de proiectare din cadrul SC GIP GRUP SA iar din 1993 este presedintele Consiliului de Administratie si director general al societatii.

In aceasta perioada, SC GIP GRUP SA a executat numeroase lucrari importante la realizarea carora aportul ing. Laurentiu Naum a fost hotarator. Amintim dintre acestea:

• Sediul GIP – cladire P+7;

• statie de epurare ape uzate Glina Bucuresti;

• cladirea Grand Hotel Marriott Bucuresti;

• reparatii la pista aeroportului Mihail Kogalniceanu Constanta;

• proiectare si executie Cos dis­per­sie gaze Phoenix Baia Mare H = 350 m;

• consolidari si reabilitari la cosu­rile de fum de la:

– CET Isalnita (H = 200 m);

– CET Deva (H = 220 m);

– CET Rovinari – cosurile nr. 2  si nr. 3 (H = 220 m);

– Arpechim Pitesti (H = 80 m);

– CET Palas Constanta (H = 100 m,  H = 250 m);

– CET Bucuresti Sud (H = 120 m);

• reparatii capitale pentru protectia turnului de racire de la CET Turceni;

• consolidarea silozurilor de la Combinatele Holcim din Campulung Muscel si Alesd.

Activitatea profesionala a ingine­rului Laurentiu Naum s-a concretizat printr-o vasta experienta in expertizarea, proiectarea si consolidarea constructiilor inalte (cosuri de fum industriale, turnuri, silozuri, rezervoare, castele de apa decantoare, fermentatoare etc.), experienta doban­dita in cei 45 de ani de activitate in tara si in strainatate. De altfel, ing. Laurentiu Naum este expert in tehnologia de functionare a cosurilor industriale si militant activ pentru mentinerea in siguranta a acestor structuri vitale in cadrul centralelor termoelectrice si a altor instalatii industriale.

Este elaborator de solutii tehnice proprii brevetate, pornind de la cosurile de fum industriale cu structura de rezistenta nevizitabila si culminand cu realizarea de cosuri duble cu structura vizitabila.

In calitate de sef de sectie pro­iectare a elaborat proiectele de organizare de santier, executie si tehno­logice pentru peste 90 de cosuri de fum industriale din tara. Prin solutiile adoptate a reusit sa obtina reduceri importante ale timpului de executie, costuri de productie mai mici, mentinand, totodata, gradul de siguranta si calitatea constructiei.

Ing. Laurentiu Naum este membru al „International Committee for Industrial Chimneys“ (CICIND) – for international al specialistilor in dome­niul cosurilor industriale.

Iata detalierea catorva lucrari de exceptie proiectate si executate sub coordonarea sa:

• torcretarea si protectia reacto­rului de la cracarea catalitica Brazi, constructie cu H = 60 m, D = 42 m executata in anul 1969;

• priza de apa Turnu Magurele cu 4 criburi de larg in Dunare, cu lungimea de 250 m, 4 fire cu conducte de ø 880 mm, in anul 1974;

• batalurile de slam pentru instalatiile de la Combinatele Chimice Turnu-Magurele, Targu-Mures si Craiova, care au avut rolul de rezervoare impermeabile de 15-30 ha, pentru slamurile foarte agresive care nu trebuiau sa ajunga in panza frea­tica – lucrari executate in anul 1975.

A participat, de asemenea, la proiectarea si executia unor structuri industriale din beton armat repre­zentative, cu inaltimi intre 100-350 m, lucrari la care ne-am referit anterior.

Ing. Laurentiu NAUM este coautor la Inventia O.S.I.M. nr.96089/1987 cu titlul „Cos de fum“ si participant la elaborarea de prescriptii tehnice:

• P-133/1-1994 – Normativ tehnic republican privind repararea si consolidarea cosurilor industriale din beton armat. Elaborator: GIP SA Bucuresti;

• P127/1994 – Normativ de proiec­tare si executie a protectiei termice si anticorozive.

Este, totodata, initiatorul unui „Program de consolidare a constructiilor inalte, cat si revizuirea normativelor de calcul a acestor constructii“.

Aflat la o varsta la care multi dintre colegii sai de generatie isi consuma linistiti pensia, inginerul Laurentiu Naum, aflat inca in plenitudinea fortelor sale fizice si intelectuale, continua sa „lupte“ cu indarjire cu inertia si indiferenta factorilor de decizie in domeniu, ce nu constientizeaza pericolul in care se afla majoritatea constructiilor industriale inalte de pe platformele complexelor energetice, chimice sau siderurgice, la un eventual cutremur major.

La consolidarea acestor constructii speciale, inalte, cu deosebire a cosurilor de fum industriale – in numar de peste 120 – specialisti de la SC GIP GRUP SA ar putea avea o contributie importanta datorita experientei dobandite in cei peste 45 de ani de proiectare, expertizare si executie in acest domeniu.

Este un obiectiv pe care inginerul Laurentiu Naum il doreste indeplinit alaturi de specialistii pe care ii coordoneaza in cadrul societatii.

Odata cu urarile de viata lunga si multe bucurii, pe care i le adresam la acest ceas aniversar, ii dorim sa aiba posibilitatea de a-si valorifica in continuare bogata experienta pe care a acumulat-o in cei peste 45 de ani de activitate.

La multi ani !

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 73 – august 2011, pag. 4



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/08/18/un-om-dedicat-constructiilor-industriale-inginerul-laurentiu-naum-presedintele-sc-gip-grup-sa-la-varsta-de-70-de-ani/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.