Oricine citeste ceva despre “Carpatcement” este, inca de la inceput, tentat sa creada ca o astfel de firma se ocupa in exclusivitate cu producerea si comercializarea unor produse cu un specific bine definit: ciment, betoane si agregate.
Veti constata, insa, repede ca o asemenea impresie este eronata sau, mai bine zis, incorecta si insuficienta, pentru ca aceasta firma de baza si de prestigiu din tara noastra are preocupari si reusite si in alte domenii, care tin de pastrarea unui cadru ecologic conform cu normele europene si mondiale, de asigurarea securitatii si sanatatii in munca, de valorificarea unor deseuri industriale, de sustinerea unor proiecte privind perfectionarea pregatirii profesionale a tuturor salariatilor, de schimburi de experienta cu societati similare din grupul industrial din care face parte, de incurajarea prin burse de studii a tinerilor cu talent in domeniu etc.
Grupul HeidelbergCement prin societatile sale asigura, pe baza unui management performant, exigente care ar trebui identificate in activitatea cat mai multor societati industriale.
Asadar, mentinerea sigurantei la locul de munca pentru toti salariatii companiei este unul din principalele obiective si in acelasi timp o preocupare permanenta a conducerii SC Carpatcement Holding SA. Pentru a marca aceste preocupari, in cadrul companiei are loc, in fiecare an, o “Saptamana a Securitatii si Sanatatii in Munca”.
In acest an, “Saptamana Securitatii si Sanatatii in Munca” s-a desfasurat in perioada 17-21 octombrie, ocazie cu care, in toate locatiile din tara, s-au organizat o serie de evenimente prin care companiile grupului HeidelbergCement, respectiv Carpatcement, Carpat Beton, Carpat Agregate, Recyfuel si Carpat Cemtrans si-au intarit si verificat, in acelasi timp, angajamentul privind mentinerea sigurantei la locul de munca.
Fiecare zi a respectivei saptamani a fost dedicata unor aspecte specifice, legate de securitatea si sanatatea in munca si a fost marcata prin instruiri, simulari de situatii de urgenta (incendii), accidente de munca, urmate de concursuri, verificari si de evaluari ale cunostintelor acumulate.
O atentie deosebita a fost acordata educarii copiilor angajatilor in spiritul prevenirii accidentelor de munca si a mentinerii sanatatii.
Actiunea a avut ca scop constientizarea, inca de la o varsta frageda, a importantei respectarii regulilor de securitate si sanatate in munca (SSM), prin promovarea culturii de SSM a Grupului nu numai printre angajati ci si in randul membrilor familiilor acestora.
Au fost prezentate filme pe teme de securitate si sanatate in munca ce au avut un impact pozitiv asupra copiilor.
Peste 80 de copii s-au intrecut in ilustrarea unor teme legate de securitatea si sanatatea in munca (SSM) in cadrul unor concursuri de desene, special organizate pentru ei.
“Oamenii cu care lucram sunt cel mai de pret activ pe care il avem, cel care ajuta la atingerea rezultatelor si la dezvoltarea Carpatcement. Este unul dintre motivele pentru care obiectivul pe care ni l-am asumat in mod activ, la nivel de companie si de Grup, este «zero accidente» pentru angajatii si contractorii nostri. Intrucat credem ca este de datoria noastra sa prevenim si sa avem grija de siguranta la locul de munca a colegilor, investim atat in instruirea lor permanenta, cat si in achizitionarea de echipamente performante care asigura un inalt grad de protectie si automatizare”, a declarat Florian Aldea, director general Carpatcement Holding.
Activitatile desfasurate pe parcursul intregii saptamani au pus accentul pe importanta instruirii, pe constientizarea, de catre intregul personal, a necesitatii respectarii cerintelor legale aplicabile si a normelor la care compania subscrie (ghiduri primite de la Grup) si a interventiei prompte in caz de situatii de urgenta cum ar fi incendii, accidente de munca (prin simularile efectuate in aceasta saptamana). Totodata, pentru imbunatatirea performantelor obtinute la acest capitol, au fost organizate intalniri la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale cu competente in domeniu (Inspectoratul Teritorial de Munca, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Directia de Sanatate Publica, Agentia de Protectie a Mediului etc.). In cadrul acestora au fost prezentate performantele obtinute de companie in asigurarea celor mai bune conditii de lucru pentru prevenirea accidentelor de munca si au fost dezbatute metode de crestere a performantelor in domeniu.
De peste 12 ani, toate companiile Grupului HeidelbergCement din Romania au beneficiat de actiuni integrate de imbunatatire a conditiilor de munca, potrivit Sistemului de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale aplicat de Grupul HeidelbergCement: controale medicale pentru angajati, asigurarea echipamentelor individuale de protectie corespunzatoare riscurilor identificate si activitatii desfasurate, imbunatatirea cailor de acces la punctele de lucru, realizarea de materiale informative si instruirea personalului, analizarea cauzelor generatoare de accidente de munca, auditarea/ inspectarea periodica a locurilor de munca si constientizarea contractantilor privind importanta respectarii regulilor de securitate si sanatate in munca in scopul alinierii acestora la cerintele legale aplicabile si standardelor Grupului.
Seria de evenimente dedicate “Saptamanii Securitatii si Sanatatii in Munca” a fost organizata, in aceeasi perioada, in cele peste 40 de tari in care Grupul HeidelbergCement este prezent, in scopul constientizarii importantei respectarii Politicilor de SSM si a prevenirii accidentelor la locul de munca.
Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, este unul din liderii pietei de ciment din Romania. Din 1998 pana in prezent, Grupul a investit peste 450 milioane Euro pe piata romaneasca, inclusiv costuri de achizitie. Alaturi de Carpatcement Holding, din grupul german mai fac parte Carpat Beton (divizia de beton) si Carpat Agregate (divizia de agregate).
HeidelbergCement este lider mondial pe piata de agregate si un important jucator in domeniul cimentului, betonului si altor activitati conexe, ceea ce il pozitioneaza printre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume. Compania are 53.000 de angajati in 2.500 de locatii in peste 40 de tari.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – decembrie 2011, pag. 48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns