Una dintre lucrarile importante din Romania, aflata in constructie in acest moment, este “Catedrala Mantuirii Neamului”. Este o constructie monumentala, cu o structura din beton armat si ziduri din caramida cu o inaltime de 110 de metri si o suprafata de 38.000 de metri patrati, care va fi asigurata impotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter. Catedrala va putea primi in interior aproape 5.000 de pelerini.
Lucrarile de fundare au fost, bineinteles, pe masura. Acestea au fost executate de o societate romaneasca, cu experienta dovedita in asemenea tip de lucrari: Foretis SA din Bucuresti.
S-a construit, deja, un perimetru de pereti mulati cu o lungime de 365 m si o latime de 800 mm, cu adancimi intre 20 m si 24 m. Suprafata totala construita a peretilor mulati este de 8.231 m2.
Au fost turnati „in situ” 6.493 mc de beton, armat cu 528.561 kg de armatura din otel.
Pentru aceasta lucrare, compania Foretis SA a folosit doua utilaje Casagrande: B125 si C400, ambele configurate cu echipamentele KRC1, respectiv KRC2, pentru excavarea peretilor mulati.
Cele doua echipamente sunt alcatuite dintr-o bara Kelly telescopica cu sectiune patrata, la care se poate atasa un greifer. Pe greifer se pot monta falci si ghidaje de dimensiuni diferite, in functie de cerintele lucrarii. De asemenea, pentru cresterea adancimii de excavare, se pot atasa, in partea superioara a barei Kelly, prelungiri de diferite lungimi.
Echipamentul KRC1 se poate roti 900 (+/-450) in jurul axei longitudinale, iar echipamentul KRC2 se poate roti 1800 (+/- 900).
Urmatoarea faza a lucrarii de la catedrala a constat in ancorarea temporara a peretilor mulati in vederea excavarii in interiorul perimetrului. Ancorele au fost dispuse pe trei randuri:
• 192 bucati – lungime 25,5 m;
• 192 bucati – lungime 23 m;
• 164 bucati – lungime 21,5 m;
Forarea ancorelor s-a facut in trei etape, odata cu excavarea corespunzatoare a nivelului de lucru. Adancimea maxima de excavare a fost de 11,8 m.
Pentru forarea ancorelor, Foretis a folosit un utilaj Casagrande M9-1, achizitionat in primavara acestui an, prin intermediul companiei Romdril srl din Braila, reprezentant unic al Casagrandegroup Spa in Romania.
M9-1 este un utilaj complex, construit dupa standardele europene de securitate si sanatate in munca si in concordanta cu cerintele de calitate ISO 9001. Este dotat cu o serie de dispozitive de oprire de urgenta si bariere de protectie pentru diferitele parti mobile.
Avand o greutate de 18.500 kg, se poate spune ca este un utilaj de marime medie. Cu toate acestea, se dovedeste a fi foarte manevrabil si versatil. Cheia manevrabilitatii sale este cinematica mastului si suportului acestuia.
Combinatia de miscari ale celor doua componente ale masinii permit, practic, forajul din orice pozitie si la orice inclinare. Miscarile sunt realizate cu ajutorul unor pistoane hidraulice. Pentru lucrarea descrisa mai sus unghiul de forare al ancorelor a fost de 150.
Utilajul este echipat cu un motor Deutz TCD 2012 L06 2V de 147 Kw / 198CP la 2.300 rpm complet, cu radiator de caldura pentru uleiul hidraulic. Utilajul actioneaza doua pompe hidraulice principale cu piston si volum variabil care pot debita 126 l/min la 250 bari fiecare, o pompa hidraulica auxiliara cu piston si volum variabil ce poate debita 103 l/min la 280 bari si o pompa hidraulica auxiliara cu roti dintate care poate debita 100 l/min la 250 bari.
Comenzile masinii sunt dispuse in trei pozitii distincte: cele pentru pozitionarea mastului, pe un panou situat pe partea laterala stanga (conform reglementarilor europene), iar cele pentru deplasare la spatele masinii si comenzile pentru lucru pe un panou atasat unui brat mobil. Bratul mobil se poate fixa in mai multe pozitii astfel incat operatorul sa aiba vizibilitate totala asupra planului de lucru.
Mastul masinii, fabricat din otel, este adaptat configuratiei cu doua capete rotative si este conectat la masina de baza prin intermediul unui suport cu pivot. Lungimea mastului este de 6.300 mm (poate ajunge pana la 8.400 mm), ceea ce permite o cursa a capului rotativ inferior de 4.400 mm. Deplasarea acestuia de-a lungul mastului este asigurata de antrenarea unei roti dintate pe un lant actionat de un cilindru hidraulic. Forta de impingere a cilindrului este de 62 kN, iar cea de extragere de 80 kN.
Capul rotativ inferior este de tipul T2500 cu glisare laterala. Este dotat cu doua motoare hidraulice, cu volum variabil, care au un cuplu maxim de 20 kNm si o viteza de rotatie maxima de 223 rpm.
Capul rotativ superior este de tipul T1200 6V, cu glisare laterala si cutie de viteze manuala. Este dotat cu un motor hidraulic care dezvolta un cuplu maxim de 13,5 kNm si o viteza maxima de 530 rpm. In aceasta configuratie capul rotativ inferior actioneaza tubulatura de foraj iar cel superior actioneaza prajinile de foraj.
Pentru blocarea garniturii de foraj si infiletarea/desfiletarea acesteia, utilajul este prevazut cu un set de doua menghine, tip M4 si M4S, cu o forta de strangere de 250 kN si un cuplu de strangere de 45 kNm. Menghinele pot accepta diametre de la 60 mm pana la 305 mm, folosind reductii corespunzatoare. La aceasta masina se pot monta menghine pentru diametre maxime de pana la 406 mm.
Pentru manevrarea sculelor si accesoriilor de foraj exista, in dotarea masinii, un vinci de serviciu hidraulic cu forta de tragere de 20 kN si viteza de 54 m/min.
Pentru forajul cu fluid, utilajul este dotat cu o pompa de apa cu surub, actionata hidraulic, de tipul NG530L. Aceasta are un debit de 170 l/min la 24 bari si consuma echivalentul a 11 kW din puterea masinii. In acest fel, utilajul poate fora prin metoda cu fluid de spalare cu circulatie directa si inversa. De asemenea, atunci cand fluidul de foraj este aerul, se poate fora cu ciocan de fund, masina fiind dotata cu circuitul necesar montarii unui lubrificator. La lucrarea descrisa in acest articol s-a forat cu aer comprimat si tubulatura de protectie si cu noroi bentonitic si tubulatura de protectie.
Domeniile de aplicatii pentru acest utilaj nu se opresc, insa, aici. Acesta poate fi folosit pentru:
• lucrari de foraj de micropiloti (se pot fora gauri cu diametre de pana la 406 mm);
• foraje geotermale;
• foraje pentru puturi de apa;
• foraj geotehnic (folosind capul rotativ superior);
• jet – grouting (se foloseste un echipament special, atasabil).
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – noiembrie 2011, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns