«

»

150 de ani de la nasterea lui Robert Bosch

Share

“Prefer sa pierd bani decat increderea clientilor” – Fondatorul companiei a creionat cultura corporatiei care este valabila si in zilele noastre

 

Ziua de 23 septembrie 2011 marcheaza 150 de ani de la nasterea lui Robert Bosch. Valori precum credibilitatea, incre­derea si legalitatea au fost principii de baza ale activitatii sale antreprenoriale – chiar si azi sunt la fel de actuale pentru compania pe care a fondat-o.

Ele ghideaza puterea inovatoare, standardele de calitate, orientarea internati­onala si responsabilitatea sociala corporativa ale Grupului Bosch.

Pe langa aniversarea a 150 de ani de la nasterea fondatorului sau, in 2011, Grupul Bosch aniverseaza si 125 de ani de la infiintarea firmei.

 

Transformarea unui simplu atelier intr-o companie internationala

Robert Bosch s-a nascut pe 23 septembrie 1861, in Albeck, langa Ulm, in sudul Germaniei. Dupa o perioada de ucenicie, ca mecanic de precizie si dupa ce a lucrat pentru mai multe companii in afara Germaniei, el a deschis „Atelierul de mecanica fina si electrotehnica” in Stuttgart, la 15 noiembrie 1886.

Referitor la acesti ani, Bosch a afirmat: „Dupa eforturi indelungate si obositoare, afacerea mea, care initial era foarte mica, a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai rapid.’’ Inca de pe atunci, succesul s-a datorat spiritului sau inovator si standardelor inalte de calitate ale produselor sale.

In 1887, la cererea unui client, Bosch a produs primul dispozitiv de aprindere cu magnetou, care genera scanteia electrica necesara pentru arderea amestecului de aer-carburant intr-un motor stationar cu ardere interna. Bosch a fost primul producator care a adaptat sistemul de aprindere cu magnetou de joasa tensiune la motorul unui autovehicul. Acesta a fost urmat, in 1902, de sistemul de aprindere cu magnetou la inalta tensiune Bosch. Astfel, succesul comercial a fost asigurat, compania fiind propulsata pe pozitia de lider in furnizarea de tehnologie auto.

Dezvoltand un sistem de aprindere fiabil, Bosch a gasit solutia ideala pentru una dintre cele mai mari pro­bleme tehnice din primii ani ai industriei de automobile. Inovatia a reprezentat, de asemenea, primul capitol din povestea de succes a companiei Bosch ca furnizor de piese auto. In 1901, Robert Bosch a reusit sa-si deschida propria fabrica in domeniu, cu un numar de 45 de angajati. Sub indrumarea lui Robert Bosch, compania a dezvoltat o serie de inovatii tehnice si tehnolo­gice care au facut viata cotidiana si munca oamenilor mult mai sigure, confortabile si eficiente. Exemplele includ stergatoarele de parbriz, pompa de injectie diesel si sculele electrice.

Bosch a fondat prima sa filiala in afara Germaniei, in Regatul Unit al Marii Britanii, in anul 1898. Acesta a fost inceputul unei expansiuni globale, noi sedii si locatii de productie fiind infiintate in toate colturile lumii. Decizia de a cultiva prezenta globala a companiei si de a transforma afacerea intr-o retea internationala de dezvoltare, productie si vanzari a fost una dintre cele mai importante initiative strategice intreprinsa de Robert Bosch.

Robert Bosch a murit la Stuttgart, in data de 12 martie 1942. In testamentul sau, el a stabilit principiile fundamentale pe care trebuie sa le urmeze succesorii sai. Independenta financiara si autonomia companiei Robert Bosch GmbH au fost deosebit de importante pentru el, din moment ce acestea ar asigura viitorul si succesul pe termen lung al companiei.

In prezent, Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. In domeniile auto si industrial, bunuri de larg consum si echipamente pentru constructii, aproximativ 285.000 de angajati au generat vanzari de aproximativ 47,3 miliarde de euro in anul fiscal 2010. Pentru anul fiscal 2011, Bosch estimeaza vanzari de aproximativ 50 de miliarde de euro si un numar de angajati de aproximativ 300.000 pana la finalul anului.

Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si peste 350 de filiale si companii regionale in mai mult de 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Grupul Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vanzare se afla la baza cresterii concernului german.

In fiecare an, Bosch cheltuieste peste 3,8 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si inregistreaza aproximativ 3.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii prin oferirea de solutii care sunt atat inovatoare, cat si utile.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 75 – octombrie 2011, pag. 48Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/10/18/150-de-ani-de-la-nasterea-lui-robert-bosch/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.