«

»

INJECTOFORAJ DRILLING TOOLS – Comacchio MC 602

Share

In acest numar al revistei ne-am propus sa va prezentam o noua creatie a COMACCHIO Industries SRL – MC 602 –, o masina unica prin caracteristicile sale pe piata de instalatii de foraj de talie mica si medie.

 

„Observam de ceva timp o cerere din ce in ce mai mare, pe piata de profil, pentru o masina compacta, puternica si capabila sa execute lucrari de fundatie in spatii restranse sau in interiorul cladirilor, acolo unde emisiile de zgomot si gaze (fum) trebuie limitate la valori cat mai mici“, a precizat unul dintre responsabilii proiectului, dl. Flavio Durigan. Asa a luat nastere ideea unei masini „modulare“, cu o centrala puternica instalata la bordul masinii, atunci cand spatiul permite, dar care poate fi usor detasata de corpul masinii atunci cand aceasta lucreaza in spatii inguste, in interiorul cladirilor, subsoluri sau galerii de mici dimensiuni.

Prin urmare, masina de foraj MC 602 este similara masinii MC 400P, un model de masina de foraj bine cunoscut al firmei COMACCHIO, model care s-a afir­mat datorita conceptului sau de centrala separata (disponibila in varianta pe senile cu cauciuc sau pe senile otel) dar cu avantajul, practic, de transfer al centralei la bord, atunci cand spatiul din santier permite, simplificand deplasarea si pozitionarea masinii. De la „verisoara“ sa, MC 400P, noua masina de foraj a firmei COMACCHIO a preluat o varietate de meca­nisme, in timp ce pentru caracteristicile sale de tragere si impingere, MC 602 este comparabila cu clasa lui MC 600. De aici si numele care i-a fost dat masinii: „2“–ul indicand posibilitatea de a avea doua masini cu caracteristici diferite, combinate intr-una singura.

O noutate absoluta este sistemul special de cuplare, sistem care permite demontarea centralei de putere a masinii si remontarea, in orice moment si loc, fara ajutorul unui echipament special sau a unor dispozitive de ridicare cum ar fi parghii sau macara. In practica, una sau doua persoane sunt in masura sa efectueze transformarea masinii, in scurt timp si fara a fi nevoie sa mute masina din santier la sediu. Simplitatea si siguranta opera­tiunii este garantata de un sistem de ridicare cu doua parghii, actionate de cilindri hidraulici, controlat de la distanta. Cand este coborata la sol, centrala este asezata pe un carucior cu roti si poate sta la o distanta maxima de 20 m de masina de foraj.

„Faza de proiectare a mecanismului de ridicare a necesitat o atentie speciala. Obiectivul era acela de a concepe instalatia de ridicare si centrala hidraulica in asa fel incat sa garanteze maxima simplitate a montajului si demo­n­tajului si sa pastreze, cat mai mult posibil, dimensiunile masinii“, a explicat responsabilul biroului tehnic, dl. Michele Piotto. De fapt, si in versiunea cu cen­trala la bord, masina de foraj MC 602 este mult mai compacta: cu cei 5.300 mm lungime si numai 1.200 mm latime (cu carucior strans) poate ajunge chiar si in spatii inguste, acolo unde alte masini de putere egala nu pot ajunge. Cu cen­trala detasata, lungimea masinii se reduce cu aproximativ un metru.

Sa vedem in detaliu care sunt carac­teristicile tehnice ale „bebelusului“ COMACCHIO.

Montata pe un sasiu senilat, cu senile din otel cu largime variabila de la 1.200 mm la 1.600 mm, masina de foraj MC 602 este dotata cu centrala de putere de 71 kw, cu motor diesel turbo intercooler, care garanteaza un nivel ridicat de productivitate atat in versiunea „la bord“ cat si „detasat“. Ca o alternativa, centrala hidraulica poate fi livrata cu un motor electric de 75 kw, pentru utilizarea pe santierele care au limitari in ceea ce priveste emisiile de zgomot si fum.

Sistemul foarte complex de articulatii, cu care este dotata masina, este compus dintr-o „RALLA“ frontala pozi­tionata pe masina, o a doua „RALLA“ pe mast si un sistem dublu de blocare a bratului si a mast-ului. Acesta din urma este prevazut, printre altele, cu contrasanie actionata de pistoane hidra­ulice, permitand o cursa de 500 mm. Datorita acestei varietati de articulatii, MC 602 garanteaza maxima precizie in pozitionarea mast-ului si este capabil sa execute foraje in unghi de 3600, aspect fundamental (esential) pentru executia de lucrari in galerii.

O mentiune speciala se refera la sistemul telescopic de reglare a lungimii mast-ului, care permite variatia cursei capului de foraj in functie de spatiul in care se lucreaza, datorita unei extensii (prelungiri) de 1.150 mm, garantata printr-un mecanism „mixt“ cu motor si cilindru hidraulic.

Masina de foraj MC 602 este echipata cu un catarg telescopic care permite utilizarea de prajini de foraj de diferite lungimi, cu o cursa utila, de la un minim de 950 mm (cu mast-ul in po­zitia „inchis“) pana la 2.100 mm (cu mast-ul in pozitia „deschis“) si care, spre deosebire de alte modele de masini de foraj, nu necesita interventia manuala pentru aplicarea si inlocuirea de prelungiri.

Un avantaj notabil este eliminarea „timpilor morti“ pentru trans­­formare, de unde rezulta o economie de timp si costuri.

Echiparea de baza a masinii pre­vede montarea unui cap de rotatie de 1.680 daN la 0-29 rpm dar, datorita puterii de aproximativ 100 de cai, noul MC 602 poate fi echipat si cu o gama larga de ciocane rotopercutoare si capete de rotatie, pana la un cuplu de 2.400 daN, ceea ce permite abordarea de fronturi de lucru variate si adop­tarea tehnicilor de forare optime, in functie de tipul terenului. Prevede inclusiv posibilitatea montarii unui sistem de foraj cu cap dublu.

Un alt aspect interesant este reprezentat de comenzile masinii. Vazand pentru ce a fost conceputa, s-a considerat necesara dotarea masinii de foraj MC 602 cu un nou tip de radiocomanda, proiectata de COMACCHIO, radiocomanda care, in afara de controlul electric al functiilor de miscare a senilelor, gestioneaza operatiunile de pozitionare si foraj (inclusiv reglajul mast-ului telescopic), facilitand activitatea operatorului, care poate conta pe o maxima manevrabilitate, combinata cu un nivel ridicat de siguranta. Chiar si sistemul de demontare si montare a centralei este controlat de aceeasi radiocomanda, care permite operato­rului sa efectueze toate fazele descarcarii si incarcarii, fara niciun risc la manipularea sarcinilor grele.

Toate acestea permit reducerea la minim a „timpilor morti“ in diverse stadii de lucru.

Masina de foraj MC 602 poate fi echipata cu o gama de accesorii care fac posibila personalizarea sa in functie de necesitati. Printre acestea se numara: menghina dubla, troliul de serviciu, lubrificatorul de linie, predispozitiile pentru pompele auxiliare externe, motoarele electrice.

Puternica, versatila si compacta, masina de foraj MC 602 se prezinta ca o masina unica de acest gen pe piata de instalatii de foraj de talie mica si medie. Dupa debutul oficial la SAMOTER, primul lot de masini produse va fi destinat pietei italiene si Statelor Unite, unde masina de foraj MC 602 a fost prezentata la CONEXPO in Las Vegas.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 74 – septembrie 2011, pag. 18Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/09/18/injectoforaj-drilling-tools-comacchio-mc-602/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.