S-a nascut la 18 octombrie 1939 in Bucuresti.
Dupa absolvirea Liceului Spiru Haret din Bucuresti, a urmat studiile Facultatii de Masini si Utilaje pentru Constructii din Institutul de Constructii Bucuresti, devenind in anul 1967 inginer in domeniul inginerie mecanica, specialitatea masini pentru constructii.
Activitatea didactica a inceput-o in acelasi an, ca preparator la Catedra de masini pentru constructii a Institutului de Constructii Bucuresti. Ulterior, a devenit asistent, sef de lucrari (1973 – 1979), conferentiar (1979 – 1990), profesor (1990). A condus seminarii, proiecte, lucrari de laborator, cursuri la disciplinele: Masini de constructii; Actionarea hidraulica, pneumatica si de automatizarea masinilor de constructii.
In anul 1979, a devenit doctor inginer sustinand teza: Contributii la studiul regimurilor tranzitorii ale sistemelor hidraulice de reglare automata a proceselor de sapare la excavatoarele cu o cupa.
Din anul 1991, este conducator de doctoranzi: opt doctoranzi din Romania, SUA, Canada, obtinand titlul de doctor inginer sub coordonarea sa.
In paralel cu activitatea didactica, a efectuat o intensa activitate de cercetare stiintifica si de proiectare. A elaborat si condus numeroase lucrari pluridisciplinale (cu specialisti din domeniile: mecanica, constructii, electronica, fizica, metalurgie, automatica etc.), concepand si realizand, totodata, (la nivel de experimentare/omologare) masini si sisteme tehnice complexe, automatizate, din domeniul masinilor de constructii, al protectiei seismice a constructiilor, al tehnicii militare, al activitatilor spatiale etc.
Mentionam ca, a obtinut trei brevete de inventie in domeniul servovalvelor electrohidraulice, proiectand si construind echipamente de performanta, cu utilizare in automatizari, tehnica militara si industria automobilelor.
Prof. Petre Patrut a elaborat peste 120 de lucrari (carti, manuale, articole, comunicari stiintifice, contracte de cercetare stiintifice) de inalt nivel si unanim apreciate.
O alta activitate insemnata a prof. Petre Patrut, desfasurata la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, o reprezinta functiile de conducere: prorector cu cercetarea stiintifica si infrastructura (1990 – 1996) si rector (1996 – 2004), contribuind major la informatizarea procesului de invatamant, prin crearea retelelor de calcul in toate facultatile, dotarea cu aparatura didactica si de cercetare stiintifica a laboratoarelor etc.
De subliniat ca, a initiat, organizat si condus ample lucrari de reabilitare, consolidari si reparatii capitale ale tuturor localurilor facultatilor si ale unor camine studentesti. A initiat si condus lucrarile de construire a Salii de sport a Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, amplasata in Parcul Lacul Tei.
In prezent, prof. Petre Patrut este presedintele Consiliului de Administratie al UTCB cu contributii insemnate la dezvoltarea cercetarii stiintifice, invatamantului, al intaririi si consolidarii infrastructurii universitatii.
Prin realizarile didactice si stiintifice, prin publicatiile sale, prof. Petre Patrut se inscrie in randul celor mai de seama personalitati ale stiintei si tehnicii romanesti in domeniul inginerie mecanica – specialitatea masini de constructii.
Exemplu de munca, perseverenta si intransigenta profesionala, inovator in solutii tehnice, capacitate de a sesiza esentialul, initiativa, profesorul Petre Patrut este deosebit de apreciat de cadre didactice si specialisti.
(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns