«

»

Fundatii prefabricate la cladiri cu schelet din lemn

Share

Prefabricarea fundatiilor la cladirile cu schelet din lemn va conduce la reducerea timpului de executie.  Aceasta ar putea sa contribuie la cresterea ponderii cladirilor cu schelet din lemn in localitatile mici din mediul rural, dar si la export, avand in vedere gradul si tipul de prefabricare, la care se adauga utilizarea unei materii prime (lemn) autohtone regenerabila.

 

Conceptia elementelor prefabricate din beton pentru fundatii trebuie sa aiba in vedere conectarea cu usurinta a acestor elemente.

Elementele prefabricate ale fundatiilor au proprietati superioare (durabilitate marita) comparativ cu cele monolite, datorita calitatii controlate a procesului de fa­bricatie. La aceasta se adauga eliminarea timpului de intarire a betonului, necesar continuarii operatiunilor de executie a lucrarilor.

Fundatiile prefabricate,  la cladirile cu schelet din lemn, sunt realizate cu zidarie confinata din blocuri de beton, printr-o noua conceptie si o talpa cu elemente prefabricate din beton armat.

Confinarea zidariei din blocuri de beton se reali­zeaza prin pozitionarea stalpisorilor din beton armat monolit la intersectia fundatiilor continue, sub scheletul din lemn al peretilor portanti ai cladirii.

Aceste elemente verticale ale fundatiei (stalpisori din beton armat) sunt legate la partea superioara cu o centura din beton armat monolit, pozitionata in zona de rezemare a suportului pardoselii din beton armat monolit.

In vederea economisirii energie si in special a combustibilului consumat pentru incalzire, se vor micsora pierderile de caldura de la parterul cladirii, prin preve­derea unui strat de izolare termica amplasat sub suportul pardoselii.

Transmiterea incarcarilor, de la structura de rezistenta din lemn la fundatiile prefabricate din beton si beton armat, se face prin intermediul unei talpi de lemn, componenta a scheletului cladirii. Aceasta este ancorata in centura din beton armat monolit, prin buloanele meta­lice.

Elementele de ancorare sunt solicitate la incarcarea din vant, sarcina importanta care actioneaza asupra cladirilor din lemn.

Fundatiile directe, alcatuite din elemente prefabricate, vor avea cota de fundare (C.F.) determinata de o incastrare de 20 cm in terenul bun de fundare.

A doua conditie de pozare a talpii de fundatie (suprafata de contact cu terenul), sub adancimea minima de inghet, nu a fost necesara, din cauza izolatiei termice pozate sub trotuar si la partea exterioara a fundatiei din elemente prefabricate.

Motivatia consta in protejarea suprafetei de contact intre talpa fundatiei si teren, contra temperaturilor negative din anotimpurile reci; temperaturi care pot produce, prin cicluri de inghet-dezghet, deteriorarea structurii pamantului si posibilitatea aparitiei unor tasari.

Noul bloc din beton care alcatuieste zidaria confinata a fundatiei cladirii cu schelet din lemn este o solutie practica, rapida, ce conduce la transport si manipulare eficienta.

Executia rapida a zidariei confinate este influentata de forma blocului de beton, dar si de cantitatea redusa de mortar de legatura din rosturi. Blocul de beton din zidaria confinata a fost conceput cu trei goluri interioare pentru reducerea greutatii. Golurile pot fi umplute, ulterior, cu pamant uscat sau neumplute.

Volumul relativ mare al blocului din beton prefabricat, raportat la greutatea redusa a acestuia, mareste productivitatea lucrarilor de zidarie la fundatii. Aceasta este motivata de manevrarea simpla, usoara la care se adauga precizia de aliniere pe verticala si orizontala a blocurilor din zidarie confinata.

Forma imbinarii blocurilor din beton, in lamba si uluc pe orizontala si verticala, a fost conceputa pentru a mari rezistenta zidariei fundatiei dar si in scopul micsorarii cantitatii de mortar din rosturile zidariei.

Zidaria confinata din blocuri de beton prefabricate este pozata pe o talpa alcatuita din placi prefabricate din beton armat.

Placa prefabricata din beton armat a fost astfel conceputa pentru a se realiza o rezemare dirijata pe talpa a blocurilor din beton ale zidariei confinate, urmarindu-se ca dimensiunile geometrice ale placilor prefa­bricate din beton armat sa conduca la o greutate mi­nima, asa incat sa influenteze favorabil productivitatea mon­tarii manuale.

Forma geometrica a placilor din beton armat ale talpii de fundatie conduce la o capacitate portanta marita a elementului prefabricat.

Conceptia imbinarii longitudinale a elementelor prefabricate ale talpii asigura conlucrarea reciproca si transmiterea la terenul de fundare a incarcarilor care acti­o­neaza asupra cladirii.

Talpa prefabricata din beton armat se pozeaza pe un strat de nisip compactat.

Elementele prefabricate pentru fundatii au fost concepute in vederea obtinerii unei rigiditati si rezistente maxime prin forma, ceea ce a condus la o comportare mecanica buna de ansamblu a fundatiei si la obtinerea unei greutati minime,  deci la un montaj eficient.

Elementele prefabricate din beton pentru corpurile de zidarie confinata si din beton armat, pentru talpile fundatiei, conduc la imbunatatirea conceptiei si executiei infrastructurii cladirilor cu schelet din lemn.

 

Bibliografie

[1] CIORNEI, Al., Cladiri moderne din lemn, Iasi, Ed. Junimea, 2008;

[2] CIORNEI, Al., Bloc de zidarie – Brevet de Inventie nr. 108.031.C1 / 1994 (Medalie de Aur la EUREKA 1995 Bruxelles);

[3] CIORNEI, Al., MOLDOVICEAN,  G., Cladiri moderne cu schelet din lemn, Revista Constructiilor, Nr. 73, august 2011;

[4] CIORNEI, Al., MOLDOVICEAN, G., Alcatuire constructiva a cladirilor cu schelet din lemn, Revista Constructiilor, Nr. 76, noiembrie 2011.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 78 – februarie 2012, pag. 22

 

Autor:
prof. univ.  dr. ing. Al.  CIORNEI,
drd. ing.  G. MOLDOVICEAN – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“
Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/02/18/fundatii-prefabricate-la-cladiri-cu-schelet-din-lemn/

1 ping

  1. Dorobantiu Lucian a spus:

    Fundatii confinate? Clasa seismica 10? Bani multi, rezultate nesatisfacatoare. Claditi la 20000 euro. Fundatii de lemn. Intr-adevar in zone cu umiditate medie, dar si in zone cu umiditate mare, cu ceva masuri in plus.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.