«

»

Conditii armonizate pentru comercializarea produselor destinate constructiilor

Share

In luna mai 2011 a intrat in vigoare „Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor conditii armonizate pentru comercializarea produselor destinate constructiilor“ care inlocuieste „Directiva 89/106 CEE privind introducerea pe piata a produselor pentru constructii“.

Prin modificarile pe care le introduce, regulamentul cumuleaza experienta de cca 20 ani de circulatie pe piata europeana a produselor pentru constructii.

Revista Constructiilor isi propune sa prezinte continutul acestui Regulament cititorilor sai: arhi­tecti, constructori, producatori, importatori, comercianti etc., pentru a contribui la cresterea disciplinei in constructii prin cunoasterea si intelegerea legislatiei tehnice a Europei, pe care, in calitate de europeni, trebuie sa o respectam.

Astfel, organisme si asociatii profesionale din domeniul constructiilor, preocupate de largirea cadrului de implementare, reprezentate de Asociatia COBATY Romania, impreuna cu Reteaua Natio­nala a Laboratoa­relor din Romania, parte a societatii civile, au organizat la mijlocul acestui an, la Neptun, o reuniune nationala cu tema „IMPLICATIILE APLICARII IN ROMÂNIA A REGULAMENTULUI UNIUNII EUROPENE PRIVIND PRODUSELE PENTRU CONSTRUCTII“.

 

Evenimentul, unic in felul sau, a reunit la nivel inalt reprezentanti ai Comisiei Europene: dl. Vincente Leoz Arguelles, seful unitatii de constructii si, totodata, Presedintele Comitetului Permanent pentru Constructii, reprezentantul Consiliului European al Producatorilor de Materiale de Constructii – dl. Pascal Bar, director execu­tiv, precum si repre­zentantul COBATY International – dl. Alain Jaffre, director general si reprezentant permanent pe langa Uniunea Europeana al acestei asociatii. Au participat, de asemenea, reprezentanti ai institu­tiilor guvernamentale in domeniu, organisme de control al pietei si de testare a produselor, producatori, utilizatori, laboratoare de testare si comercianti ai produselor pentru constructii.

Participarea la aceasta reuniune a creat o platforma benefica de dezbateri, contribuind la clarificarea principiilor privind introducerea pe piata a produselor pentru constructii, procesele de certificare, testari, incercari initiale de tip, legislatie, reglementari, norme europene si nationale.

Un loc deosebit in desfasurarea acestei Reuniuni a fost rezervat Laboratoarelor de incercari in constructii, unul din factorii puternic implicati in calitatea produselor pentru constructii, testele de laborator avand drept scop stabilirea calitatii masurabile a produselor. S-a conti­nuat, astfel, traditia reuniunilor organizate de Reteaua Nationala de Laboratoare din Romania, privind schimbul de experienta al laboratoarelor din constructii – SELC, eveniment care a ajuns, in acest an, la a 20-a sesiune. S-a avut in vedere ca, in cadrul lucrarilor SELC, sa se prezinte propuneri concrete si obiective strategice, pentru imbunatatirea activitatii in domeniul reglementarilor controlului pietei, testarea produselor, calificarea profesionala, tematici pentru care, daca sunteti interesat, asteptam prelegeri si/sau puncte de vedere, care sa fie prezentate in plenul unei sedinte speciale.

De asemenea, in cadrul generos al reuniunii s-a mentionat si un eveniment aniversar, privind infiinta­rea primului Corp de Inspectori generali in Constructii – prin decretul 629 din 23 august 1862 semnat de Domnitorul Alexandru loan Cuza, precum si faptul ca in anul 2011 se implinesc 25 de ani de la finalizarea actiunii de asigurare la nivel national a functionarii la nivel performant a institutiei moderne Inspectia de Stat in Constructii, care, de-a lungul anilor, a asigurat derularea actiunilor pentru realizarea de constructii performante. Consecintele la nivel national ar fi fost de o gravitate majora daca orga­nismul national de control al pietei, desemnat prin HG 622:2004, nu ar fi asigurat cu preponderenta aplicarea atat a legislatiei in domeniul produselor cat si cu privire la aplicarea legii 10/1995, privind protectia vietii oamenilor si a avutiei nationale, inclusiv contra efectelor seismelor.

In numerele viitoare va prezentam „Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor conditii armonizate pentru comercializarea produselor destinate constructiilor“.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – decembrie 2011, pag. 40

 

Autor:
drd. chim. Mariana Pruna



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/12/18/conditii-armonizate-pentru-comercializarea-produselor-destinate-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.