(Urmare din numarul anterior)
Cabinetul Guvernatorului si secretariatul
Cabinetul Guvernatorului si secretariatul sunt doua sali alaturate, amplasate imediat in dreapta Salii Consiliului de Administratie. In proiectul initial al Palatului, ele facusera parte din suita de sali destinate receptiilor, iar in primele decenii ale secolului XX functiunile lor au fost transformate. Ele mai pastreaza decorul original, mult mai retinut decat al Salii Consiliului de Administratie, cu o cromatica mult mai luminoasa, ce creeaza un rafinat contrast.
Prima sala, Cabinetul Guvernatorului, are dimensiunile de 6,30 m x 10,70 m si o inaltime de 5,80 m. Secretariatul este mai mic, avand 7,00 m x 6,30 m, cu aceeasi inaltime. Accesul in cele doua spatii se realizeaza independent, printr-un hol adiacent scarilor monumentale. Salile au asigurata o comunicare directa. Cabinetul Guvernatorului are acces direct si in Sala Consiliului de Administratie.
Peretele spre Sala Consiliului de Administratie este decorat cu o oglinda monumentala, de cristal, avand 3,60 m x 2,43 m, cu rama stucata. Oglinda este incadrata de doua usi pictate cu ancadramente amplu decorate si cu frontoane din stucatura.
Spatiile dintre usi, ca si cele dintre ferestre, sunt ritmate de suprafete tapetate cu matase ocru-auriu si incadrate cu acelasi tip de rame stucate ca si marea oglinda. Aceste panouri incep de la nivelul ferestrelor si ajung pana sub o cornisa formata din mai multe profilaturi, imediat sub tavan.
Cornisa are o inaltime de cca. 65 cm si avanseaza discret spre mijlocul salii. La marginea tavanului, o friza cu elemente florale, ingusta, formeaza un chenar iar in mijlocul campului este plasata o caseta fara borduri, romboidala, descriind un amplu decor floral, in centrul lui fiind suspendat candelabrul.
Stucaturile ancadramentelor, frontoanele, profilaturile aveau lacune, lovituri accidentale, eroziuni ale suprafetelor poleite si ale vopsitoriilor. Tapetul de matase avea un aspect invechit, fiind decolorat neuniform.
Toate usile casetate ale acestor spatii au tablii pictate cu motive florale in stil clasic. Tabliile au fost conservate, restaurate si remontate.
Consolidarea, prin turnarea unei diafragme din beton armat, intre Sala Consiliului de Administratie si Cabinetul Guvernatorului, a necesitat o interventie complexa de demontare a oglinzii si a decoratiei policrome a peretelui si a unei suprafete din plafon. Erau operatii delicate si pline de risc.
Au fost stabilite doua etape distincte, iar lucrarile au inceput in octombrie 2007. Interventiile s-au desfasurat pe tot peretele de est, pe doua zone adiacente, pe peretii nord si sud, pe toata inaltimea camerei, si pe o fasie de aproximativ 60 cm din plafon.
Succesiunea operatiunilor a fost:
• Realizarea releveului si a documentarului fotografic din care rezulta tipul si cantitatea de stucatura policroma: frontoane altorelief, scafe, profile turnate sau trase la perete, frize decorative, componente policrome din lemn, cadru oglinda monumentala originala.
• Demontarea elementelor din lemn si sticla, cu notarea grafica a fiecarui element in parte. Operatiunea s-a efectuat cu mare precautie, pentru a nu afecta lemnul foarte uscat, fragil si marcat de timp, precum si decoratia policroma existenta, in special pe tabliile usilor, pe tocuri si pe lambriuri. Demontarea oglinzii s-a facut cu pozitionarea ei pe un sevalet si amplasarea acestuia in mijlocul camerei, astfel incat sa nu fie afectata de lucrarile de consolidare din camera.
• Desfacerea si extragerea elementelor decorative din ipsos, cu identificarea si desprinderea legaturilor metalice, indepartarea chituirilor, decuparea prin taiere si extragerea propriu-zisa. Suprafata de lucru a fost intregul perete est si fasiile adiacente de pe peretii de nord si sud, dar si plafonul, pe o distanta de 60 cm.
Operatiile s-au facut cu mare atentie, evitandu-se pericolul fracturarii elementelor din ipsos. Lucrarile au fost solicitante si din cauza ca rosturile dintre elementele de ipsos, chituite initial, au fost executate foarte corect si acoperite cu straturi de grund si vopsea, facand dificila descifrarea lor.
• Asigurarea provizorie a marginilor elementelor de stucatura, ce au ramas la perete pe toata durata de extragere, de realizare a diafragmei de beton si cea de replantare a decoratiilor. Oglinda a fost si ea asigurata si protejata.
Etapa a doua a cuprins replantarea elementelor de stucatura policroma, completarea profilelor, montarea elementelor din lemn si a oglinzii monumentale.
A fost refacuta pictura plafonului, inclusiv aurirea elementului decorativ central. Iluminatul a fost amplificat in ambele sali, cu aplice realizate in acelasi stil cu al candelabrelor originale.
Tapetul a fost schimbat, cu pastrarea aceleiasi game coloristice iar decoratia parietala a fost integral restaurata, urmandu-se aceleasi proceduri ca in cazul Holurilor sau a Salii Consiliului de Administratie.
Scara guvernatorului
Scara guvernatorului asigura accesul la apartamentul guvernatorului, care, initial, ocupa o mare parte a etajului l din aripa Carada. Scara era destinata guvernatorului si oaspetilor acestuia. In 1921 apartamentul a fost transformat in birouri, iar loan Bibicescu, guvernatorul din acel moment, s-a mutat intr-o locuinta cumparata de Banca in strada Mircea Voda.
Tratata monumental, scara face legatura directa din strada cu etajul l, prin gangul curtii Carada. Se opreste la acest etaj, care este, de altfel, si nivelul reprezentativ al Palatului. Rezolvarea plastica a preluat bosajele din decoratia fatadei cu includerea, la nivelul etajului l, a unor elemente decorative specifice spatiilor interioare.
Au fost restaurate toate componentele artistice si schimbate tamplaria si instalatiile.
Galeria guvernatorilor si spatiul muzeal
Galeria guvernatorilor si spatiul muzeal inconjoara, la primul nivel, Sala de Marmura. Spatiile au fost reorganizate, prin desfacerea peretilor de compartimentare realizati in 1930, pentru marirea suprafetelor de birouri.
Galeria face legatura intre Palatul vechi si Palatul nou din strada Doamnei, la nivelul etajului l. Decoratia initiala era realizata din pictura de ulei in culori terne. Starea finisajului era precara, existau zone grav deteriorate si zone refacute partial.
(Continuare in numarul viiltor)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – noiembrie 2011, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns