Din cauza cresterii preturilor terenurilor, locurile cu terenuri slabe pentru constructii devin pe zi ce trece din ce in ce mai atractive pentru dezvoltatori. Iata de ce vibrocompactarea sau executia pilotilor de balast poate insemna o solutie foarte buna.
Firma Romdril va poate furniza solutii pentru toate metodele uzuale de intarire a solurilor slabe care pot fi:
• piloti sau micropiloti forati;
• jet grouting (injectie la adancime de pana la 40 m cu ciment sub presiune de 500–600 bari);
• grouting (injectie la adancime de pana la 20 metri cu ciment sub presiune de pana la 100 bari);
• soil mixing (amestecarea solului cu ciment sub presiune cu ajutorul unor masini de forat);
• piloti de balast (vibropresarea de balast sau pietre in jurul unei coloane vibrante sustinute de o macara).
Ca reprezentant in Romania al firmei PTC, SC Romdril SRL va prezinta acum utilajele de vibroimpingere:
• pentru executia pilotilor de balast, o solutie moderna si des intalnita chiar si in tara noastra;
• pentru intarirea solurilor moi (nisip, mlastini, argila slaba etc.).
Ciocanele vibratoare marca PTC produc vibratii pe directie verticala si sunt utilizate la infigerea sau extragerea diferitelor profile, cum ar fi: palplanse, grinzi H si I, tubulaturi si tevi, piloni din ciment, piloni din lemn.
Pentru prinderea elementelor care se vibreaza, ciocanele vibratoare marca PTC sunt dotate cu o gama larga de menghine pentru adaptarea la diferitele dimensiuni si diametre ale profilelor.
Vibratoarele se pot monta pe excavatoare sau macarale.
Tipuri de vibratoare:
• cu frecventa standard, care au momentul excentric cuprins intre 15 – 261 kgm si amplitudinea maxima intre 20,9 – 31,3 mm;
• cu frecventa inalta si moment variabil (ideale pentru lucrul in centrul orasului datorita controlului strict al vibratiilor), care au momentul excentric cuprins intre 0 – 8 kgm si 0 – 48 kgm si amplitudinea maxima cuprinsa intre 11,8 – 16,8 mm;
• cu frecventa inalta (37–38 Hz), ce au momentul excentric cuprins intre 6,5 – 27 kgm si amplitudinea maxima intre 19,4 – 22,5 mm;
• cu frecventa standard si amplitudine variabila, cu momentul excentric cuprins intre 0 – 23,5 kgm si 0 – 130 kgm si amplitudinea maxima intre 16,5 – 26,8 mm.
PTC Vibrolance este un sistem hidraulic vibrant care este compus din:
• o sonda vibratoare cilindrica cu aripi demontabile;
• o unitate hidraulica special proiectata cu motor Diesel de 138 KW sau 242 KW;
• una sau mai multe tevi de extensie;
• un set de furtunuri hidraulice de 30 sau 45 de metri;
• un separator de vibratie care stopeaza trecerea vibratiilor in bratul macaralei;
• ca optiune, un sistem de alimentare cu balast la baza lancii vibratoare;
• instrumentatie de calcul a vibratiilor si a materialului compresat.
Avantajele sistemului constau in: eliminarea totala a vibratiilor transmise in carligul de sustinere; utilizarea extensiilor de 5 metri asigura ajungerea la adancimea dorita; fiabilitatea ridicata; frecventa de vibratie variabila asigura adaptarea la diferite tipuri de soluri (pentru nisip frecventa inalta si amplitudine mica iar pentru argila, frecventa joasa si amplitudine mare); mentenanta simpla si redusa datorita modului de proiectare.
PTC Vibrolance poate fi atarnata liber de o macara sau ghidata pe un mast si este vibrata in pamant prin propria greutate sau ajutata prin injectia de aer sau apa.
Modul de lucru este urmatorul: se vibreaza cilindrul, eventual cu injectie de apa, pana la adancimea dorita si la ridicare se adauga material cu compactari progresive pana la suprafata.
De la diametrul de 350 – 400 mm se ajunge la piloti de 600 – 800 mm, prin impingerea in adancime si laterala, iar caroiajul pilotilor se determina de proiectant intre 1 – 1,5 metri distanta unul de altul. Datorita faptului ca lancea este inchisa jos se realizeaza si compactarea laterala a terenului (displacement). Materialul introdus este bine compactat si metoda este mai ieftina decat cea a pilotilor din beton, forati sau prefabricati.
PTC furnizeaza, de asemenea, pompele de apa necesare (150m3/h la 15-30 bari) antrenate de un motor Diesel separat sau de unitatea de putere hidraulica.
PTC pune la dispozitie si un sistem de masurare si monitorizare numit Vibrolance Vibcorder pentru controlul ratei de compactare sau al adancimii de lucru. Avantajele utilizarii acestuia sunt: permite controlul parametrilor de catre operator in timpul vibrarii, fiind instalat pe macara; operatorul poate vedea cand s-a ajuns la adancimea dorita si poate porni compactarea; datorita memoriei sistemului, toate operatiile pot fi inregistrate iar un raport tiparit poate da o dovada a bunei executii; ca o optiune, poate fi masurata si inclinarea x, y a cilindrului.
Momentul excentric al PTC Vibrolance poate atinge 11,2 m/kg, frecventa de vibrare este intre 1.680 rpm si 3.000 rpm iar forta centrifugala intre 116 kn si 354 kn.
De asemenea, putem livra Unitati de Putere hidraulice comandate de un sistem controlat de microprocesor si radiocomandate, cu motoare Diesel, cu puteri maxime de 892 HP. Aceste unitati hidraulice, care in esenta reprezinta un motor diesel, pompe hidraulice si rezervoare de ulei pot alimenta si orice alt tip de consumatori hidraulici cum ar fi: pompe, cilindri, ciocane vibratoare, picoane, luvoaieze, demolatoare etc.
SC ROMDRIL SRL furnizeaza toate tipurile de palplanse laminate sau ambutisate si toate combinatiile de pereti (teava – palplansa, profil H cu profil Z).
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 75 – octombrie 2011, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns