«

»

CELTA ART: DEFROST – Produs pentru topirea zapezii si prevenirea inghetului pe carosabil

Share

Din analizale efectuate in Laboratorul Central Constructii CCF si la Laboratorul de drumuri al Catedrei de Drumuri si Cai Ferate a rezultat ca DEFROST are densitatea de 1,37 g/cm3 la o tempe­ratura de 20 0C, este miscibil in apa in orice proportie, are un continut de material activ de aproape 30%/g, o valoare a pH-ului de 7,5 si o rugo­zitate buna, efectuata cu testul SRT, privind riscul de derapaj.

 

Produsul se poate utiliza fara dificultati daca se respecta instructiunile producatorului. El este eficient atat pentru topirea zapezii cat si pentru prevenirea inghetului.

Imprastierea se face prin pulve­rizare gravitationala dintr-o cisterna cu jet continuu, cu ajutorul unui distribuitor liniar.

Se recomanda folosirea lui pe drumuri intens circulate, unde are efect maxim.

In cazul ninsorii indelungate se va relua impras­tierea dupa 4-5 ore. Aplicarea in suvoi continuu asupra stratului de zapada asigura penetrarea acestuia si desface gheata de pe suprafata drumului.

DEFROST are o capacitate mare de inmuiere, ceea ce permite folo­sirea unei cantitati mici de produs, mareste suprafata de acoperire, asigura o utilizare opti­ma a echipamentelor de desza­pezire si imbu­natateste siguranta circulatiei conducand, in final, la reducerea costurilor de curatare.

De mentionat ca DEFROST se poate imprastia pe orice tip de caro­sabil atat umed cat si uscat.

Se recomanda urmatoarele dozaje:

• pentru prevenirea inghetului – cca. 20-40 litri/km;

• pentru deszapezire – cca. 90-100 litri/km;

• pentru inmuierea stratului de gheata – cca. 40-70 litri/km.

Aceste dozaje depind, insa, foarte mult, de grosimea stratului de gheata depus.

DEFROST nu este periculos pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu daca sunt respectate instructiunile de securitate date de producator in fisa de protectia muncii.

Produsul are remanenta, nu in­funda reteaua de canalizare, precum materialele clasice (sarea, nisipul) si se poate folosi pana la -30 0C.

El a fost utilizat experimental, in iarna 2005 – 2006, pentru prevenirea inghetului si deszapezirea drumurilor pe soselele si strazile Sectorului 3 din Bucuresti. Rezul­tatele privind siguranta circulatiei au fost foarte bune. In cazul folosirii preventive a produsului, a fost determinat coeficientul de rugozitate obtinandu-se valori bune.

Este important de mentionat ca, fata de sarea utilizata pentru dezghet care, din cauza clorului pe care il contine, are efecte de distrugere a stratului de uzura al drumului si bordurilor, DEFROST prezinta caracteristici fizico-chi­mice care asigura stabilitatea proprietatilor elementelor de mai sus.

Continutul solutiei chimice folosite pentru prevenirea inghetului, indepartarea stratului de zapa­da, precum si inmuierea stratului de gheata, a dus la concluzia ca acest produs are o mare capacitate de a dizolva zapada si de a impiedica reinghetarea pe partea carosabila a strazilor, drumurilor nationale si autostrazilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 79 – martie 2012, pag. 81

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/18/celta-art-defrost-produs-pentru-topirea-zapezii-si-prevenirea-inghetului-pe-carosabil-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.