«

»

FORETIS: Experienta si profesionalitate

Share

FORETIS este una dintre societatile cu cea mai mare experienta in lucrarile de fundatii speciale din Romania. Ea s-a desprins din intreprinderea Metroul Bucuresti prin privatizarea, in anul 1991, a Sectiei de Lucrari Miniere Speciale, beneficiind atat de experienta anterioara dobandita in executarea lucrarilor speciale de la Metrou cat si de experienta acumulata dupa 1991 la o gama larga de lucrari de pereti mulati, piloti forati, ancoraje, injectii in teren si structuri, puturi pentru alimentare cu apa si pentru epuizment etc.

 

Dupa multi ani in care s-au continuat si s-au modernizat lucrarile incepute la metrou inainte de 1989, acum au demarat lucrarile la o noua Magistrala, M5. Aceasta cuprinde, in etapa I-a de executie, tronsonul Drumul Taberei – Universitate iar in etapa a II-a Universitate – Pantelimon. Tronsonul de metrou Drumul Taberei – Universitate va avea o lungime de 9,06 km si 13 statii.

In statia Eroilor se va face legatura cu Magistrala I, iar in statia Universitate se va realiza legatura cu Magistrala II de metrou.

Tronsonul Drumul Taberei – Eroilor va avea o lungime de 6,54 km si va cuprinde 10 statii de metrou dupa cum urmeaza: Raul Doamnei, Brancusi, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor.

Prin punerea in functiune a primului tronson din Magistrala 5, locuitorii cartierului Drumul Taberei vor ajunge in zona centrala a orasului in circa 15 minute, iar in doar 30 de minute in 80% din zonele capitalei.

Costul proiectului este de 215 milioane euro, iar perioada de executie, pentru realizarea tunelelor si structurii, este de 25 de luni. Din totalul sumei, jumatate este asigurat printr-un credit obtinut de la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar restul de la bugetul de stat.

Societatea FORETIS, ca executant de specialitate, lucreaza in acest moment la executia peretilor mulati la lotul „Statia Valea Ialomitei, inclusiv depou si galeria de legatura cu statia Romancierilor”. Acest lot are, ca Antreprenor General, Asocierea Max Bögl Romania – Max Bögl Germania. Traseul are o lungime de 900 metri, iar depoul are o capacitate de parcare si intretinere pentru 9 trenuri de metrou.

Pentru realizarea acestei lucrari se vor executa 29.450 metri patrati de pereti mulati cu grosimea de 80 cm si 21.980 metri patrati de barete. FORETIS utilizeaza, pentru excavarea peretilor mulati, doua instalatii performante, de ultima generatie si anume: o instalatie Casagrande C400 KRC2 (cu o greu­tate de 57 tone), fabri­cata in anul 2007, care poate sapa pereti cu o grosime de 600 mm, 800 mm si 1.000 mm pana la o adancime de 36 m si o instalatie Casagrande B125 KRC1 (cu o gre­utate de 31 tone) fa­bricata tot in 2007, care poate sapa pereti cu o grosime de 400 mm, 600 mm si 800 mm pana la o adan­­cime de 28,5 metri.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 79 – martie 2012, pag. 22Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/18/foretis-experienta-si-profesionalitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.