«

»

CISC: Orizonturi noi pentru constructori! DE CE NU POATE FI, INSA, O BUCURIE INTREAGA SI DEPLINA?

Share

De curand, asociatia noastra “Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor” a primit o veste imbucuratoare: dupa mai bine de un an de interventii la autoritatile competente ale statului, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, directia ocupare si salarizare, ne-a comunicat, cu adresa nr.1281/12918/07.10.2011, ca s-a dat aviz favorabil introducerii in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) a ocupatiilor “responsabil tehnic cu urmarirea curenta a comportarii constructiilor”, ”specialist in urma­rirea comportarii in situ a constructiilor” si “expert in monitorizarea comportarii constructiilor”. Cele trei noi ocupatii vor fi introduse in grupa de baza 2142 “ingineri constructori” si vor avea, in ordinea lor, codurile 214234, 214235 si 214236. Pana la publicarea in Monitorul Oficial a ocupatiilor pentru care MMFPS si-a dat acordul de includere in COR, codurile pot fi folosite cu titlu provizoriu.

 

Ne-a bucurat mult faptul ca, in sfarsit, Ministerul Dezvoltarii Regio­nale si Turismului s-a hotarat sa sprijine demersul nostru si sa sustina ideea, de altfel foarte corecta si responsabila, ca toate construc­tiile existente, adica intregul fond construit existent, trebuie pastrat cu cea mai mare grija, el nefiind numai adapost si suport activitatii tuturor oamenilor din aceasta tara, ci si bogatia cea mai mare si mai durabila lasata, noua, de predecesorii nostri.

Sustinerea si aprobarea introducerii in COR a celor trei ocupatii propuse de noi deschide, fara nicio exage­rare, orizonturi noi pentru constructorii care isi vor pune cunostintele si experienta in slujba asigurarii securitatii populatiei si a managementului economic eficient privind exploa­tarea si interventiile pe constructii. In felul acesta, se realizeaza si o preventie a accidentelor de constructie si a posibilelor stari de avarie rezultate din lipsa de supraveghere si de interventie la timpul oportun.

Prin aparitia celor trei noi ocupatii, se creeaza premisele formarii unui corp ingineresc competent, care sa stie sa urmareasca modul de comportare a constructiilor de diferite categorii si tipuri si sa-i consi­li­eze pe cei ce apeleaza la servi­ciile lor, cu privire la cele mai economice si eficiente masuri pentru asi­gurarea aptitudinii lor pentru exploatare.

Proprietarii de constructii, fie ei privati, fie publici, se vor putea adresa sau vor putea angaja oameni calificati si competenti, in care sa aiba incredere si carora sa le poata incredinta soarta proprietatii lor (casa, bloc, condominiu, pod, sosea, baraj, dig, pista de aviatie sau autodrom, cale ferata, tunel etc.), fara a mai fi timorati la gandul ca cel angajat nu are pregatirea necesara si patalamaua corespunzatoare.

Prin aparitia celor trei ocupatii, se deschide poarta spre infiintarea si organizarea unor intreprinderi specializate in monitorizarea compor­tarii in situ a constructiilor, adica in urmarirea comportarii si in interven­tiile pe acestea. Este surprinzator cate asemenea intreprinderi exista pe mapamond, unele mai mici, fami­liale, cu rol de consultanta, altele de-a dreptul uriase cu extindere intercontinentala.

In urma cu cativa ani dadeam exemple ca SECO (Belgia), SOCOTEC (Franta), Veritas (in diverse tari europene) s.a., dar este suficient sa explorati INTERNET-ul pentru a descoperi o intreaga lume care se ocupa, cu succes, de monito­rizarea comportarii in situ a constructiilor. Ori, fiecare intreprindere cu aceasta ocupatie trebuie sa aiba, pe langa dotarea materiala specifica, personal calificat si competent, atestat de un organism abilitat in acest sens si la randul sau, calificat si competent.

Atestarea competentei celor ce practica aceste trei ocupatii trebuie facuta de asociatiile profesionale care au specialisti capabili a se reorienta spre aceasta activitate, deloc simpla si de mare raspundere.

Cei mai indicati a se reprofila pentru monitorizarea comportarii in situ a constructiilor sunt, in primul rand, cercetatorii, obisnuiti cu folo­sirea aparatelor si dispozitivelor moderne de investigare si proiec­tantii de structuri, experimentati in interven­tiile de mentenanta si reabi­litare. Dar, calea este deschisa si sub­in­ginerilor si tehnicienilor din constructii vizati ca responsabili tehnici cu urmarirea curenta a comportarii in situ a constructiilor. Pana cand, insa, personalul tehnic de constructii va ajunge sa ocupe aceste posturi, de urmarirea curenta o sa se ocupe si persoane supuse unui instructaj adecvat.

Iata, deci, ce perspective se des­chid prin aprobarea si introducerea in COR a celor trei ocupatii noi. Si, iata de ce asociatia noastra, care le-a promovat cu sarguinta de multi ani, este bucuroasa ca insistentele noastre au dat roade.

Dar… se putea fara un dar?

Oare de ce bucuria noastra nu poate fi deplina?

Iata, de ce!

Propunerea asociatiei noastre, o asociatie profesionala care de aproape treizeci de ani si-a fixat drept scop prezervarea fondului construit existent si a dezvoltat cu acest prilej un concept propriu referitor la “Comportarea in situ a constructiilor si aptitudinea lor pentru exploatare” precum si modalitatea de aplicare in practica a acestui concept prin actiunea de “Monitorizare a comportarii in situ a constructiilor”, a propus intro­ducerea in COR a ocupatiilor “responsabil cu urmarirea curenta a comportarii in situ a constructiilor”, ”specialist in urmarirea speciala a comportarii in situ a constructiilor” si “expert in monitorizarea (urmarire si interventii) comportarii in situ a constructiilor”.

Observati diferenta fata de ocupatiile din formularea transmisa noua?

Cine si de ce a schimbat denumirile propuse de noi?

Mergand pe fir, de la MMFPS la MDRT, am aflat ca de acolo a pornit schimbarea, adica de la constructori, care probabil au socotit ca ar fi mai bine cum cred ei si nu cum a propus o asociatie profesionala cu denumirea “Comisia Nationala Compor­tarea in situ a Constructiilor”!

Acum se pune intrebarea: De ce MDRT a facut aceste schimbari, fara a ne intreba si pe noi?

Desi… de ani de zile noi trimitem buletinul nostru pe adresa ministerului, care se ocupa si de constructii, sperand ca el sa incapa pe maini bune si astfel sa reuseasca sa ne cunoasca preocuparile teoretice si practice le­gate de comportarea in situ a constructiilor.

Se pare ca nu este asa!

Altfel, ar trebui sa se stie ca, in ceea ce priveste comportarea constructiilor, ea se cerceteaza si in la­borator pe standuri de incercare sau pe machete si teoretic, pe modele matematice. Pentru a ne deosebi, in privinta preocuparilor si a metodelor de investigare, am adoptat termenul latin de uz international “in situ” cu semnificatia, de acum curent folosita si la noi: “pe locul de aparitie”, sau in limbajul nostru de constructori “in amplasament”. De asemenea, ar trebui sa se stie ca reglementarile noastre deosebesc doua forme ale urmaririi comportarii in situ a construc­tiilor, respectiv urmarirea curenta, care nu necesita neaparat o calificare in domeniul constructiilor, ci doar un instructaj la preluarea sarcinii si urmarirea speciala, care necesita, in mod obligatoriu, o cali­ficare de inginer constructor, specia­lizat in folosirea aparatelor si dispozitivelor speciale destinate realizarii incarcarilor de proba, controlului nedistructiv, masurarii mari­milor specifice (forte, presiuni, depla­sari, deformatii totale si specifice, distante, viteze, accele­ratii etc.) cu mijloace tot speciale, topografice, tensometrice, semi- si nedistruc­tive s.a.

In sfarsit, asa cum prevede si legea, urmarirea comportarii in situ a constructiilor este strans legata de interventiile pe acestea, ca urmare a constatarilor facute prin urmarire, in vederea aplicarii masurilor necesare mentinerii sau refacerii aptitudinii lor pentru exploatare. Legatura intre cele doua activitati este exprimata prin termenul monitorizare care inseamna urmarire si interventii.

Dupa cum se vede, exista o logica in modul de definire al acestor trei ocupatii, gradul de competenta pentru desfasurarea lor crescand de la responsabil la specialist si apoi la expert.

Aceasta neintelegere a proble­melor din domeniul comportarii in situ a constructiilor s-a manifestat si la fostul ISC, care a redactat instruc­tiunea de autorizare a responsa­bilului cu urmarirea speciala, cu totul si cu totul nociva, prin admi­terea unor oameni insuficient calificati pentru aceasta indatorire si punand, astfel, in pericol siguranta celor ce li se incredinteaza.

De aceea, am solicitat conducerii CNCisC sa intervina la MDRT, la domnul director ing. Cristian Stamatiade, cu solicitarea de corectare a denumirilor schimbate, revenind la cele propuse de noi, in baza argumentelor de mai sus.

Sa speram ca demersul va fi acceptat, spre multumirea tuturor si bucuria noastra intreaga si deplina!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – decembrie 2011, pag. 14

 

Autor:
dr. ing Felician Eduard Ioan Hann, presedinte de onoare – Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/12/18/cisc-orizonturi-noi-pentru-constructori-de-ce-nu-poate-fi-insa-o-bucurie-intreaga-si-deplina/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>