«

»

Parametrii acustici ai Salii PALLADY din Camera Notarilor – Bucuresti

Share

Salile de auditie publica au ca principal obiectiv stabilirea unei comunicari sonore si vizuale intre oratori sau artisti si auditoriul lor. Aceste spatii, de la sala de clasa la sala de concert au, ca prima functiune, favorizarea acestei comunicari.

Auditoriul trebuie sa fie capabil sa auda si sa inteleaga mesajul ce ii este transmis. „Culoarea” sunetului dintr-o sala integreaza un mare numar de parametri si depinde, mai ales, de forma salii si de natura finisajelor utilizate.

Studiul acustic este situat la intersectia dintre numeroase domenii specializate, iar acusticianul constituie interfata intre realizatori (arhitecti, ingineri, scenaristi, regizori) si utilizatori (artisti, ascultatori, sunetisti). De aceea, acusticianul trebuie sa inlesneasca transmiterea dezideratelor utilizatorilor catre rea­lizatori si sa fie capabil sa integreze caietul de sarcini acustice printre toate celelalte imperative legate de concretizarea proiectului.

 

Principalele probleme ce trebuie sa fie rezolvate in acustica salilor de auditii sunt:

• alegerea unui volum specific adecvat;

• distributia cat mai uniforma a sunetului pe toata suprafata ocupata de auditori;

• nivelul cat mai redus al zgomotului perturbator;

• durata de reverberatie adecvata pentru genul de productie din sala.

Sala multifunctionala Auditorium Pallady a fost proiectata de SC FM Design SRL Bucuresti, iar studiul acustic al salii a fost elaborat de conf. univ. dr. arh. Radu Pana si conf. dr. ing. Mariana Stan.

Dupa alegerea tratamentelor acustice – prin colaborarea permanenta intre arhitect si acustician – a fost calculata durata de reverberatie a salii (prezentata in tabelul 1), pentru stabilirea proportiei corecte intre materialele fonoabsorbante si cele reflectante; in caz contrar, sala poate deveni fie prea absorbanta (surda), fie prea reflectanta (reverberanta).

A rezultat o durata de reverberatie medie Tm = 1,102 s.

Inainte de darea in folosinta a salii s-a efectuat verificarea principalilor  parametri acustici; o sinteza a rezultatelor este prezentata in continuare.

I. Sala multifunctionala Auditorium Pallady, cu volum de 5.000 mc, are 732 locuri. Rezulta un volum specific de 6,83 mc/auditor, care se incadreaza in valoarea admisibila de 5…8 mc/auditor, specificata in STAS 9783/0-84 „Acustica in constructii. Parametri pentru proiectarea si verificarea acustica a salilor de auditie publica“ pentru sali cu diferite tipuri de productii sonore (conferinte, filme, concerte).

II. Masurarea nivelului de presiune acustica (SPL), efectuata de SC GEROM INTERNATIONAL SRL, a evidentiat faptul ca diferentele intre nivelurile din punctele extreme ale salii sunt de 6 dB(A) pe lungi­mea salii (directia X) si 2 dB(A) pe latimea salii (directia Y).

Aplicand relatiile:

in care:

Lp – nivelul sonor in punctul de masurare;

lx , ly – lungimea traseului;

ex , ey – coeficienti de uniformitate pe directiile X, Y;

eT – coeficient de uniformitate totala, rezulta:

ex = 0,3 dB/m

ey = 0,14 dB/m

deci

eT = 0,33 dB/m

Rezultatele prezentate pun in evi­denta o buna distributie a sunetului pe sala, coeficientul de uniformitate totala inscriindu-se in valoarea admi­sibila.

eT £ 0,6 dB/m

III.  Nivelul zgomotului de fond (in lipsa oricaror activitati) masurat in sala a fost de 26,1 dB(A), inca­drandu-se in valoarea admisibila precizata in  STAS 9783/0-84 „Acustica in constructii. Parametri pentru proiectarea si verificarea acustica a salilor de auditie publica”, care este de 30 dB (A).

IV.  Durata de reverberatie pentru o sala multifunctionala cu volum de cca. 5.000 mc este, conform STAS 9783/0-84,

Tm = 1, 2 secunde

Conform pct. 3.4.1 din acelasi standard se accepta ca durata masurata sa fie:  Tm  +/- 20%,

adica

Tm = 0,96 …. 1,44 secunde

Din analiza comparativa  a rezultatelor obtinute la masurari cu valorile din etapa de proiectare reiese ca acestea sunt foarte apropiate si se incadreaza in limitele admisibile precizate in legislatia tehnica in vigoare, asadar sala cores­punde din punct de vedere acustic functiunilor pentru care a fost proiectata.

 

Bibliografie

1. Loic Hamayon – Réussir l’acoustique d’un batiment, Ed. Le Moniteur,  Paris, 1996;

2. Thierry Malet – Acoustique des salles – Le guide de référence du practicien, Publ. Georges Ventillard, Neuilly sur Marne, 2005;

3. Guillaume PELLERIN – Acoustique architecturale: Theories et pratiques, version électronique, 2006;

4. Mariana Cristina STAN – Acustica pentru arhitecti, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti 2007.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 78 – februarie 2012, pag. 42

 

Autori:
arh. Floriana Mihaescu – SC FM Design SRL, Bucuresti
conf. univ. dr. ing. Mariana Stan – Universitatea Spiru Haret, Facultatea de arhitectura, Bucuresti
sef lucr. dr. fiz. Luminita Anghel – Universitatea Tehnica de Constructii, Facultatea de instalatii, Bucuresti
ing. Marian Negreanu – SC Gerom International SRL, BucurestiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/02/19/parametrii-acustici-ai-salii-pallady-din-camera-notarilor-bucuresti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.