S-a nascut la 19 august 1933 in Arad.
Dupa terminarea Liceului Moise Nicoara din Arad, a urmat Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole – Institutul Plitehnic din Timisoara, pe care a absolvit-o in anul 1957.
Activitatea in invatamant a inceput-o la Facultatea de Arhitectura a Institutului Politehnic din Timisoara, pe post de conferentiar, predand cursurile: Mecanica si proiectarea structurilor; Structuri in arhitectura (1971 – 1985). intre anii 1990 – 2003, ca profesor, la aceeasi facultate, a predat cursurile: Proiectarea structurilor; Metode de restaurare a cladirilor istorice; Arhitectura antiseismica; Estetica structurilor.
Din anul 2003, a devenit profesor consultant la Facultatea de Arhitectura, iar din anul 2004, este profesor onorific al Univeristatii Tehnice din Budapesta.
Activitatea tehnica si de proiectare a inceput-o la Uzina de Vagoane din Arad, in anul 1957, fiind sef de santier pana in anul 1958. A continuat-o, ca proiectant principal la DSAPC – Filiala Arad, elaborand lucrari importante in domeniul constructiilor industriale si blocuri de locuinte (1958 – 1964); cercetator principal, cu cercetari in domeniul structurilor din bare cu pereti subtiri, stabilitatea structurilor metalice si din beton armat (1964 – 1971).
A proiectat peste 100 de lucrari (biserici, spatii de invatamant, sali de sport, hoteluri, piete, complexe industriale, blocuri de locuinte etc.), dintre care, cele mai reprezentative sunt: Biserica Catolica din Orsova; sali de sport, Piata Badea Cartan din Timisoara (premiata de ECCS pentru structura metalica) – prima structura de tip membrane, proiectata in Romania etc.
Activitatea stiintifica a desfasurat-o in domeniile:
● stabilitatea structurilor: contributii originale in problemele comportarii post critice ale structurilor si instabilitatilor cuplate, teoriei componentelor stabile si instabile ale incarcarilor critice de bifurcare si cu elaborarea unei teorii coerente a instabilitatii structurilor pe baza teoriei catastrofelor;
● bare cu pereti subtiri: coautor al primului normativ romanesc de calcul al structurilor din bare formate la rece (1967);
● structuri spatiale din beton armat si metalice: contributii importante in studiul conditiilor de margine la structurile din beton armat si a problemelor de instabilitate la structurile reticulate metalice;
● proiectarea antiseismica a structurilor metalice: studii privind diferentele esentiale dintre cutremurele de adancime (Vrancea) si de suprafata (Banat), comportarea seismica a structurilor metalice in cadre necontravantuite si contravantuite, ductilitatea structurilor metalice, elaborarea unei metodologii coerente (metoda RSD) de proiectare antiseismica (in domeniul calculului ductilitatii structurilor metalice a perfectionat metoda mecanismelor plastice si a elaborat programul DUCTROT, care ofera inginerilor proiectanti posibilitatea de a determina ductilitatea in timp real);
● restaurarea cladirilor istorice: studii privind analiza comportarii la cutremure a cladirilor din zidarie, fara conformare antiseismica. Principalele realizari din acest domeniu se refera la definirea mecanismelor de cedare a acestor tiprui de cladiri si metode de consolidare conventionale si neconventionale, reversibile si nereversibile;
● arhitectura si inginerie structurala: sublinierea relatiei – structura in activitatea de proiectare.
Mentionam ca, teza de doctorat (sustinuta in anul 1971): Placi curbe subtiri din beton armat, publicata de Editura Academiei Romane (1995), a fost publicata si in engleza (1979) la Editura John Wiley, Londra.
Intre anii 1985 – 1994, prof. Victor Gioncu a fost director al Institutului de Cercetari in Constructii Timisoara.
Activitatea publicistica
Prof. Victor Gioncu are o impresionanta activitate: 14 carti si peste 250 de lucrari publicate in reviste si materiale ale manifestarilor stiintifice din tara si strainatate.
Inseram cartile (autor sau coautor): Placi curbe subtiri de beton armat, Ed. Academiei Romane, 1974; Instabilitatea structurilor din placi curbe subtiri (coautor), Ed. Academiei Romane, 1978; Bazele calculului structurilor la stabilitate (coautor), Ed. Facla, 1983; Teoria comportarii critice si postcritice a structurilor elastice (coautor), Ed. Academiei Romane, 1994; Influenta rigiditatii la torsiune la calculul spatial al structurilor din beton armat (coautor), Ed. Universitatii din Oradea, 2004; Instabilitati si catastrofe in ingineria structurala, Ed. Orizonturi Universitare, Timisoara, 2006; Thin Reinforced Concrete Shells, Ed. John Wiley, Londra, 1979; Ductility of Seismic Resistent Steel Structures (coautor), Spon Press, Londra, 2002; Advanced in Seismic Design of Steel Structures (coautor), Spon Press, Londra, 2007.
Carti, ca editor al unor manifestari internationale (coautor): Behaviour of Steel Structures in Seismic Areas, E & FN Spon Press, Londra, 1995; Coupled Instabilities in Metal Structures, Imperial College Press, Londra, 1996; Seismic Resistant Steel Structures, Springer, Viena, 1999; Phenomenological and Mathematical Modellind of Structural Instabilities, Springer, Viena, 2005; Coupled Instabilities in Metal Structures, Orizonturi Universitare, Timisoara, 2006.
La aceste carti, mai amintim de 8 capitole speciale, ca autor, invitat, la alte carti in domeniile: structuri spatiale, stabilitatea structurilor, calculul seismic al structurilor metalice, precum si elaborarea a trei manuale pentru studentii Facultatii de Arhitectura: Teoria structurilor, 1977; Mecanica si proiectarea structurilor, Structuri in arhitectura, 1979.
Din numeroasele lucrari ale prof. Victor Gioncu, mai prezentam, ca importante: Stable and Unstable Components of Criticai Load, EUROMECH, Matrafured, 1986; Towards a Consistent Stability of Elastic Structures, cel de al 3-lea Congress on Mechanics, Atena, 1992; General Theory of Coupled Instabilities. General Report. Thin-Walled Structures, 1994, No. 2-4; Phenomenological Modelling of Structural Stability, in CISM Udine Courses, 2004, Springer, Viena; Buckling of Reticulates Shells: State-of-Art, Journal of Pace Structures, 1995, No. l (la Congresul IASS din Beijing, China s-a afirmat ca este lucrarea cea mai completa din domeniu); Keeping Pace with Progress, from Reinforced Concrete Shells to Membrane Structures. Space Structures, 5, Guildford Conference, 2002; Ductility Demands. General Report. STESSA 1997, Conference, Kyoto, 1997; Ductility Criteria for Steel Structures, Journal of Constructional Steel Research, 1988, No. 1-3; Computer Program for Available Ductility Analysis of Steel Structures, Computer & Structures, 2003, No. 22-23.
Precizam ca, prof. Victor Gioncu este initiatorul unor conferinte internationale: Behaviour of Steel Structures in Seismic Areas, STESSA; Coupled Instabilities in Metal Structures, cu manifestari in diferite orase ale lumii, incepand cu anul 1994. De asemenea, este initiatorul unor cursuri speciale desfasurate la Institutul de Mecanica Aplicata din Udine, Italia: Seismic Resistent Steel Structures: Progress and Chalenges (1999) si Phenomenological and Mathematical Modelling in Structural Instability (2003). In context, subliniem ca a participat la peste 60 de conferinte nationale si internationale, fiind invitat ca raportor general si cooptat in comitetele de organizare.
Ca lector invitat, a prezentat conferinte in mai multe orase din 10 tari si a predat cursuri ca profesor invitat al universitatilor din Guildford, Rio de Janeiro, Budapesta, Udine.
Apreciat pentru contributiile sale stiintifice, a fost cooptat ca membru al urmatoarelor asociatii internationale: Conventia Europeana de Constructii Metalice (Grupul de lucru Te 13 – Seismic Design); Asociatia Internationala de Structuri Spatiale (Co-Chairman al Grupului de lucru WC 8 – Metal Space Structures); Comisia Americana pentru Stabilitatea Structurilor, dupa cum este si membru al unor asociatii profesionale din tara.
Amintim ca, este si membru al Comitetelor de redactie: Constructioni Metalliche (Italia) si International Journal of Space Structures (Anglia).
Pentru activitatea sa remarcabila, i s-au acordat premiile Traian Vuia al Academiei Romane (1977), pentru cartea Instabilitatea structurilor din placi curbe, iar din strainatate: premiul Asociatiei Europene pentru Constructii Metalice (1997), pentru lucrarea Membrana tensionata pentru Piata Badea Cartan din Timisoara si in anul 2003, premiul Centrului de Cercetari in Domeniul Structurilor Spatiale, Guilford, Anglia (2002), pentru intreaga sa activitate de cercetare si proiectare in domeniu.
Precizam ca, prof. Victor Gioncu este membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
La sarbatorirea a 70 de ani de viata a sa, la Timisoara, au participat peste 40 de personalitati din 13 tari si au fost editate doua carti dedicate activitatii din invatamant, cercetare si proiectare.
Randurile de mai sus ne scutesc sa mai adaugam alte cuvinte.
In activitatea de cercetare stiintifica a adus contributii originale in domeniile: stabilitatea structurilor, structuri spatiale din beton armat si metalice, proiectarea antiseismica a structurilor metalice (a perfectionat metoda mecanismelor plastice si a elaborat programul DUCTROT, pentru determinarea ductilitatii); definirea mecanismelor de cedare a cladirilor din zidarie; coautor al primului normativ romanesc de calcul al structurilor din bare formate la rece etc.
In activitatea publicistica: 14 carti, dintre care 3 (aparute in Anglia); 4 (ca editor al unor manifestari internationale), 8 capitole (coautor invitat) la carti din domeniile: structuri spatiale, stabilitatea structurilor, calculul seismic al structurilor metalice si peste 250 de lucrari publicate in reviste sau prezentate in volumele manifestarilor stiintifice din tara si strainatate.
Initiator de conferinte si cursuri internationale, invitat sa prezinte cursuri (ca profesor) la patru universitati din lume, participant la numeroase conferinte internationale – raportor general si cooptat in comitetele de organizare, membru al asociatiilor internationale: Conventia Europeana de Constructii Metalice, Asociatia Internationala de Structuri Spatiale, Comisia Americana pentru Stabilitatea Structurilor si membru al Comitetelor de redactie ale revistelor: Constructioni Metalliche (Italia) si International Journal of Space Structures (Anglia).
Capacitatea de analiza si de sinteza, seriozitatea omului inventiv, pasiunea implinirii, respectul fata de semeni, binele daruit, onestitatea, alcatuiesc crezul personalitatii prof. Victor Gioncu care, prin realizarile sale remarcabile, s-a inscris in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii.
(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns