«

»

LINDAB: Solutie inovativa pentru fatada si acoperisul stadionului Cluj Arena

Share

De la bun inceput trebuie sa precizam ca solutia utilizata pentru cele doua componente ale obiecti­vului cu destinatie sportiva de pe malurile Somesului este unica in Romania.

O caracteristica aparte a acestei constructii o reprezinta culoarea care este proiectata si dezvoltata special pentru acest proiect de anvergura.

 

In sfarsit, dupa ani si ani de asteptare, sportul romanesc beneficiaza, in cateva orase din tara, de baze functionale, fiabile si estetice.

De remarcat ca, la punerea lor in opera, au contribuit si firme de prestigiu din Romania cum este si Lindab Romania, furnizoarea fatadei si acoperisului stadionului Cluj Arena, care se re­marca printr-un design spectaculos. In acest sens, urmand directiile creative ale biroului de proiectare „Dico si Tiganas“, Lindab a livrat tabla faltuita din otel pentru acoperis, tabla perforata din aluminiu pentru fatadele impletite de la peluze si casetele de fatada din aluminiu perforat pentru tribune. In plus, compania a asigurat consultanta tehnica in identificarea solutiilor optime si asistenta pe santier.

Arh. Serban TiganaS (biroul de proiectare Dico si Tiganas, parte a consortiului de constructori Cluj Arena) ne precizeaza ca “Din pozitia de arhitecti ai proiectului, a trebuit sa selectam toate materialele si sistemele potrivite atat viziunii si designului, cat si bugetului. La inceput, scopul nostru a fost acela de a folosi o invelitoare metalica pentru stadion, iar, in timp, am dezvoltat ideea de a avea doua parti: acoperisul si fatada. Acoperisul trebuia sa fie o invelitoare continua, intr-o apa, dar fatada trebuia sa permita transparenta si sa reflecte mediul inconjurator. Constructorul a fost acela care ne-a recomandat societatea Lindab, cunoscand atat abilitatile tehnice ale reprezentantilor locali, cat si suportul de care aveam sa beneficiem din partea companiei. Este un proiect castigat de Lindab datorita adaptabilitatii la cerintele arhitecturale”.

Se poate spune ca un unicat al acestei arene il reprezinta culoarea Onyx White Pearl Effect Gold care a fost special dezvoltata pentru acest proiect, in parteneriat cu specialisti din cadrul Grupului Lindab.

Datorita structurii microscopice deo­sebite, materialul isi schimba culoarea in functie de ambient, unghiul de incidenta al luminii si perioada zilei. Suprafetele sunt puternic reflexive si dau ansamblului o imagine aparte.

Lindab a fost singura firma care s-a angajat sa livreze atat tabla faltuita din otel pentru acoperis, cat si tabla perforata din aluminiu pentru fatade, in culoarea special aleasa, alaturi de posibilitatea de a livra foi de aluminiu perforate pentru a asigura trecerea luminii.

Alte motive au fost flexibilitatea solu­tiilor, gama larga de produse, ter­menele de livrare rapide si posibilitatea de taiere si imbinare a componentelor la fata locului, de unde au fost preluate si ridicate de alpinisti. Rezultatul eforturilor este evident in „produsul finit“.

Oricine va merge sa vada Cluj Arena va intelege cat de importanta a fost alegerea unei asemenea solutii tehnice care va atrage, in mod sigur, atentia spectatorilor dar si a celor care trec prin preajma stadi­onului clujean.

Este prima livrare de materiale in nuante sidefate din Romania pentru o constructie de asemenea anvergura. Datorita arhitectilor si constructorilor, care au acordat incre­dere firmei Lindab in acest proiect, Cluj Arena a intrat, deja, in „exploatare“ normala, gazduind diverse evenimente, de la concerte la meciuri demonstrative si din Liga 1 de fotbal.

Din punct de vederea a parame­trilor proiectului intreaga arena s-a prezentat pana acum la inaltime. Stadionul ofera, in acelasi timp, un adevarat spectacol prin insasi constructia lui, cu linii fluide, schimbari de volum si texturi diferite, iar fatadele si invelitoarea completeaza „show-ul“, in primul rand prin schimbarea nuantelor si a colo­ritului, in functie de momentul zilei, starea vremii sau iluminare.

Cluj Arena a fost inaugurat pe 1 octombrie 2011. Stadionul este con­struit la cele mai noi standarde UEFA si FIFA si are 30.596 de locuri, iar investitia totala se ridica la aproxi­mativ 35 de milioane de euro.

Constructorul stadionului este un consortiu format din companiile ACI, Transilvania Constructii, Con-A Sibiu, Grup 4 Instalatii, Bogart Construct si DAS Engineering, la care se adauga biroul de proiectare Dico si Tiganas si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

Arena sportiva din Cluj-Napoca este un prim exemplu pentru Romania, dar Grupul international Lindab are experienta bogata in proiecte spor­tive de mare anvergura si in alte parti ale lumii. Spre exemplu, compania contribuie si la platformele sportive ce vor fi folosite la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.

Unul dintre obiectivele la care este implicat Lindab, in constructiile de la Londra, il reprezinta terenul de baschet, care va fi cea mai mare constructie provizorie din lume. Pentru aceasta lucrare compania va livra grinzile din otel pentru solutiile de pereti.

 

Compania Lindab este prezenta pe piata romaneasca incepand cu anul 1994. Profile, Ventilatii si Buildings sunt cele trei domenii principale de activitate. Lindab Profile dezvolta, produce si promoveaza solutii si sisteme eficiente din otel pentru industria constructiilor: tigla metalica, acoperisuri faltuite, sisteme de jgheaburi si burlane, porti de garaj, constructii usoare, trape si luminatoare, elemente de siguranta pentru acoperis, sisteme de placari, profile usoare etc. Lindab Ventilatii acopera toata gama de sisteme de ventilatie: tubulatura si accesorii, difuzoare, grile si anemostate, atenuatoare de zgomot, clapete de reglaj etc. Lindab Buildings este lider european in cladiri metalice industriale si comerciale, pentru recreere, inclusiv cladiri multietajate si ofera servicii complete pentru proiecte la cheie in toata Europa, prin reprezentantele locale si prin reteaua de parteneri autorizati.

 

Lindab Romania este parte a concernului international Lindab Group, care dezvolta, produce si promoveaza solutii moderne pentru constructii civile si industriale si sisteme ecologice de ventilatii. Lindab Group are puncte de lucru in 31 de tari si un numar de 4.500 de angajati.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 76 – decembrie 2011, pag. 44Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2011/12/18/lindab-solutie-inovativa-pentru-fatada-si-acoperisul-stadionului-cluj-arena/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.