«

»

CISC: Eficientizarea energetica a cladirilor existente – pledoarie pentru „VERDE“

Share

Sa fie verde! Cat mai mult verde! Verdele inseamna viata, inseamna speranta. Verdele este curat si nepervertit. Inconjurati de beton si sticla, tanjim la prospetimea naturii ce se intinde, de obicei, dincolo de habitatul nostru.

Conceptul de siguranta, uneori gresit inteles, ne-a indemnat sa ne construim locuinte solide. Dorinta de confort ne duce la consumuri exagerate de energie. Am uitat sa luam in seama ca natura, cu ajutorul unor descoperiri revolutionare, ofera solutii de siguranta si confort care sa ne impace cu mediul, in cele din urma cu fiinta noastra.

Astazi, mai mult ca oricand, in conditiile unei continue degradari a mediului ambiant, ar trebui luat in considerare din ce in ce mai serios conceptul de constructii durabile in acceptiunea, mai ales, a eficientei energetice.

 

O noua directiva a Comisiei Euro­pene, adoptata in luna iunie a acestui an, prevede obligatia distribuitorilor de energie si a societatilor de vanzare cu amanuntul a energiei, de a economisi anual 1,5% din volumul vanzarilor de energie pe care le realizeaza, prin implemen­tarea unor masuri de eficienta energetica. Directiva arata ca, anual, 3% din cladirile publice trebuie renovate, iar fiecare renovare ar trebui sa ridice cladirile la nivelul celor mai performante 10% din parcul imobiliar national.

Printre masurile prevazute in di­rectiva se numara imbunatatirea sistemului de incalzire, instalarea de ferestre tip termopan si a acope­risu­rilor izolante la nivelul consumatorilor de energie.

„Noua abordare“, in contextul Directivelor Europene, impune lucrari de inalta calitate, care protejeaza sis­temul ecologic si limiteaza la minimum poluarea asupra mediului. Putem pastra confortul si siguranta, ba chiar le-am putea imbuna­tati si, in acelasi timp, am putea avea un mediu mai sanatos.

Cladirile ar trebui privite aproape ca niste fiinte vii, consumatoare de energie, apa si materii prime. Orga­nisme complexe care, la randul lor, genereaza deseuri si emisii nocive. Tocmai de aceea, datele acestei ecuatii, in care pe de o parte avem confort si siguranta, iar pe de alta, un mediu viciat, ar trebui schimbate.

Sa luam in calcul, astfel, o mai buna selectare a site-ului propriu, sa ne gandim mai bine cum amplasa­rea unei cladiri afecteaza ecosistemul local, sa integram design-ul in peisagistica locului si, mai ales, sa fim atenti cu utilizarea energiei.

O proiectare durabila permite adaptarea unei constructii la diferite conditii de mediu. Este de luat in calcul si adaptabilitatea unei cladiri care, pe parcursul duratei sale de viata, poate avea utilizari multiple.

Pe fondul actualei crize econo­mice, mai mult decat a proiecta durabil, trebuie gasite solutii pentru eficientizarea constructiilor deja exis­tente. Costurile legate de reabilita­rea termica a unei cladiri sunt mai mici decat costurile legate de instalarea unei capacitati suplimentare de energie termica pentru incalzire.

O cladire cu un grad ridicat de eficienta energetica este usor de admi­nistrat, asigura sanatatea si confortul locatarilor si are un impact minim asupra mediului inconjurator.

Este stiut faptul ca sectorul cla­dirilor este responsabil cu 40% din consumul de energie finala. Avand in vedere acest aspect, cheltuielile cu eficientizarea energetica ar trebui privite mai degraba ca o investitie care poate duce la revitalizarea sectorului constructiilor si, pe termen lung, la o scadere a consumului si, implicit, a costurilor la energie.

Tarile din Europa Centrala si de Est se confrunta cu probleme economice si de mediu severe generate de sistemele lor energetice inefici­ente si poluante.

La polul opus, toate tarile din Europa de Vest au derulat programe nationale de protectie termica, rea­lizate in etape progresive, demarate dupa criza energetica din 1973. In cadrul acestor programe, in care s-au aplicat diferite solutii de imbunatatire a gradului de protectie termica, au fost acordate o serie de facilitati fiscale, facilitati care au impulsionat punerea acestora in aplicare. Rezultatul a fost o scadere continua a consumului de energie.

Pentru Romania, drumul va fi lung si anevoios. Legislatia abia acum ince­pe sa vina in sprijinul acestor concepte. O „gura“ de oxigen a reprezentat-o programul „Casa Verde“.

In 2011 au fost primite din partea populatiei peste 15.000 de cereri pentru instalarea de sisteme de incalzire care utilizeaza energie regenerabila.

Fondul de locuinte, executate in diferite etape si cu diferite solutii structurale, precum si cu diferite grade de protectie termica, trebuie sa intre intr-un program bine organizat de reabilitare. In sfarsit, conceptul de durabilitate si cel de eficienta energetica au fost intelese. Din paca­te, in contextul crizei economice mondiale, deocamdata principala proble­ma o constituie, ca in mai toate domeniile, lipsa banilor. Pana atunci, ramanem cu dorul de verde…

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 79 – martie 2012, pag. 80

 

Autor:
ing. Rodica Paraschiv – vicepresedinte consiliul director CNCisCDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/18/cisc-eficientizarea-energetica-a-cladirilor-existente-pledoarie-pentru-verde/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.